Magyarország | Veszprém vármegye | Balatonkenese |

A kenesei Kálmán körték története.

SEE ENG BELOW

Balatonkenese mindig is kiváló szőlőtermő vidék volt. A Balaton közelsége, a déli fekvésű lankák, enyhe, már-már mediterrán klíma, kedvez a fehér borszőlőknek. Azonban a szőlőben dolgozó emberek mindig is figyeltek arra, hogy a munkálatok közötti időben, a nagy forróságban meg tudjanak pihenni a fák hűsítő árnyékában. Ehhez persze olyan fát kellett ültetni a szőlő végébe, amely azért más hasznot, azaz, gyümölcsöt is ad.

Ezek a növények a kenesei dombokon legfőképp ’Nyári Kálmán’ körték voltak. Mára a filoxéra járvány miatt csak néhány helyen találhatóak meg a szőlősorok, viszont sok helyen felismerhető régi helyük, mert a kertek, nyaralók végében megtalálható pár idős, akár több százéves ’Kálmán’ körte. Ezeket a növényeket azonban nem csak a szőlőkben ültették, hanem kedvelték a porták területén is. Gyakran a lakóházakhoz egész közel is ültették, hogy árnyékot adjon és árnyéka hűtse a házat. Gyökere nem nyomja fel a padlót, gyümölcse pedig nyersen és kompótnak is finom és pálinkája is igen ízletes, aromás.

A Kenesei Tájház portáján áll talán a település egyik legöregebb és leghíresebb fája. A fa egyidős a házzal, tehát az ültetési ideje az 1850-es évek végére tehető. A fehérre meszelt Balaton-melléki épület elé két fát ültetett a Sipos család, de az egyik a 1900-as évek elején, egy vihar során kifordult a helyéről. Társa azonban még ma is áll és büszkén terem sok-sok kiló körtét a nagy nyári hőségekben.

A két fa sok évig védelmet nyújtott a háznak és a nádtetővel összhangban a nyári hőszigetelésben is segített. Ez a fa egy olyan kornak állít emléket, amikor még az ember összhangban és harmóniában él a természettel.

forrás: Balatonkenese jelentkezési anyaga. írta: Tóth István

ENG

History of the Kálmán pears of Kenese.

Balatonkenese has always been an excellent wine-growing region. The proximity of Lake Balaton, the south-facing slopes and mild, almost Mediterranean climate favours white wine grapes. However, the people working in the vineyard have always been able to take refuge from the heat and rest in the cooling shade of the trees in between jobs. For this, of course, a tree had to be planted at the end of the vineyard that would give other benefits, i.e. fruit. 

Perhaps one of the oldest and most famous trees of the settlement stands at the front door of the Kenese Country House. The tree is as old as the house, dating back to the late 1850s. The Sipos family planted two trees in front of the whitewashed building near Lake Balaton, but one of them was upturned during a storm in the early 1900s. However, its companion still stands and proudly grows many kilos of pears in the great summer heat.