Festő csülleng, festő rezeda és festő buzér. A legrégebb óta használt festőnövények. A Magyar Kultúra Magazin Kert lapszámában a festőnövények világába kalauzolja el az olvasókat Zoób Kati. Íme egy kis ízelítő - a sárgák különleges világa!

A rezedafestéket már a Krisztus előtti első évezredben használták, kicsit talán korábban, mint a csüllenget vagy a festő buzért. Míg a rómaiak a menyasszonyi ruhák és a hat Vesta-szűz ruháinak színezésére korlátozták a rezeda használatát, addig a korai Angliában és Európában a natív növényként ismert sárga rezeda festőanyagát széles körben alkalmazták. A festő rezeda pigmentkristályai a legtisztább és leghatékonyabb sárga színt adják az ismert növények közül. Franciaország volt a legnagyobb termesztő, nagy mennyiségű festő rezedát exportált. 


A festő rekettye (Genista tinctoria) szintén sárga festékként vált ismertté. A nyáron sárga, borsószerű virágokkal borított kicsi cserje azért is híres, mert a fáma szerint a csüllenggel kevert festőlevével készült a Kendal Green. Ez egy strapabíró, durva zöld szövet volt, amelyet parasztok és olyan legendás gazemberek viseltek, mint Robin Hood bandája és Shakespeare „félreszületett rablói”. Kendal környéke rengeteg természeti erőforrással rendelkezett a ruha elkészítéséhez: gyapjú a juhokból, sok víz a mosáshoz és festéshez, festéktermelő üzemek és rengeteg vállalkozó szellemű ember. Nem tudjuk pontosan, hogyan készült a Kendal Green, de az biztos, hogy ez tette gazdaggá és híressé a várost.


A közönséges párlófűnek (Agrimonia eupatoria) sokféle magyar nevét ismerjük: apróbojtorján, patikapárlófű, agrárnyom, királyné asszony káposztája, Szent Pál füve, hattyúfű, körömfű, koldustetű. A rózsafélék családjába tartozó évelő növény szép, 60-70 cm magas sárga virágokkal. A textiliparban sárga festékként, a háztartásokban gyógynövényes sör alapanyagaként is használták.

Aki kíváncsi arra, melyik növény festékanyagától volt élénkvörös a görög nők ajka, vörösbarna a francia bútorok fája,  skarlátvörös az egyiptomi vászon vagy épp kék a középkori lenszövet, lapozza fel a Magyar Kultúra Magazin legújabb, Kert c. számát - és minden kérdésre választ talál Zoób Kati rovatában, a Divatlexikonban!