Felfedezésre váró rejtett kincsek, titokzatos zegzugok, meghitt tájak – ezek jellemzik Erdély csodálatos világát. Örökségünk e darabját mutatja be életeket, történeteket megelevenítve a hirado.hu saját gyártású, hetente jelentkező Értékek útján című új sorozata.

Erdély évszázadok által átformált tájait, varázslatos hagyományait, lenyűgöző építészeti csodáit mutatja be a hirado.hu Értékek útján című sorozatában. A hetente látható részek mindegyike egy új fejezet közös örökségünk izgalmas könyvében, ahol találkozik a múlt és a jelen, amely során életek, történetek elevenednek meg.

A hirado.hu weboldalán és YouTube-csatornáján megtekinthető Keresztalja című első epizód a csíksomlyói búcsúra, az összmagyarság nagy múltú keresztény eseményére kalauzolja el a nézőt. A hirado.hu stábja végigkísérte azt a sok száz zarándokot, akik éjjel elindultak és kilométereken keresztül sétáltak, akiket az eső sem tartott vissza, hogy énekléssel, imádsággal, közösségben éljék át azt, amit a felvételek aligha adhatnak vissza.

Az Értékek útján második része Siklódot mutatta be. 

Több generációra nyúlik vissza az erdélyi Siklód királynézó népszokása, amely világszinten egyedülálló módon élteti az évi terményre áldást kérő hagyományt. A hirado.hu saját gyártású Értékek útján című sorozatában megismerhetik, milyen az a régi ünnep, amelyen minden kislány királyné lehet egy napra.

Erdély évszázadok által átformált tájait, varázslatos hagyományait, lenyűgöző építészeti csodáit mutatja be a hirado.hu Értékek útján című saját gyártású, hetente jelentkező videósorozata. A hirado.hu weboldalán és Youtube-csatornáján megtekinthető második epizód Siklódot mutatja be, központjában az újjáéledő hagyomány, a pünkösdi királynézó áll.

„Nem tudja senki mikortól ered, de nagyanyáink azt mesélték, hogy már az ő nagyszüleik is királynéztak. Ez Siklódnak azon népszokása, amelyet ebben a formában világszinten egyedül csak itt művelnek” – mondta a hirado.hu-nak az eseményről Balázs Dávid, aki több évtizede dolgozik azon, hogy e hagyomány fennmaradjon. A szülők egy nappal korábban feldíszítik a csűrt, amelyet most a művelődési ház jelképez, a gyerekek pedig másnap innen indulnak a mezőre.

„A népszokás a határkerülésre vezethető vissza, amikor a fiatalok körbejárták a mezőket és áldást kértek az évi terményre. Most a népviseletbe öltözve, a királynézés jelképével, pártával a fejükön indulnak el a lányok, énekszóval járják a falut, a legények feladata pedig, hogy megvédjék őket a rablóktól. A siklódi népszokásban azt tartom szépnek, hogy ekkor minden kislány egy napra királyné lehet” – mondta Balázs Dávid a hirado.hu-nak. A videóban a nézők végigkövethetik az egész eseményt.

Az Értékek útján harmadik része is tovább kalauzolja a nézőket Erdély hagyományain és lenyűgöző tájain. Megismerhetik a mikházi ferences kolostort, amely egykor a Székelyföld egyik meghatározó szellemi központja, Csíksomlyó mellett legfontosabb ferences rendháza volt. Emellett építészetileg is jelentős, a hagyományos építészeti stílusokba nehezen illeszthető erdélyi építkezés jellemző rá. Gótikus, reneszánsz és barokk elemek egyaránt találhatók a nemrég felújított templomon és rendházon. Mikháza különlegessége, hogy a ferences kolostor előtt állt az első székelykapu is.

forrás: hirado.hu