Kárpát-medencei Népi Hálózat

július

19-20.
15:00-17:00

Dunamenti Halfesztivál

Mohács | Szentháromság utca 13.
Mohács városa és a Kultúrpajta egész hétvégén izgalmas programookkal vár.
július

19-29.
11:00-17:00

A Csíki Család a Völgyben

14:49
A Művészetek Völgyében a Csíki Család Kézműves Műhelye is ott lesz!
július

19-27.
10:00-12:00

Pajtachill

Vigántpetend | 402 hrsz.
A Művészetek Völgye idén is rengeteg programmal vár! Délelőtt közösségi éledezőn találkozhattok egész héten a Petendi Pajtában!

Tájegységek hímzései 3

6:00
Kelet-Magyarország tájaira kalauzoljuk az olvasót sorozatunk 3. részében. Hódmezővásárhely, Debrecen, Kalocsa, Csenger és a kunhímzés titkai következnek!

Tájegységek hímzései 4

6:00
A Dunántúl déli részére kalauzoljuk az olvasót sorozatunk utolsó részében. Hetés, a Drávaszög és Buzsák csodálatos motívumai jönnek.
júl.-aug.

30-3.
10:00-19:00

Ördögkatlan - a Beremendi Kovácsműhely programjai!

Beremend | Kossuth utca 159.
A Beremendi Kovácsműhely programokban gazdag helyszíne lesz az idei Ördögkatlannak! Beszélgetések, színház és koncertek várnak a Kovácsműhelyben és mellette a Tószínpadon is!
júl.-aug.

30-3.
15:02

Hamarosan Ördögkatlan!

Nagyharsány | Kossuth u 30
Színház, irodalom, zene, tánc, bor, Baranya. Összművészet. Ördögkatlan. Július 30 és augusztus 3 közt a Narancsliget Pajta is különleges programokkal készül - gyerekeknek és felnőtteknek!

Varrógép és népművészet

6:00
Kevesen tudják, de a hagyományos népviseletek közül is van olyan, amelynek készítésekor még a díszítést is varrógéppel végzik.

Tájegységek hímzései 2.

13:37
Hímzéseket bemutató sorozatunkban ma Székelyföldre kalauzoljuk az olvasót. Sóvidék, Mezőség, Kalotaszeg, Torockó, a székely varrottas és az úrihímzés következik.

Tájegységek hímzései 1.

13:23
Ismerjük meg a Kárpát-medence hímzéseit! Sorozatunk első részében a szatmári/beregi, matyó, palóc, pozsonyi, rábaközi és göcseji hímzéseket - és persze a tájegységeket mutatjuk be.

Felvarrás, tisztázás, foltozás

13:11
Hogyan javíthatjuk meg otthon ruháinkat? Nagymamáink még villanykörtét tettek a zokniba, hogy azon kifeszítve „stoppolják meg” – varrják be a lyukakat a nagylábujjnál vagy a sarkon. Zoknit ma már ritkán javítunk, de egy-egy leszakadt gomb, elengedett varrás házi kiigazítása hasznos tudás ma is. A Petőfi Akadémia 12. részében Vass Ágnes kézművestől tanulhatunk kézzel varrni, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb öltésfajtákat.

Csűrátalakítás a gyakorlatban

15:30
A Csíkdelnei Csűr kivételesen érzékeny és szép felújításon esett át. Tulajdonosai azóta is szívügyüknek érzik a csűrök renoválását az egész Kárpát-medencében. Évente konferencia rendezésével segítik a tapasztalatcserét — és elkészítettek egy kiadványt is, amely honlapjukon elérhető mindenki számára, aki csűrfelújításba kezdene. Cikkünkben ebből a kiadványból közlünk részleteket - és aki kedvet kap a teljes anyag elolvasásához, a linket is megtalálja a cikk végén.

A mélymulcsos kertek titka

10:00
A Petőfi Akadémia 11. epizódjában Gyulai Iván ökológus mindenkit megtanít a mélymulcsos kertművelésre és arra, hogyan éleszthetjük újjá a humuszképződést a kertünkben. Cikkünkből pedig az is kiderül, milyen láthatatlan talajlakók segítenek a talaj termőképességének fokozásában.

Könyvbemutató Balatonfüreden

10:44
Ambrus Lajos és Kovács Gyula a Könyv, Bor, Jazz Fesztiválon június 16-án vasárnap 16 órától vár mindenkit Figula Mihály társaságában, a Vitorlás étteremben borkóstolóra és könyvbemutatóra.

Útilapu, fülfű, csontforrasztó fű

12:57
Gyógynövények, melyeket ősidők óta használnak a népi gyógyászatban - és amelyeket használunk ma is! A Petőfi Akadémia 10. epizódjában Lakatos Márk mesteroktató mutatja be a legfontosabbakat! Cikkünkben pedig összegyűjtöttük azt a hat gyógynövényt, amelyek könnyen termeszthetők akár balkonládában is!

Könyvbemutató Gyenesdiáson!

11:26
Csütörtök délután Ambrus Lajos és Kovács Gyula mutatja be a Petőfi Média Group gondozásában megjelent kötetet a községháza nagytermében!

Metszés olló nélkül, sebkezelés sóskával!

10:38
Miért ne metsszünk? És ha mi nem, akkor ki metsz helyettünk? Miből áll a mikrobiom? És miért jó nekünk, hogy ebben vannak „jófiúk" és „rosszfiúk" is? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet filozófiája és rengeteg hasznos tudáselem  — Gyulai Iván ökológussal!

Hogyan készítsünk gyógyító cseppeket?

10:06
A tinktúrák és macerátumok különböző módszerrel készülő növényi kivonatok, amelyeket hagyományosan gyógyászati célokra vagy aromaterápiában használnak. Elkészítésük figyelmet igényel, de bárki számára könnyen megtanulható. A Petőfoi Akadémia 7. epizódjában Pottyondi Ákos az Ürmös Porta vezetője avat be minket készítésük rejtelmeibe!

Főzés, sütés, fűtés és tisztítószer készítés - egyben!

5:40
A fűtési mód, amit a takarékosságról neveztek el a régiek. Melegét olyan anyagok adták, amelyek máshol értéktelennek számítottak - és még a hamuját is felhasználták. Hogyan használhatjuk okosan ma is a sparheltet? És milyen az ideális cserépkályha?

Épületfát csak fogyó holdnál

17:20
Ahogy mindennek, a fakivágásnak is szabott rendje volt a régiek életében. Mikor vágták a tűzifát és az épületfának valót? És hogyan őrizték meg az erdő önfenntartó ökoszisztémáját őseink? A Petőfi Akadémia 5. epizódjából kiderül!
július

11-13.
06:00-18:00

Kaszáló-kaláka Bakalján!

Csíkszentkirály |
A kaszáló-kaláka hagyományát idén is folytatja Bakalja!

Petőfi Akadémia: A gyümölcsoltás

14:11
Pottyondi Ákos a Pannonhalmán működő Ürmös Porta tulajdonosa, gyümölcsész, agrárszakember. A Petőfi Akadémia 4. epizódjában tőle tanulhatunk gyümölcsfát oltani.