Bëlga, Besh O Drom, Analog Balaton, 30Y - igazán változatos programmal készül a Petőfi Kulturális Ügynökség az Ördögkatlanra! Találkozzunk a PKÜ Petőfi Színpadnál az Ördögkatlan Fesztiválon is!

Július 30-án 21 órától az Esti Kornél kezdi a hetet.

A több mint 15 éves Esti Kornél zenekar eddig hat nagylemezt és egy újrahangszerelt dalokat tartalmazó, egyórás filmmel kiegészített válogatáslemezt jelentetett meg. Teltházas budapesti koncertjeik mellett a vidéki klubok és a fesztiválok állandó fellépői. 2021-ben dupla Akvárium NagyHallos koncerttel ünnepelték 15 éves fennállásukat, 2022 tavaszán jelent meg hatodik, Nyitva hagytam című albumuk. Hamarosan pedig érkezik a hetedik nagylemezük, melynek előfutára, 2023 nyarán megjelent a Nem viszlek tovább.

23 órától a PKÜ Petőfi Színpadon a Bëlga vár! 

A Bëlga 1998-ban alakult, 1999 óta folyamatosan koncertezik, 14 nagylemezt, egy koncertlemezt, két remixalbumot, egy karaoke DVD-t és megannyi klipet készített. A Bëlga tagjai DJ Titusz, Még5, Bauxit és Tokyo, valamint DJ Marvin és MC Fedora. Zenéjük 0-100 éves korig mindenkinek szól. A Bëlga az összes jelentős fesztivál nagyszínpadán megfordult már (Sziget, Félsziget, Volt, Balatonsound, EFOTT, Fishing on Orfű, Campus, SZIN, MEN, Vibe, Pannonia, Hegyalja stb.), az őszi-tavaszi időszakban pedig telt házas klubkoncerteket ad országszerte. A zenekar 2016 óta dupla koncertekkel tölti meg az Akvárium Klub nagytermét, különleges fellépéseket adtak már a Művészetek Palotájában, a Katona József Színházban, a Trafóban és a Millenáris Parkban, számos alkalommal külföldön (Románia, Szlovákia, Szerbia, Franciaország, Írország, Belgium) is koncerteztek. Televízióban játszottak Friderikusz: A szólás szabadsága valamint Hajós András: Magánszám c. műsorában. A zenekar történetéről két jelentősebb dokumentumfilm (Propaganda, Partizán) készült, munkásságukat eddig Fonogram-, Viva Comet- és Magyar Klipszemle díjakkal értékelte a szakma.

Július 31-én az Analog Balaton nyitja a színpad zenei programját 21 órától. 

Zsuffa Aba és Vörös Ákos duója, vagyis az Analog Balaton 2017-ben alakult Budapesten. Az ország egyik legizgalmasabb zenekaraként tartják őket számon, illetve felléptek a Bonobo, a Weval és a Bob Moses előzenekaraként is. A formáció hangzása már a kezdetek óta az akusztikus gitárzenére, és a sötétebb tónusú, lüktető elektronikára épül. Karrierjük alakulása több szempontból is különleges. Még nem voltak felvett dalaik, amikor már telt házas live-act bulikat adtak szerte az országban. A hazai underground körökből egyre inkább előretörő Analog Balaton végül 2021-ben jelentette meg első nagylemezét. A kilenc számos ’Lent’ című anyag hű maradt a kezdeti improvizatív jellegű, monoton elektronikához, úgy, hogy közben már nagyon erős szövegcentrikusság jellemzi. A lemez szétcsúszott esték, bágyadt reggelek, és magányos szomorkodások története, az őszinte sorok pedig azonnal betaláltak, a ’Lent’ a szakma és a közönség körében is osztatlan sikert aratott. Az album szinte teltház előtt debütált az Akvárium Nagy Hallban, az a38 hajós koncertjükre pedig már jóval a meghirdetett dátum előtt elfogyott az összes jegy. 2022-ben már nem volt fesztivál Analog Balaton nélkül, ugyanebben az évben pedig már landolt is a következő kislemezük a ’Csússz le’ rajta olyan közreműködőkkel, mint Szendrői Csaba (Elefánt) vagy 6363 (Gege). Zsuffa Aba és Vörös Ákos 2023-ban sem lassított, az országjáró turnéjukat követően felléptek az ország legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyén, a Budapest Parkban, szerepeltek Hajós András Dalfutár c. műsorában, év végén pedig elnyerték a Music Hungary Showtime-díját, megfejelve mindezt egy dupla teltházas Akvárium Nagyhall koncerttel. Az idei év több szempontból is izgalmas lesz a duó számára, egyrészt érkezik az újabb nagylemez, másrészt pedig az Analog Balaton május 30-án visszatér a Budapest Parkba, hogy egy minden eddiginél durvább látvánnyal tunningolják fel a már jól ismert analógos veretést.

Az elektronikus másfélóra után analóg hangszeres zene: 23 órától a Kiscsillag kezd! 

A Kiscsillag zenekar, amely 2005-ös megalakulásakor hobbi garázszenekarként definiálta magát, mára Magyarország elsőszámú alterrock zenekarának tekinthető. A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magába olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága és a zenekar utolsó éveiben megjelenő többszólamú énektémák az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, bátran kísérletező, évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot. A jelenlegi felállásban a két alapító, Leskovics Gábor (PUF) és Lovasi András (Kispál és a Borz) mellett az immár énekes-dalszerző-multiinstrumentalista szintre emelkedő Szesztay Dávid játszik, továbbá az idéntől a csapatba kerülő Hajba Imre basszusgitározik, a dobok mögött Bajkai Ferenc ül. A 2024-es nyári koncerteken már a készülő új lemez dalaiból is bemutat néhányat a zenekar.

