Kézműves-foglalkozások és mesterségbemutatók, népi bábszínház, ölbeli játékok, gyerektánctanítás és -koncertek, mesemondók és a Fabatka Porta népi játszótere vár mindenkit a Hagyományok Háza szervezésében augusztus 17-étől 20-áig a Mesterségek Ünnepén. Az első nap részletes gyerekprogramja a cikkben!

Idén is vár minden érdeklődőt az ország legnagyszabásúbb tradicionális vására, a  Mesterségek Ünnepe a Budai Várban! A családosok, kisgyerekesek számára minden nap különleges programokkal készül a Hagyományok Háza!

Augusztus 17-én délután négytől kezdődnek a kézműves foglalkozások, és nyit a Fabatka porta népi játszótere.  

A Fabatka Porta népi játszótér egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, a magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, amelynek fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán, és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk, például a hokedliből lett malomasztal vagy az egyensúlyjátékká alakított piaci karos mérleg.

Négykor bábjátékot is nézhetnek a gyerekek: A Ziránó Színház a Babszem Jankót  vásári kesztyűsbáb-játék formában, élő zenével viszi színre.

Hősünk kicsi létére nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét attól, hogy bajba keveredjen a nagy segítés közepette. A féltés, óvás ellenére a baj elkerülhetetlen, és – mint azt tudjuk – nem jár egyedül. Viszontagságos útja során Babszem Jankónak rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre. Az előadásban az ismert magyar népmese a vásári bábjáték hagyományait követve elevenedik meg, a kesztyűs báb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Vajon milyen érzés lehet vándorolni a világban, ha az ember csak akkora, mint egy babszem? Milyen lehet a tehén hasában vagy a hercegkisasszony párnája alatt? Meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, aki ilyen icipici?Ezekre és még sok más kérdésre ad választ a Ziránó Színház produkciója. Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert. Írta és rendezte: Veres András Tervezte és készítette: Boráros Szilárd. 

17 órától: Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Kovács Zsuzsannával; muzsikál: Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt.

A családi program keretében a legfiatalabbak is igényes és hiteles tolmácsolásban ismerkedhetnek meg a hagyományok széles körével, és nem passzív befogadóként, hanem tevékenyen vehetnek részt az élő zenés gyerektáncházban. Célunk elsősorban a tánc örömének fölfedezése, a táncos mozgáskincs alapjainak megtanítása, gazdag játékrepertoár kialakítása, az együtt-játszás kulturált formájának megteremtése. A szórakozás, a szabadidő tartalmas eltöltése és az ismeretterjesztés így egymás egyenrangú kiegészítőjeként, az adott életkornak megfelelően, tevékenységbe ágyazva, élvezetes módon jelenik meg.

18 órától a Pitykés Zenekar érkezik népzenei koncerttel, énektanítással és hangszerbemutatóval.

A Pitykés Zenekar 2023 őszén alakult meg, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor inspiráló hatása nyomán, melynek folyományaként a jelenlegi tagok a közös tábori élmények hatására egymásra találtak. A zenekar elsődleges profilját a hagyományos magyar tamburazene teszi ki, elsősorban a Vajdaság, az Alsó-Duna és a Dél-Alföld régióinak magyar népzenei játéka alapján, de citera és tekerőlant hangszerelésekkel a kiskunsági padkaporos táncmulatságok zenevilágát is megszólaltatják. A Pitykés Zenekar lendületes, feszes ritmusvilággal, vidám, csilingelő tamburaszóval, csengő fesztelen énekekkel és fiatalos életvidám derűvel csal jókedvet hallgatóságának szívébe. Tagok: Varga Anna - ének Gyurkó Alexandra - prímtambura, prímcitera, ének Csonka Balázs - basszprímtambura, prímtambura, citera, harmonika Kasza Dániel - brácstambura, citera, tekerőlant Karsai András - nagybőgő, tangóharmonika, brácsa.

A Mesterségek Ünnepén minden nap gondoltak a kicsikre! Hamarosan jövünk a  2. nap programjával!