Magyarország | Vas vármegye | Magyarszecsőd |

Magyarszecsődi Kulturális és Faluszépítő Egyesület jelentkezési anyaga!

SEE ENG BELOW

Magyarszecsődi Kulturális és Faluszépítő Egyesület 2002-ben alakult. Egyik első lépésként a falu szabad zöld területein virágosított, növényekkel beültetett foltokat hoztunk létre. Az akkori divatot követve nem haboztunk tujákat és hasonló örökzöldeket telepíteni.

Ám a tujákat sújtó járványos betegség elérte ezeket is....az alább  látható tegnapi felvétel alapján a Jókai úti park növényei is erős barnulásnak indultak, hamarosan menthetetlenek lesznek. Ide szeretnénk az őshonos gyümölcsfákat, köztük a pályázat tárgyát képező Petőfi körtefáját  telepíteni.

 

Miért gondolkodunk ősi gyümölcsfákban?

 

Magyarszecsőd a Rába völgyében található, talaja kötött, agyagos,  ingadozó vízgazdálkodású,  nem ideális érzékenyebb gyümölcsfák, például a barack számára.  A cseresznye, szilva, körte viszont szépen megél. 

Saját udvaromban van két nem túl nagy körtefa, amelyek 40 éve is  ugyanekkorák voltak. Harmadik testvérüket a vihar kiborította, de a lábon maradottak növényvédelem, metszés nélkül megbízhatóan nagyon ízletes gyümölcsöt hoznak és kompót, lekvár, pálinka alapanyagot biztosítanak. Fajtájukat nem tudom, de máshol nem találkoztam még hasonlóval. Szeretném őket oltással megőrizni. Ez a jó tapasztalat is az ősi fajták felé mozdít bennünket.

Munkahelyemen, az Opel szentgotthárdi gyárában 2016-ban telepítettünk - Kovács Gyula úr szakmai támogatásával -  őshonos gyümölcsöst, ami a nem mindig optimális körülmények ellenére egész jól tartja magát. Ugyanekkor vásároltam saját célra több oltványt - birs, fosóka szilva, alma - amelyek azóta  szépen iperednek.

 

Egyesületünk a jövő nemzedéknek is ajándékot küldene azzal, hogy nem csupán  esztétikai élményt  hanem termő fákat telepít, amelyek remélhetőleg hosszú időre megmaradnak a változó klímával dacolva. Természetesen vállaljuk a fák és környékük gondozását, valamint a Petőfihez köthető fácska méltó kitáblázását is!

 

 

A sikeres pályázat után májusban, nevelő esőben hoztuk el a csemetéket Kovács úrtól. A helyi Kulturális és Faluszépítő egyesület elnöke és falunk polgármestere is velem tartott.  A közösségi célra hozott fák mellé saját célra is vásároltunk. Pünkösd hétfőn ültettük el Petőfi körtefáját és négy tesóját a száraz tujáktól megtisztított parkban. Az eseményt kisebb vendéglátással körítettük.

 

Ezután még több alkalommal helyeztük el a közösségi célú fácskákat. A közeli református templom kertjében volt egy esemény, istentisztelet részeként, illetve a nyár folyamán munkahelyi közösség bevonásával karbantartást, festést, "szúnyogűzést" végeztünk a távolabbi játszótéren és ez alkalomból oda is került egy ringló fa Kovács úr kertjéből.

 

A fákat folyamatosan öntözzük, gazoljuk és a közeli erdő miatt vadvédelemmel is elláttuk.

forrás: Magyarszecsődi Kulturális és Faluszépítő Egyesület jelentkezési anyaga. szerző: Kopasz Antal,

ENG

The Magyarszecsődi Cultural and Village Beautification Association was founded in 2002. As one of our first steps, we created patches planted with flowers and trees in the free green areas of the village. 

Our association would like to gift future generations by planting not only for aesthetic pleasure, but also fruit trees, which will hopefully survive for a long time, defying the changing climate. Of course, we undertake the care of the trees and their surroundings, as well as the worthy signposting of the tree associated with Petőfi!