Augusztus 20-án is érdemes a mesterségek ünnepére kivinni a legkisebbeket! Nemezelés, bábelőadás, játszótér, koncert - akár egész napra!

Augusztus 20-án is vár a Budai Vár! A mesterségek Ünnepe zárónapján is nyitva áll a Fabatka Porta népi játszótere.

10 órától  újabb tradicionális technikát lehet megtanulni: Németh Bea nemezkészítő avat be a nemezelés alapjaiba. 13 órától pedig elmeséli majd kötődését a mesterséghez a játéktól a mesterségig című pódiumbeszélgetésen.

Németh Bea, a Hagyományok Háza nemezkészítő szakoktatójának mesterségbemutatója, valamint játszóház és közösségi alkotás a Hagyományok Háza jelenlegi és egykori hallgatóinak közreműködésével. Németh Bea nemezkészítő vezetésével sok minden kiderül a mesterség múltjáról, jelenlegi állapotáról. A személyes hangvételű beszélgetés során megtudhatjuk, mi volt az a meghatározó élmény, ami a mestert és diákjait szakmájukhoz vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során jártak be, mit tartanak szakmájuk legnagyobb kihívásának és örömének, hogyan látják mesterségük jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútjukat.

11 órától mese és tánc: Guliba Társulat: Csípd meg, fogd meg, eredj utána! – mesés, táncos műsora György vitézről és a kecskéjét kereső pásztorról.

Két néptáncos, néptáncpedagógus, barát feltett magának egy nagyon fontos kérdést, majd ennek megválaszolása után gondoltak egyet, és megalapították a Guliba Társulatot. Ez a kérdés a következő volt: „Mit kívánunk gyermekeinknek?” A választ pedig ily módon fogalmazták meg: „Saját tánc-, ének- és szokáshagyományaink élményszerű megismerését és megélését egy olyan úton, melynek három alappillére a játék, a mese és a humor. Mindez kulcs a gyermeki lélekhez.” Fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne csak nézőként legyenek jelen előadásaikon, hanem aktív szereplőként is részesei lehessenek az élménynek. Többéves, gyerekekkel eltöltött pedagógiai munkájuk során talán az alábbi gondolat vált a legfontosabbá: „Mi leguggolunk hozzájuk játszani, és így tudunk igazán felemelkedni az ő kis világukhoz."

 

14 és 17 órától Élőszavas mesemondással vár Dósa Annamária, a Meseszó Egyesület mesemondója.

15 órától érkezik Fabók Mancsi és  A Halhatatlanság országa c. bábelőadás. Figyelem! Az alkotó azt kéri, ülj a gyerek mellé, mert lehet, hogy magyarázni is kell!

Gazdag népmesekincsünk minden darabja szimbolikusan az emberi élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet és a Halhatatlanság Országa? Királyfink hosszú utat követően, csodatevők segítségével célba ér, mégsem tudja sokáig élvezni az időtlenséget: erős honvágya miatt visszatér, hogy meglátogassa apját, anyját. Ám míg ő a Halhatatlanság országában néhány napot töltött, addig a földön több ezer esztendő szaladt el. Ezért szüleit sem láthatja viszont, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért…Bábelőadásunk megtekintését szigorúan nagykorú felügyelete mellett ajánljuk!

16:15-től augusztus 20-án is Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Körtvélyesi Annával; muzsikál: Lipták Péter és Bese Botond.

17:30 kor a négynapos ünnepi program gyerek-szekciójának záráófellépőjeként érkezik a Korinda Zenekar népzenei koncerttel, énektanítással és hangszerbemutatóval.

A Korinda Zenekar a magyar nyelvterület keleti végein élő népcsoportok hagyományos népzenéjének hiteles tolmácsolását tűzte ki céljául. Alapítói a szegedi népzenei életben a Mentés Másként Együttes tagjaitól, valamint Hodorog András moldvai furulyásmestertől sajátították el zenei tudásuk alapjait, ami meghatározó szerepet játszott a Korinda egyéni hangzásvilágának megteremtésében. Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől személyesen megtanult muzsika megszólaltatásában az egyszerűségre, letisztultságra törekednek, ugyanakkor állandóan keresik a saját értelmezések és az egyedi előadásmódok lehetőségeit is. A szegedi gyökerek mellett a zenekar többségének zenei életútjában fontos állomás a Zeneakadémia Népzene Tanszéke, ahol a táncházmozgalom emblematikus alakjaitól tanulhattak, és értékes szakmai tudással gazdagodhattak. Bár a zenekar számára a moldvai csángó népzene jelenti a fő irányvonalat, Gyimes, Barcaság, Székelyföld, valamint Bukovina magyar és román vonatkozású népzenéje is repertoárjuk részét képezi. Rendszeresen járnak gyűjteni Moldvába és Erdélybe, mivel fontosnak tartják a még élő idős zenészekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását.

A Hagyományok Háza 2024-ben a 38. Mesterségek Ünnepén sem feledkezett el a gyerekes családokról és különleges, a tradíciót és hagyományokat közel hozó programsorozatával remélhetőleg sok családnak szerez tartalmas kikapcsolódást és feltöltődést. Találkozzunk jövőre is a 39. Mesterségek Ünnepén - és egész évben a Hagyományok Háza programjain és rendezvényein!