Ambrus Lajos és Kovács Gyula a Könyv, Bor, Jazz Fesztiválon június 16-án vasárnap 16 órától vár mindenkit Figula Mihály társaságában, a Vitorlás étteremben borkóstolóra és könyvbemutatóra.

„Nyitra és Háromszék, Zala és Szilágyság, Mezőség és Alföld, Délvidék és Csallóköz -és mindaz, ami közte és „benne” van. Apró táj és sokféle hűség, sokféle ember. Kovács Gyula és családja bő tízhektáros göcseji kertje ezekről a tájgéniuszokról, speciális termőhelyekről beszél – almák, körték és más gyümölcsök gazdagságról, a termőhelyek sokféleségről s egy szívós, több évtizedes munkával létrehozott gyűjteményeskertről. Egy páratlan és lenyűgöző génbankról, amely mind méretében, mind faj- és fajtaszámban, minőségének mélységében, tájvariációban Európa lejelesebb, leggazdagabb kertjei és gén-forrásai közé tartozik."   

 

Így kezdődik a praktikus, lényegre törő és minden gyümölcsészet, agrártörténet iránt érdeklődő számára nagy haszonnal forgatható kiadvány, a Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből, Ambrus Lajos és Kovács Gyula közös munkája. A Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában a Kortárs Kiadónál megjelent füzetben megtalálható a Tündérkert tudásbázisának legjava: ősi magyar gyümölcsfajták, a faültetés tízparancsolata, az oltvány készítésének titkai – és rengeteg recept, legenda, adoma és idézet – gyönyörű illusztrációk kíséretében.

„Effajta árnyas fa alatt eláll órahosszat az ember, anélkül, hogy tudná, mit csinál. Csak néz ki a lombok közül a fehéreskék égaljára. S csendnek és nyugalomnak bibliai helyei vannak itten. Itt mindenki, ahogy kedve tartja, örvendhet vagy szomorkodhat a gondolataiban. Semmi változás nincsen. Néha egy-egy dallosalma puffanva hullik le az ágról a homokba, s a szőlőtőkék alá gurul. Az emberben minden, ami izgatná, szép lassan elpihen, s végül ő maga is érzi, hogy csakugyan pihen.”

Így írt Tömörkény István a Dallos almáról, amely az alföldi tanyákra kivonulóban késztette megállásra és elmélkedésre.

Ez az alma egy abból a több, mint 3500 ősi magyar gyümölcsfajtából, amelyet pórszombati Tündérkertjében Kovács Gyula pomológus őriz – és amelyek szerepelnek a készülő magyar gyümölcskincset összegző Tündérkerti pomológia c. almanachban is. Ez a nagy könyv adja a mostani, füzet formátumú kiadvány bázisát.

Kevesen tudják, de Benedek Elek amellett, hogy meséket és mondákat gyűjtött, nagy rajongója volt a gyümölcsészetnek is. Kisbaconban, kúriája mellett Kovács Gyula még talált fáiból és megmentette Elek apó kék almáját, így ez a fajta is megtalálható Pórszombaton, a Tündérkertben. 

„A gyümölcsnek hamvas-kék a színe, neve olykor Hamvas muskotály (Bodor Pálnál) vagy Őszi ananász (Lórényi Józsefnél).  Húsa zöldes, porhanyó; bő levű, cukros; savanykás és finom illatú. Megaszalva páratlan" – írja a fajtáról Kovács Gyula.

A Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből  című füzet nem csak a régi gyümölcsfajtákat mutatja be részletesen képekkel, régi pomológusok és nagy íróink idézeteivel, valamint szakszerű leírásokkal, de kitér a gasztronómiai örökségre is, amely ezen különleges gyümölcsökhöz kapcsolódik. 

„A Tündérkert centrumában, a nyugati végeken, akár szerte a Kárpát-medencében a régi gyümölcsészet pusztulásával együtt a régi idők gasztronómiájának is kevés a hírmondója. Eltűntek a konyhai hagyományok, különösen a régi receptek. Elmúltak azok az idők, amikor cseresznyés rétest Göcsejben például csak a fekete Rétescseresznyéből készítettek, s hasonlóan fontos volt a Rétesalma is, ahogy itt egyes falvakban hívták, a Lepényalma. Kedvelt volt a gazda-asszonyok körében, mert sütéskor jól megőrizte az állagát. Jobbnak tartották más almafajtáknál, ezért a gyümölcsöt meghámozták, lereszelték és különböző praktikákkal eltették, hogy a következő érésig legyen mihez nyúlni."

A füzet felidézi a régi, még fellelhető receptek egyikét-másikát is, hogy kedvet csináljon nem csak a régi gyümölcsfák ápolásához, de aztán a termés tradíciót követő feldolgozásához is. Megsüthetünk a segítségével akár egy 1901-ben feljegyzett klasszikus almásrétest is. 

Aki szeretne többet tudni, hallgassa meg élőben, mit mond Kovács Gyula és Ambrus Lajos a könyvről, a Tündérkertekről és az ősi magyar gyümölcsfajtákról. Szeretettel várnak minden érdeklődőt Balatonfüreden a Vitorlásban június 16-án 16 órától - Figula Mihállyal.