Fergeteges táncos, énekes mulatságba invitálja minden hónapban a legkisebbeket a Fitos Dezső Társulat. A Fonó Budai Zeneházban élő muzsikaszó mellett vetélkedők, népi sportjátékok várják a gyerekeket. A Csoóri-sorozat új filmje segít átérezni a hangulatot!

„Ez a város, a fővárosunk rengeteg kulturális programmal bombázza az idegrendszerünket. és ebben mi egy kis szálacska vagyunk a  folklórral, ami  messziről jön, mégis a sajátunk. Hiszek benne, hogy minden ember, legyen falusi, vagy városi, tud vele azonosulni, csak meg kell nyitni a csatornákat amelyeken át befogadásra tud találni — összegzi a misszió lényegét Kocsis Enikő táncpedagógus, a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője. 

„Nem kell minden embernek művésznek lennie, de a művészet az kell, hogy szebb legyen a lelkünk, hogy értékesebb emberekké tudjunk válni — idézi Andrásfalvy Bertalan néprajztudósból lett egykori oktatási minisztert (90-93) Enikő — és a népzene és néptánc pont erre való. Könnyen elsajátítható, a mi kultúránk, benne van az a kódrendszer amitől ez nekünk jó — és nem csak tudjuk, hanem érezzük is."

A Csoóri-sorozat új filmjéből megismerhetjük a Fonó gyermektáncházának útját az önfinanszírozó múlttól a Csoóri Program hozta jelenig. Kiderül milyen pluszt ad a gyerekeknek az, hogy ma már jelmezekben, akár élőzenekarral próbálhatnak, vagy akár elutazhatnak Erdélybe.

A videót megnézve átérezhetjük a hamisítatlan gyerektáncház-hangulatot — és részt vehetünk a Fitos Dezső Társulat táncosaival tartott közös mulatságon is. 

„Kellenek ezek az alkalmak. Mikor a legérzékenyebbeket, legkisebbeket, a gyerekeket tudjuk olyan szintre emelni, hogy érezzék azt, hogy ide el kell jönni legközelebb is" — mondja Kocsis Enikő. 

A Csoóri Sándor Program 2017 óta folyamatosan segíti a magyar népművészeti örökséget élő hagyományként művelő hazai és határon túli közösségeket. Csoóri-sorozatot követve a Kultúra.hu Youtube-csatornáján különleges zenész- és táncos közösségeket ismerhetünk meg Kárpát-medence szerte. Aki feliratkozik a csatornára, minden szerdán elsők közt tekintheti meg a legújabb epizódot!