Hírek

PKÜ Petőfi Udvar - szerdától péntekig is!

9:49
A Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra Magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésű programsorozattal, koncertekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel vár a PKÜ Petőfi Udvarban!

Tájegységek hímzései 4

6:00
A Dunántúl déli részére kalauzoljuk az olvasót sorozatunk utolsó részében. Hetés, a Drávaszög és Buzsák csodálatos motívumai jönnek.

Jön: 18. Panyolafeszt!

15:40
Gyermekprogramok, néptáncosok, népzenészek, fúvósok, világzene, kerékpártúra, szatmári ételek és különleges hangulat várja augusztus első hétvégéjén Panyolán a fesztiválozókat.

PKÜ Petőfi Udvar - hétvégén is várunk a Völgyben!

14:05
A Völgy utolsó napjai is izgalmasak lesznek a PKÜ Petőfi Udvarban! A Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra Magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésű programsorozatára érdemes szombaton és vasárnap is benézni! koncertekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel vár a Petőfi Udvarban!

Művészetek Völgye - vár a PKÜ Petőfi Udvar!

10:48
Nyitva a Völgy! A Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra Magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésű programsorozattal, koncertekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel vár a PKÜ Petőfi Udvarban! Ízelítő a programkínálatból.

Tájegységek hímzései 3

6:00
Kelet-Magyarország tájaira kalauzoljuk az olvasót sorozatunk 3. részében. Hódmezővásárhely, Debrecen, Kalocsa, Csenger és a kunhímzés titkai következnek!

Varrógép és népművészet

6:00
Kevesen tudják, de a hagyományos népviseletek közül is van olyan, amelynek készítésekor még a díszítést is varrógéppel végzik.

Varrógéppel otthon!

15:47
Ha nem is mindent, de sok mindent megvarrhatunk házilag - kézzel, de varrógéppel is! A Petőfi Akadémia 13. epizódjából azt is megtudhatjuk, hogyan álljunk neki! Vass Ágnes a gépi varrás alapjait is mindenki számára érthetően és követhetően magyarázza el!

PKÜ Petőfi Udvar a Völgyben

14:06
1100 éve Európában, 20 éve az Unióban. A Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra Magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésű programsorozata koncerteket, brunchot és előadásokat is kínál!

Tájegységek hímzései 2.

13:37
Hímzéseket bemutató sorozatunkban ma Székelyföldre kalauzoljuk az olvasót. Sóvidék, Mezőség, Kalotaszeg, Torockó, a székely varrottas és az úrihímzés következik.

Tájegységek hímzései 1.

13:23
Ismerjük meg a Kárpát-medence hímzéseit! Sorozatunk első részében a szatmári/beregi, matyó, palóc, pozsonyi, rábaközi és göcseji hímzéseket - és persze a tájegységeket mutatjuk be.

Felvarrás, tisztázás, foltozás

13:11
Hogyan javíthatjuk meg otthon ruháinkat? Nagymamáink még villanykörtét tettek a zokniba, hogy azon kifeszítve „stoppolják meg” – varrják be a lyukakat a nagylábujjnál vagy a sarkon. Zoknit ma már ritkán javítunk, de egy-egy leszakadt gomb, elengedett varrás házi kiigazítása hasznos tudás ma is. A Petőfi Akadémia 12. részében Vass Ágnes kézművestől tanulhatunk kézzel varrni, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb öltésfajtákat.

Hülyeségeket csinálunk – igazán komolyan

15:41
Zenekartörténet és stíluspanoráma – a hatnyolcadtól a drum and bassen át John Cage-ig és a palatkai rendig. És persze az is kiderül, hol a helye a népzenének a modern ember életében a Góbé két tagjával: Egervári Mátyással és Hegyi Zoltánnal.

Csűrátalakítás a gyakorlatban

15:30
A Csíkdelnei Csűr kivételesen érzékeny és szép felújításon esett át. Tulajdonosai azóta is szívügyüknek érzik a csűrök renoválását az egész Kárpát-medencében. Évente konferencia rendezésével segítik a tapasztalatcserét — és elkészítettek egy kiadványt is, amely honlapjukon elérhető mindenki számára, aki csűrfelújításba kezdene. Cikkünkben ebből a kiadványból közlünk részleteket - és aki kedvet kap a teljes anyag elolvasásához, a linket is megtalálja a cikk végén.

A mélymulcsos kertek titka

10:00
A Petőfi Akadémia 11. epizódjában Gyulai Iván ökológus mindenkit megtanít a mélymulcsos kertművelésre és arra, hogyan éleszthetjük újjá a humuszképződést a kertünkben. Cikkünkből pedig az is kiderül, milyen láthatatlan talajlakók segítenek a talaj termőképességének fokozásában.

