A Hagyományok Háza gondolt a legkisebbekre: a Mesterségek Ünnepén igazán színes programok várják a gyerekekkel érkezőket! Íme a 3. nap programja.

Augusztus 19-én 10 órától vár mindenkit a Fabatka Porta népi játszótere. Aki már kijátszotta magát vagy esetleg font kosarat 18-án, ma megismerkedhet a szőnyegszövéssel.

10 órakor kezdődik Pintér Piroska szőnyegszövő és takács mesterségbemutatója.

Pintér Piroska, a Hagyományok Háza szőnyegszövő és takács szakoktatójának mesterségbemutatója, valamint játszóház és közösségi alkotás a Hagyományok Háza jelenlegi és egykori hallgatóinak közreműködésével.

11 órakor indul a Komédiás Expressz a  Bahorka Társulattal!

Tisztelt Utasaink! Kérjük, mindenki igyekezzen a felszállással! A Komédiás Expressz zenés körutazásra indul! A szerelvény Bőröndmélye – Felsőzsebalja – Cipősarka – Párnacsücske – Tébolyda – Szekrényteteje – Zsírosbödön állomásokon keresztül közlekedik! Ének, mese: Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili és a Bahorka Társulat zenekara Zenei rendező: Balogh Melinda Kellékek: Módy Luca és Balogh Melinda

13 órától ma is Játéktól a mesterségig - ma Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő és takács szakoktatójával és két, idén végzett hallgatójával.

Ebben az idősávban vasárnap, hétfőn és kedden egy-egy mesterség művelőivel találkozhatnak az érdeklődők: olyan mesterekkel és fiatal tanítványaikkal, frissen végzett alkotókkal, akiknek neve a Hagyományok Háza kézművesprogramjait és oktatási tevékenységét fémjelzi. Hétfőn a szőnyegszövés és a takácsmesterség lesz a fókuszban, így Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő és takács szakoktatójának vezetésével sok minden kiderül a mesterség múltjáról, jelenlegi állapotáról. A személyes hangvételű beszélgetés során megtudhatjuk, mi volt az a meghatározó élmény, ami a mestert és diákjait szakmájukhoz vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során jártak be, mit tartanak szakmájuk legnagyobb kihívásának és örömének, hogyan látják mesterségük jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútjukat.

14:14-től és 17:15-től lesz hétfőn is élőszavas mesemondás Németh Richárddal, a Meseszó Egyesület mesemondójával.

15 órától  Egérparádé –  Gulyás László vándormuzsikus bábelőadása.

Apró léptű cirkuszi próbálkozások kicsinyeknek és nagyobbacskáknak, bábokkal és csinnadrattával! Egy fertályóra  móka a nézők segedelmével, mindannyiunk örömére. Tervezte: Grossmith Erik Bábok: Grossmith Erik és Bodor Éva.

16 órától hétfőn is Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Szerényi Andreával; muzsikál: Grundy Kristóf.

17:30-tól A kutyabőrtől a Gyimesekig…” – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje.

A zenekar nem állandó formáció, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. A koncertfelállást a közös kamaraórák és a tanulmányi kereteken túl átélt közös muzsikálások szülték. A tájegységek is ezeket az élményeket idézik fel: a legkedvesebb, legtöbbet muzsikált vidékek zenéjét. A koncerten a Kárpát-medence sokszínű zenekari felállásait, előadói stílusait mutatjuk meg. Hallható lesz felföldi vonószenekari és rekonstruált hegedű-duda felállás, a keleti végekre jellemző hegedű-gardon páros Felcsíkból, Gyimesből, hagyományos vonósmuzsika Kalotaszegről, Antal Ferenc „Árus” és Kovács Simon „Buráló” játéka alapján, valamint a románság tánczenei hagyományát képviselő Méhkerék zenéje. Az erdélyi vármegyei magyarság egykori zenéjét Mezőségről és a Kis-Szamos mellékéről idézzük meg. Az előadás végén közös éneklésre, rövid hangszerbemutatóra hívjuk a közönséget!

A Mesterségek Ünnepén minden nap különleges programokkal várja a legkisebbeket a Hagyományok Háza! Hamarosan érkezünk a zárónap programjaival!