Április 20-án útnak indulnak a csemeték, hogy méltó helyükre kerüljenek a Kárpát-medence minden szegletében Petőfi körtefájának oltványai!

A Petőfi Körtefája Felhívásra közel  200 közösség jelentkezett a Kárpát-medencéből.  A nyertesek hamarosan elültethetik majd Petőfi körtefájának egy-egy oltványát. Az átadás formájáról és módjáról mindenkivel külön egyeztet majd a Magyar Kultúráért Alapítvány.  Az oltványok Kovács Gyula göcseji erdész és pomológus pórszombati Tündérkertjében készülnek elő. 

A résztvevők beküldött anyagai értékes néprajzi gyűjtéseket tartalmaznak: a közösségek összeírták településük őshonos gyümölcsfáit és egyéb fa-fajtáit, és leltárba vették a gyümölcsökhöz és fákhoz kapcsolódó szokásokat, hiedelmeket, népdalokat  - és a kerti munkákról is beszámoltak.

Volt, aki a lekvárfőzésről vagy a konyhakert-művelésről írt, volt, aki a magyar selyemhernyó-tenyésztés fénykorát idézte fel, többen számoltak be a szőlőket ért rettenetes pusztítás, a  filoxéra-járvány településüket érintő hatásairól. Voltak vadkörtefák és erdei vad-gyümölcsök lajstromba vevői és olyanok is, akik annak ellenére, hogy községük nem rendelkezik gyümölcs-múlttal, gyümölcs-jövőt vizionáltak.

Itt, a pajta.kultura.hu helyszínek és hírek rovatában sorra bemutatunk minden helyszínt, települést és közösséget. A legérdekesebb munkákból kultúrtörténeti cikk-sorozattal készülünk. Érdemes figyelni az oldalt - és hétről hétre új tudással lehet gazdagodni a magyar mezőgazdaság történetével kapcsolatban!

Petőfi körtefája pedig rengeteg új helyen ver majd gyökeret: van, ahol a község alkotóházának kertjébe, van, ahol  a Hargita egy eldugott tisztására, van, ahol parkba, másutt Tündérkertbe  - és van, ahol iskolaudvarra kerül majd a facsemete. A közösségek pedig már azt is tervezgetik, milyen rendezvények lesznek majd a cseperedő fa árnyában az elkövetkező években.

Reméljük, minél többről beszámolhatunk majd itt, a pajta.kultura.hu-n!