Augusztus első napján a Raklap lép fel 21 órától. 

Piszkosul fiatalok és szemtelenül tehetségesek: a sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar tagjainak átlagéletkora éppen 18 év, többük még érettségi előtt áll, mégis már 6 klipet hoztak ki, 2023-ban pedig első nagylemezüket is megjelentették ‘Alicsdmeafoldetmertleakrokszalni’ címmel. A zenéjüket mondták már neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely poszt-punknak, de simán alternatívnak is - a lényeg számukra a zene zsigerisége és az elsöprő előadásmód. Óriási megtiszteltetésként élték meg, hogy a Kispál és a Borz őket választotta előzenekarnak a Budapest Parkos koncertjére, de utána sem tűntek el: 2023-ban számos alkalommal láthattuk már őket hazai fesztiválok és klubok színpadán. Év végén pedig megjelent A Raklap-sztori c. dokumentumfilm, mely a zenekar eddigi történetét mutatja be.

23 órától a Carson Comával bulizhattok.

A Bóna Zsombor, Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Jónás Attila és Kun Bálint alkotta Carson Coma egy rockzenekar. Az elmúlt öt évben kiadtunk négy nagylemezt és végigkoncerteztük az országot, olykor még határon túlra is merészkedtünk. A turnébuszban, a fapados repülőjáratokon és a próbateremben eltöltött közös évek úgy szakmailag, mint emberileg meghatározták a hatosunk egymáshoz és a világhoz való viszonyát, amelyből nem engedünk semennyit: nyomjuk a rokkot és majd lesz valahogy!

Augusztus 2-án In Memoriam Julie Mama'J emlékműsorral készülünk. Fellép a Wombo Rebellion, a Besh O Drom, a Psycho Mutants és Beck Zoli.

Az Ördögkatlan egyik jelképe volt. A szabadság, a vagányság, a szépség, az életszeretet példája. A Wombo Orchestra énekesnője 2023 őszén elköszönt tőlünk, az élettől. Rá szeretnénk emlékezni ezzel a koncerttel. Julie-hez méltó, boldog, jókedvű estet szeretnénk, és ebben nagyszerű zenészek segítenek minket. Bulizz, örülj az életnek – és gyújts egy gyertyát Julie-ért (és Kátyáért és Mariért és Tamásért és bárkiért, akit szerettél és elveszítettél).

Augusztus 3-án 21 órától a Platon Karataev csap bele az estébe.

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett zenekar 2016-ban alakult, Budapesten. Magyarországon telt házas koncerteken játszottak már az Akváriumban, a MÜPÁban és az A38 Hajón is, míg külföldön felléptek többek között a Roadburn, a Reeperbahn, a Eurosonic és a Liverpool Sound City fesztiválokon. Első lemezünk, a For Her (2017) a nemzetközi térképre is feltette a zenekart, dalaikat azóta is több milliószor stream-elték a világ minden tájáról. Az együttes második, Atoms (2020) c. lemezével ellépett az addigi akusztikus iránytól egy hangosabb, grandiózusabb hangzás felé. Az album a legbelsőbb énünk kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szól, a dalokban hol önmagunk felé zuhanunk, hol éppen attól távolodunk. Ezen a spirálon kering tovább az együttes tavaly januárban megjelent, ‘Partért kiáltó’ c. lemeze, mely a víz, a hegy és az erdő szemével néz az emberre, és tovább bolyong a létezés magja körül. A Partért kiáltó tavaly az Artisjus összesítése szerint a kritikusok egyik kedvenc lemeze volt, emellett Fonogram-díjjal is jutalmazta a szakma. A zenekar következő, Napkötöző c. nagylemeze 2024-ben érkezik.

23 órától pedig a 30Y zárja a hetet a PKÜ Petőfi Színpadon.

A 30Y úgy van, hogy huszonnégy éve él együtt pont ez a négy ember. Lehetetlen vállalkozás. Senki ne próbálja ki otthon, vagy ha igen, hát vegye komolyan. Ezt szeretet nélkül nem lehet végigcsinálni. Ezt a szeretet akarása nélkül nem lehet. Feloldani önmagadat úgy, hogy megmaradj. A történetünk hosszú és szövevényes, és mint minden jó történet, érdekes. Sokat nevetsz, sokat sírsz. A történetünkbe beleírhatod magad, nyilván már rég bele is írtad, mi te lettünk, te meg mi. Ez a négy ember, nem is ez a négy ember. Ez a szeretet, nem a miénk. Nem is a tiétek. Nincs birtokosa, tárgya, iránya, se kezdete se vége. Körbeölel, ha hagyni mered, ölelsz vele, ha ölelni mersz. Te vagy.

A 30Y egy 2000-ben alakult pécsi rockzenekar. Több mint 20 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub és fesztiváléletnek, évente nagyjából hatvanszor lépnek színpadra. Az elmúlt huszonnégy évben megjelent 13 nagylemeze (ezek között 2023 december elsején a tizedik stúdióalbum), tucatnyi online terjesztett független hanganyaga, több mint 25 videoklipje.

Találkozzunk az Ördögkatlan Fesztiválon is a PKÜ Petőfi Színpadon!

cover: Kardos Gábor fotója