Sikeresen lezajlott Borospatakán a felnőtt néptánccsoportok találkozója. Íme a szervezők beszámolója !

Az erdélyi táncházmozgalomban az elmúlt évek során megjelent egy olyan réteg, akinek nem célja a színpadi jelenlét vagy a szűk értelemben vett szakmai munka. Sokkal inkább a néptánc és népzene szeretete, valamint annak közösségkovácsoló és összetartó ereje motiválja ezeket a csoportosulások. Természetesen mindez kiegészülve a néphagyományok iránti érdeklődéssel. Azt tapasztaljuk, hogy ezek a csoportok azt a közösségi erőt és mulatságformát képviselik, ami hangulatában és funkciójában hasonlít a régi öregek mulatási formájára, ami egyre kevésbé jellemző táncházainkra. Egy másik jellemzője ezeknek a közösségeknek, hogy az esetek többségében nincs mélyreható ismeretük a néptánc és népzene szakmaiságáról, valamint a csoportok közötti kapcsolatok is többnyire a csoportvezetők közötti kapcsolat függvényei. 

Ezt a hiányt felismerve, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület, 2019 óta szervezi meg a Felnőtt néptánccsoportok találkozóját. Míg az első két rendezvény célcsoportja az udvarhelyszéki csoportosulások voltak (2019 – Kőrispatakon, 2022 – Zeteváralja), az idei rendezvényt a szervezők a Gyimesi Skanzen Panzióban, Borospatakán szervezték meg és minden Hargita megyei csoportot/csoportosulást szívesen láttak a rendezvényre. 
Az esemény egy szakmai konferenciával és műhelymunkával egybekötött találkozó volt, amelynek alapvető célja a felnőtt néptánccsoportok közötti kapcsolat erősítése és azok szakmai ismereteinek bővítése. Az eseményre az amatőr csoportok mellett gyimesi adatközlő- és táncházzenészek, szakemberek, valamint szervezetek kaptak meghívást.

A program pénteken (április 21) este 20:00 órai kezdettel, Gyimesi esttel vette kezdetét, amely során Molnár Szabolcs népzenész és házigazda szakmai előadásában a gyimesi kultúráról tartott magas színvonalú és tartalmas előadást, amelyben gyimesi adatközlő zenészek és táncosok működtek közre. Az est második felében Didici Norbert és felesége vezetésével gyimesi néptánc oktatásra került sor, amelyet a Kedves zenekar vezetésével hajnalig tartó táncház követett. 

Az esemény második napján  délelőtt ismét néptánc-, és népdal oktatásra került sor. Ennek keretében a szervezők igyekeztek -  adatközlők és helyi szakemberek közbenjárása révén - a gyimesi tánc és zenei hagyatékot a lehető legszélesebb körben ismertetni. A műhelymunkát a FolkAktív táncházas ismeretterjesztő vetélkedő követte.  Az 5 témakörben megszervezett vetélkedő során 5 csapat mérte össze tudását. Az esemény második esti programja ismét a Kedves zenekar által kísért táncházzal, és hajnalig tartó énekléssel ért véget. 


Az eseményen brassói, csíkszeredai, gyergyócsomafalvi, máréfalvi és székelyudvarhelyi néptánccsoportok vettek részt, amelyhez Hargita megye területéről több magánszemély is csatlakozott. A résztvevők létszáma meghaladta a 140 főt, akik a rendezvény révén nem csak egymással ismerkedhettek meg, hanem a gyimesi néptánc és népzenei hagyaték rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. 

Társszervezők: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület, Gyimesi Skanzen Panzió. 

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósult meg, amelyért a szervezők ezúton is hálás köszönetüket fejezik ki.