Értékek útján

8:53
Felfedezésre váró rejtett kincsek, titokzatos zegzugok, meghitt tájak – ezek jellemzik Erdély csodálatos világát. Örökségünk e darabját mutatja be életeket, történeteket megelevenítve a hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező Értékek útján című új sorozata.

Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből - a 95. Ünnepi Könyvhéten!

12:05
Ambrus Lajos és Kovács Gyula könyvét az Ünnepi Könyvhéten ünnepi áron kínálja a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Kortárs Kiadó!

Könyvbemutató Balatonfüreden

10:44
Ambrus Lajos és Kovács Gyula a Könyv, Bor, Jazz Fesztiválon június 16-án vasárnap 16 órától vár mindenkit Figula Mihály társaságában, a Vitorlás étteremben borkóstolóra és könyvbemutatóra.

Útilapu, fülfű, csontforrasztó fű

12:57
Gyógynövények, melyeket ősidők óta használnak a népi gyógyászatban - és amelyeket használunk ma is! A Petőfi Akadémia 10. epizódjában Lakatos Márk mesteroktató mutatja be a legfontosabbakat! Cikkünkben pedig összegyűjtöttük azt a hat gyógynövényt, amelyek könnyen termeszthetők akár balkonládában is!

A kertek alatti építészet és kultúra

11:47
A Kandela Fesztivál szakmai nyitóeseményként A kertek alatti építészet és kultúra címmel rendeznek konferenciát 2024. május 30-án csütörtökön 11.00 órától a szentendrei Skanzen Korzó kávéházának rendezvénytermében. Az esemény a Pajtakult, a Fonó, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Krónika együttműködésében valósul meg az NKA Építészeti és az NKA Fesztiválkollégiumának támogatásával.

Könyvbemutató Gyenesdiáson!

11:26
Csütörtök délután Ambrus Lajos és Kovács Gyula mutatja be a Petőfi Média Group gondozásában megjelent kötetet a községháza nagytermében!

Ki mer velem ujjat húzni?

10:15
A címben feltett kérdés nem csak átvitt értelemben, de szó szerint is használatos volt. Versenyre kihívást jelentett. Mert az ujjhúzás valójában a szkander és a sumo elemeit kombináló vetélkedő játék — ma úgy hívnánk: kocsmasport.

Metszés olló nélkül, sebkezelés sóskával!

10:38
Miért ne metsszünk? És ha mi nem, akkor ki metsz helyettünk? Miből áll a mikrobiom? És miért jó nekünk, hogy ebben vannak „jófiúk" és „rosszfiúk" is? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet filozófiája és rengeteg hasznos tudáselem  — Gyulai Iván ökológussal!

A nyelv, amely nélkül nincs házasság

11:58
Baka és obsitos. Két német szó — magyarul. A nyelvészek a Wache — azaz őrszem szóból származtatják a bakát. Az Abschiled pedig kötelező sorkatonai szolgálat végén kiadott elbocsájtó levél - vagyis az obsit. Ennek tulajdonosa pedig az obsitos. Az a legény, aki már felelősségteljesen megkérheti egy leány kezét. Hogy miért?

Gyümölcsök és Praktikák a Tündérkertből - könyvbemutató!

15:18
Ambrus Lajos és Kovács Gyula vár sok szeretettel és egy érdekes beszélgetéssel minden érdeklődőt Budapesten a Petőfi Media Group gondozásában a Kortárs Kiadónál megjelent Gyümölcsök és Praktikák a Tündérkertből c. kötetük bemutatására!

Könyvbemutató az Őrségben!

11:39
Az Őrségben vár mindenkit szeretettel Ambrus Lajos és Kovács Gyula a Petőfi Media Group és a Kortárs Kiadó és közös kiadásában megjelent különleges kötetük bemutatójára! Az eseményen Hrutka Róbert is fellép!

1400 km gyalogosan a megújulás jegyében

11:32
Mária Út Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését. Idén is többszáz zarándok lépett az útra, amely hamarosan, pünkösdkor, Csíksomlyón ér véget számukra.

Hogyan készítsünk gyógyító cseppeket?

10:06
A tinktúrák és macerátumok különböző módszerrel készülő növényi kivonatok, amelyeket hagyományosan gyógyászati célokra vagy aromaterápiában használnak. Elkészítésük figyelmet igényel, de bárki számára könnyen megtanulható. A Petőfoi Akadémia 7. epizódjában Pottyondi Ákos az Ürmös Porta vezetője avat be minket készítésük rejtelmeibe!

