Románia | Hargita | Kőrispatak |

Petőfi Körtefája a Hargitán! Körispatak református Egyházközségének jelentkezési anyaga.

SEE ENG BELOW

 A Kőrispataki Református Egyházközség több presbitere rendkívüli ismerettel és szeretettel bír a nálunk megélő  gyümölcs- és egyén fafajták iránt - és egész közösségünk szívén viseli ezek továbbörökítését. Épp ezért fogadjuk lelkesen a felhívást és szeretnék az egyházközség nevében kérni Petőfi körtefájának oltványából.

 Kőrispatak az egykori Udvarhelyszék nyugati felében fekszik, jelenleg Hargita megye legnyugatibb települése. Egyedi őshonos gyümölcsfái azok vannak, amelyek a környék falvaiból kerültek ide. Ami különlegesnek számított a településen az a „pirosbelű” vagy vérbelű körte, korábban több fa is volt a településen belőle, most csupán két ilyen fáról van tudomásunk. A körtének termése apró, július végén, augusztus elején érik, pálinkának, kompótnak használható.

 

 Több féle almafa is él a vidéken, jonatán, batur, illetve egy, amit a helyiek csak eper almának hívnak. Erről ismer és énekel a falu egy kis népdalt:

 

Eresz alatt fészkel a fecske,

Mi van a kötényben, menyecske?

Nyári piros alma, bo-bo-bo-bo borízű,

Kóstolja meg kend, de jó ízű.

 

forrás: Kőrispatak jelentkezési anyaga. írta: Somodi Anita Izabella ref. lp.

ENG

Petőfi's pear tree on the Harghita mountain range! Application material of the Protestant Church of Körispatak.

Several elders of the Protestant Church of Kőrispatak have extraordinary knowledge and love for the fruit and individual tree types that live in our county - and our whole community cares about passing them on. That is why we enthusiastically accept the invitation and I would like to ask for the graft of Petőfi's pear tree on behalf of the parish.