Magyarország | Zala vármegye | Csömödér | Vasút u. 2

„ A Zalaerdő Zrt. Csömödérben működő Zakatoló Erdészeti Erdei Iskolája fontos feladatként tekint a fiatalok környezettudatos szemlélet formálása mellett a magyarság értékeinek megőrzésére is." -  Csömödér jelentkezési anyaga.

Felgyorsult világunkban, egyre inkább a digitális környezetben zajló életünk során gyakran a felnőttek is megfeledkezhetnek arról a közös örökségről, amit nagyszüleink még jól ismertek. Munkánk során szomorúan tapasztaljuk, hogy nem csak a városokban élő, de a „falusi” gyerekek számára is ismeretlen a kert művelése, a saját vagy helyi gyümölcsök fogyasztása.

Csömödér és Páka falu határában található szőlőhegyen néhány évtizede még minden család gondozta a saját szőlőjét és gyümölcsösét. Mára kevés az öreg alma- és körtefa, ahogy a szelídgesztenyék közül is sok elpusztult már. Az idősek szívesen emlékeznek vissza a fiatal korukban kedvelt fajtákra, mint a londonpepi, a bőralma, a mosánszki alma, az akár 15 centiméter átmérőjű tökalma, vagy az utóérő citromalma, ami csak márciusra vált fogyaszthatóvá. Mások a sózókörtét, tüskéskörtét és a nagyasszonykörtét említették, amit még elvétve megtalálni errefelé. 

A szőlőhegyen tett túráink mindig emlékezetesek az iskolás gyerekek számára, hiszen közül sokan csak az ilyen programok során gyűjthetnek gyakorlati tapasztalatokat és ismereteket.

Hiszünk benne, hogy a diákokból csak akkor válhat a természeti és kulturális értékeket óvó felnőtt, ha lehetőséget kapnak környezetük sokrétű megismerésére. Örömmel mutatnánk be nekik történelmünk eme különleges emlékét, ezért szeretnénk csatlakozni Petőfi körtefájának megőrzését szolgáló felhíváshoz. Petőfi körtefájának oltványát a több mint 100 éves Csömödéri Állami Erdei Vasúttal közösen használt területen ültetjük majd el, ahol nemcsak az erdei iskola programjaira érkező csoportok, hanem az erdei vasúttal utazók számára is különleges élmény lehet

forrás: Csömödér jelentkezési anyaga. Szerző: Molnárné Vitális Anikó, a Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola vezetője

coverphoto: funiq 

Csömödér, 2023. március 23.