A népi iparművész TikTok-sztár

8:28
Németh Hajnal Auróra a népi kultúra újrateremtésére buzdít, arra, hogy a családi örökség tárgyait forgassuk vissza az élet körforgásába. A mindennap viseletben járva a nőiséget pompájában hordozó, ötszörös Hungarikum-díjas ipar- és képzőművésszel Werner Krisztina készíett interjút a Kultúra.hu-n!

Csíksomlyó, Pünkösdi Búcsú

15:00
A Hármashalom-oltárnál tartott ünnepi szentmise szónoka idén Felföldi László pécsi megyéspüspök lesz!

Főzés, sütés, fűtés és tisztítószer készítés - egyben!

5:40
A fűtési mód, amit a takarékosságról neveztek el a régiek. Melegét olyan anyagok adták, amelyek máshol értéktelennek számítottak - és még a hamuját is felhasználták. Hogyan használhatjuk okosan ma is a sparheltet? És milyen az ideális cserépkályha?

A Sárga tengeralattjáró és a Magyar népmesék

9:20
Jankovics Marcell stílust teremtett itthon, mikor népi motívumokra alapozva alkotta meg előbb a János vitéz, majd a Fehérlófia és a Magyar népmesék-sorozat vizuális világát — a népművészetért igazán nem rajongó kádári kultúrpolitika regnálása ellenére. Korszerűt alkotott ezzel akkor, mikor az egész világban új utakat kerestek az animációs alkotók. Vajon hogyan hatott a Beatles-film, a Sárga tengeralattjáró a János vitézre? És persze hogy lehetett népi alapokon nyugvó animációra támogatást kapni a Kádár-korszakban?

Épületfát csak fogyó holdnál

17:20
Ahogy mindennek, a fakivágásnak is szabott rendje volt a régiek életében. Mikor vágták a tűzifát és az épületfának valót? És hogyan őrizték meg az erdő önfenntartó ökoszisztémáját őseink? A Petőfi Akadémia 5. epizódjából kiderül!

Petőfi Akadémia: A gyümölcsoltás

14:11
Pottyondi Ákos a Pannonhalmán működő Ürmös Porta tulajdonosa, gyümölcsész, agrárszakember. A Petőfi Akadémia 4. epizódjában tőle tanulhatunk gyümölcsfát oltani.

A nyeregkészítő műhelytől az egyetemi szenátusig - 300 éve született Immanuel Kant

17:22
A csillagos ég felettem  - és az erkölcsi törvény bennem. Szép az, ami érdek nélkül tetszik. Két idézet, amelyet mindenki ismer. De vajon ismerjük a szerzőjét is? Immanuel Kant iparoscsaládból érkezett, és onnan hozta munkamorálját is. A világ egyik legnagyobb filozófusa egész életében megküzdött a bevételeiért és mindig szigorú, dolgos időbeosztást követett, mint egy gazda vagy iparos. Még befutott egyetemi tanárként, szenátusi tagként is - élete hetvenes éveiben - ötkor kelt hogy dolgozzon.

Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepség

10:25
Kaplonyban, a Páduai Szent Antal ferences templomban gyűlnek majd össze gazdálkodók a Kárpát-medencéből, hogy a hagyományokhoz híven megtartsák a Magyarok Kenyere program idei első, kiemelt rendezvényét, a Kárpát-Medencei Búzaszentelő Ünnepséget április 19-én pénteken!

Petőfi Akadémia: Az ecet

14:17
Kovács Pétert édesapja tanította ecetet készíteni - és most a Petőfi Akadémia filmjében mindenkivel megosztja a titkokat!

Beszélő köntös, futóhomok, sárga cserebogár

13:38
A város, amely arculatát évszázadokon át a gyümölcstermesztés határozta meg. Hogy nyerte el Kecskemét az egykori laza, tanyás településszerkezetű mezővárosból ma ismert formáját? Hogy védte a török időkben a beszélő köntös - és mi köze Kecskemétnek a sárga cserebogárhoz Petőfi versében? És persze hol is terem a hírös kecskeméti barack?

Csemeték Pórszombatról a Kilincs Egyesület közreműködésével!

10:16
Mindenkinek, aki ősi gyümölcsfajtákat ültetne: segítség a szállításban a karancslapújtői Kilincs Egyesület jóvoltából!

Így írjuk a tojást

13:57
A tojás a tökéletesség, a teljesség jelképe, a népi kultúrában az egység, az összetartozás szimbóluma volt. Mester és inas videósorozatunk legújabb epizódjában a tojásírás mesterségét ismerhetjük meg!