A Hagyományok Háza szervezésében kézműves foglalkozások, népi játszótér, meseelőadások és koncertek várják a családosokat a mesterségek ünnepén a Budai Várban. Íme a 2. nap programjai!

Augusztus 18-án már délelőtt 10 órától nyitva áll az előző napról már ismerős népi játszótér, a  Fabatka Porta népi játszótere. Aki kijátszotta magát már tegnap, ne csüggedjen: megtanulhat kosarat fonni. Minden érdeklődőt szeretettel vár már 10 órától Kovács Zoltán kosárfonó népi iparművész mesterségbemutatója!

Kovács Zoltán jászárokszállási kosárfonó népi iparművész, a Hagyományok Háza kosárfonó szakoktatójának mesterségbemutatója, valamint játszóház és közösségi alkotás a Hagyományok Háza jelenlegi és egykori hallgatóinak közreműködésével.

11 órától Paár Julcsi: Kerekerdő – családi mesekoncert!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívtak, Jancsi… Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved, különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. Paár Julcsi lemezének bemutató koncertjén megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. Közreműködnek: Paár Julcsi – ének, mese Csernók Klára – hegedű Papp Endre – brácsa Könczei Bálint – harmonika Szabó Dániel – cimbalom Bede Péter – fúvós hangszerek Bognár András – bőgő Pálffyné Tóth Beatrix – tánc Csiki Gergely – tánc

13 órától Játéktól a mesterségig - Beszélgetés a mesterségről Kovács Zoltánnal, a Hagyományok Háza kosárfonó szakoktatójával, jászárokszállási kosárfonó népi iparművésszel és két, idén végzett hallgatójával.

Ebben az idősávban vasárnap, hétfőn és kedden egy-egy mesterség művelőivel találkozhatnak az érdeklődők: olyan mesterekkel és fiatal tanítványaikkal, frissen végzett alkotókkal, akiknek neve a Hagyományok Háza kézművesprogramjait és oktatási tevékenységét fémjelzi. Vasárnap a kosárfonás lesz fókuszban, így Kovács Zoltán jászárokszállási népi iparművész vezetésével sok minden kiderül a mesterség múltjáról, jelenlegi állapotáról. A személyes hangvételű beszélgetés során megtudhatjuk, mi volt az a meghatározó élmény, ami a mestert és diákjait szakmájukhoz vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során jártak be, mit tartanak szakmájuk legnagyobb kihívásának és örömének, hogyan látják mesterségük jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútjukat.

14 órától Élőszavas mesemondás várja  a legkisebbeket Dóra Áronnal, a Meseszó Egyesület mesemondójával. Aki lemaradt, ne aggódjon: a mese 17:15-től ismét meghallgatható!

15 órától Rőtökör Társulat: Kígyós Jancsi – bábelőadás. 

A zselici erdők, mezők, vadligetek határában összeverődött kis csapat előadásában a hagyományos élőszavas mesemondás egészül ki fából, nemezből, bőrből élővé gyúrt figurákkal, régi magyar hangszereken megszólaltatott muzsikával. Megelevenedik Kígyós Jancsi története, a mesében megszokott rémségek és szépségek sorakoznak elénk a nagyanyánk ósdi, molylakta szekrényéből átváltozott színpadon…Játsszák: Csépke Zsuzsa, Czigány Tamás, Farkas Gergely, Dóra Áron, a Kígyókirály személyesen, meg hát ugye Jancsi…

16_15-től ismét Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Tálas Ágnessel; muzsikál: Horváth Gyula és Kerényi Róbert.

17:30-tól A Bére banda népzenei koncertje lesz hallható, énektanítással és hangszerbemutatóval.

A huszonéves zeneakadémista fiatalokból álló zenekar célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a középkori eredetű bourdon hangzásideált. Az autentikus népzenei anyag szerves részét képező, ám a mai táncházas gyakorlatban csupán búvópatakként jelen lévő zeneiséget kamaraformációkban hívják elő, az éneket tájegységtől függően duda, tekerőlant, Esz-klarinét, hegedű, furulya vagy ütőgardon kíséri. A dunántúli, felföldi, dél-alföldi és erdélyi hagyományos bourdon felállások népszerűsítésén kívül feladatuknak tekintik a régi hangszeregyüttállások rekonstrukcióját is. Erre jó példa a duda és a klarinét párosa, amelyről nincs elérhető felvétel, de több forrásból is tudunk a létezéséről. Buglyó Petra – ének, ütőgardon Félegyházi Miklós – duda, ének Horváth Marcell – tekerő, hegedű Tulipán Zsombor – Esz-klarinét, furulyák