Mária Út Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését. Idén is többszáz zarándok lépett az útra, amely hamarosan, pünkösdkor, Csíksomlyón ér véget számukra.

Többszázan zarándokolnak Csíksomlyóra a Mária út kelet-nyugati tengelyén, amely Mariazell-től (A) Csíksomlyóig (RO) vezet 2024-ben is. (A Mária út észak-déli tengelye Czestochowa-tól (PL) Međugorje-ig (BiH. kapcsolja össze a Mária- kegyhelyeket.)  A Mária út mindkét főága kb. 1400 km hosszú, ami gyalogosan 60 nap alatt járható be. Persze vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak. 

„Az út világnézeti, nemzetiségi, kulturális hovatartozástól függetlenül hívja mindazokat, akik meg akarják ismerni a Kárpát-medence népeit, azok keresztény hagyományait, fel akarják fedezni csodaszép tájait és kíváncsiak az itt élők kultúrájára, vendégszeretetére" — írja honlapján a Mária Út Egyesület. 

Az idei zarándoklatnak a Mária úton négy helyről vágtak neki. Budapestről áprilisban közel 50 fő indult Csíksomlyóra a Máriabesnyő, Gyöngyös, Eger, Miskolc, Tokaj, Máriapócs, Nagykároly, Zilah, Válaszút, Marosvásárhely, Sóvárad és Zetelaka útvonalon. A 40 naposra tervezett gyalogos menethez többszázan csatlakoztak időközben. A menet vezetője Szabó Tamás , a Mária Út Egyesület elnöke, aki induláskor a zarándokút céljáról azt mondta:

„Az úton mindenki visz a szívében valamit - egy személyes problémát, nehézséget, amiért imádkozik, valamit, amit el szeretne érni, amiért az áldozatot hozza. Van ugyanakkor a zarándoklatnak egy közös célja is, Magyarország lelki megújulása, amiért egész úton imádkoznak."

A csoport időközben más zarándokcsoporttal egyesült, és május 9-én léptek be a történelmi Székelyföld területére.

Az úton a bejelentett zarándoklatok száma pünkösd előtti hét végére lett 4, Mariazell, Budapest, Máriapócs és Kolozsvár a négy kiindulási pont.  

A Mária Út Egyesület nem csak nyilvántartja az úton haladó csoportokat, de önkéntesei karban is tartják az utat. Beszámolóik szerint:

„ Május elsején, mielőtt a zarándokok beléptek volna Maros megyébe, a marosvásárhelyi Mária-utas csapat nyolc önkéntese is utolsó simításokat végzett a Mária úton. Volt egy rész az Őrvár körül, Székelybő fölött, szinte átjárhatatlan volt, ezt tisztította ki a csapatunk. Egy kis részen, Moson felett módosítottuk a nyomvonalat, ahol erdőben ment a nyomvonal, kihoztuk az erdő szélére. A sóváradi relé körül kijelöltük az újabb oszlopok GPS koordinátáit. Május elseje tiszteletére közös vacsorával zártuk a napot."

Elsőként április elején vágtak neki a zarándoklatnak a legelszántabbak: az út kezdetétől, Mariazellből .Ők azok a zarándokok, akik 60 napon át vándorolnak a Csíksomlyói Búcsúba. 

A megterhelő fizikai teljesítmény mellett a zarándokok különleges tapasztalatra tesznek szert - és a korábbi évek beszámolói szerint mindenütt megérinti őket a helyiek vendégszeretete.  A Mária út végén a zarándokok részt vesznek majd a Csíksomlyói Búcsú szentmiséjén, amelyet idén Felföldi László pécsi megyéspüspök szónoklatával rendeznek a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben. A 2024-es fogadalmi nagybúcsú jelmondata:

Újuljatok meg!

 

források: Mária Út Egyesület honlapja és Fb oldala