Hétvégén irány az EgyFeszt!

A Petőfi Kulturális Ügynökség Gyergyószentmiklóson, az Egyfeszten is különleges programokkal vár a Színház-és Könyvudvarban!

Szombaton, augusztus 3-án Kollár-Klemencz László mutat be részleteket Anyám tenyere c. új regényéből 15 órától. Aztán a Kossuth-díjas szerző, Visky András következik, akinek új drámakötete egyedülálló módon, egymás mellé helyezve mutatja be a különös emberi sorsokat, négy egyfelvonásos darabon keresztül. Négy fantasztikus nő – Artemisia, Éva, Lina, Teréz. Négy város, négy különböző kor ér össze négy darabban. 

„A drámaolvasás a színház főbejáratához vezető, töredezett lépcsősor. A dráma élete a színpad, de helyesebb, ha azt mondjuk: a játék közös tere. Egy hely, ahol az életünk forog kockán, mert sehol sem szerezhetünk mélyebb tudást önmagunkról, mint éppen a színházban.” – vallja Visky András a könyv előszavában, mely a POKET gondozásában 2024 tavaszán jelent meg.

A programon a szerző Juhász Annával kísérletet tesz a drámaolvasás töredezett lépcsősorán egy közös beszélgetéssel feljebb kapaszkodni – a színművekről, színpadról, színházról és legújabb POKET-kötetéről való dialógusban.

19:30-kor pedig koncert: Für Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művész Nőstény álom című lemeze nem szokványos hanganyag, inkább egyfajta önvallomás, amiben a művésznő számos arcát mutatja meg, melyben Hrutka Róbert és Bereményi Géza van segítségére – a dalok szövegét Bereményi Géza írta, Hrutka Róbert zenésítette meg.

„Női zenei önéletrajz, szubjektíven objektív megszólaltatásban. Személyes hangvételű anyag; benne vannak ők a zenével, a költészettel, én hozzáadom azt, ami én vagyok. Bereményi régi barátunk, dolgoztunk már együtt, és Robival is baráti szálakon keresztül ismerkedtem meg. Géza szövegei inkább versek, költészet a javából, remekül illeszkednek Robi lendületes, összetéveszthetetlenül eredeti zenéjéhez.” (Für Anikó)

„A sors nagyszerű emberekkel hozott össze: láttam a Gézát írni, hangosan gondolkodni… és kaptam valamit. Láttam az Anikó szemében a könnycseppeket, mikor az első dalokat megmutattam neki… és kaptam valamit. Valamit, amiről még nem tudom, hogy mi… de azt tudom, pont ezért zenélek.” (Hrutka Róbert)

Vasárnap, augusztus 4-én délután 14 órától Zalán Tibor és Sárik Péter folytatja zenével.  Kötöttség és improvizáció, változó formák szövegben és versben, Bartók Béla és Pilinszky János, József Attila és a népdal -  Sárik Péter, Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze és Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg életében egyaránt helye van mindnek. Az alkotói trialógusban Juhász Anna először rendezi egy színpadra a két jeles művészt, akik közösen indulnak el az alkotói felfedezés útján, hisz mindketten a kortárs művészélet sokoldalú szereplői.

15 órától Láng Zsolttal beszélget Juhász Anna. A 2020-ban a Bolyai című kötetével a Libri irodalmi díját elnyerő Láng Zsolt új regényének főhőse André Tavasz szüleivel kisgyermekként került Párizsba ’56-ban, jogi és nyelvészeti tanulmányokat folytatott, s a kommunikáció professzora lett. Fiát, Zsombort egyedül nevelte, miután felesége a gyermek születése után nem sokkal eltűnt az életükből. Miután a fiút André Budapestre küldi gimnáziumba, apa és fia nagyon eltávolodnak egymástól, s hosszú évekig mit sem tudnak a másikról. Mígnem a távolinak tűnő, szörnyű chevaline-i mészárlás kapcsán váratlanul újra össze nem ér a sorsuk. 

16 órától Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekes, hegedűművész, zeneszerző zenés irodalmi előadásán a magyar klasszikus és közel kortárs versek elevenednek meg, fókuszban olyan felejthetetlen életművekkel, akik tartóoszlopaink mindennapjainkban. Szeretet, hit, vándorlás, szemlélődés, erő és szenvedély a versekben – és a színpadon. Ki volt Petőfi Sándor és miképp szólal meg a XXI. században? Hogy olvassuk és hallgassuk Radnóti Miklós és Pilinszky János verseit és mit üzen József Attila Mámor verse?

Találkozz Gyergyószentmiklóson, az Egyfeszten is Juhász Annával és vendégeivel!