Helyszínek

Miskolc-Diósgyőri Petőfi Sándor Fiókkönyvtár

Mi volt Déryné kedvenc süteménye? Ki ültette a 600 éves mogyorófát? És miért, hogyan lett Diósgyőr diós? 2023-ban Miskolcon, Diósgyőrben a Petőfi Sándor Könyvtár udvarán is elültették Petőfi körtefáját. Íme a legendák és receptek gyűjteménye a könyvtárosok jóvoltából!

Tiszacsege

Macskanadrág, szabógallér, angyalbögyörő, mákos ködmönujja, „háromemberes” bor  - íme Tiszacsege régi ételei a csegei Helytörténeti olvasókönyvből !Tiszacsege egyszerre háromféleképpen is kapcsolódik a Hálózathoz: Kultúrpajtája és Tündérkertje is van - és már Petőfi körtefája is szépen cseperedik itt!

Ásotthalom

Petőfi körtefája Ásotthalmon is otthonra lelt!

Zselíz

Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Élő fában emberi építmény? Titkos tárgyaló, találkahely vagy épp menedék a vihar elől? A zselízi őstölgy belsejében kialakított fakastély története.

Beythe-kert - a hazai múzeumfaluk első tündérkertje a Vasi Skanzenben!

A Vasi Skanzent befogadó tündérkertet Beythe-kertnek hívják. Van benne Falu-erdő, Csemete-iskola, szőlőskert a Márton-hegyen és Menta-kert. Már 15 éve gyarapodik, szépül. Kis kert-történet Balogh Lajos botanikus-muzeológus-osztályvezető tollából!

Olaszfalu Villax Ferdinánd Általános Iskola

Még a szünet előtt ültették el Petőfi körtefáját az iskolások Olaszfaluban! Az oltvány mellett más gyümölcs-csemeték is gyökeret verhetnek az iskola kertjében - az új Tündérkertben!

Szeged-Gyálarét

A Lúdvári Vénusz lelőhelye - ahol 2023 októberében lelt otthonra Petőfi körtefája!

Jászberényi Kultudvar

Egy kultudvar a jász hagyományőrzés jegyében - ahol Petőfi körtefája is gyökeret vert!

Gúta

A gyümölcsöskertek, amelyekből a leánygyermekek is örökölhettek és amelyeket a jobbágyok szabadon adhattak-vehettek. Hogyan lehetett a gútai ártereken az erdőbe beolvadó gyümölcsösöket telepíteni? Kik voltak a kertpásztorok? Angyal Béla etnográfiai kutatása - amelyből az is kiderül, milyen volt, mikor csónakkal kellett kiszedni a kenyeret a kemencéből!

Óbecse

A Petőfi Sándor Általános iskola diákjai diabemutatót készítettek a jelentkezési anyaghoz! Összegyűjtötték Vajdaság gyümölcsös népdalait és jellemző gyümölcsös ételeit is!