Magyarország | Hajdú-Bihar vármegye | Újtikos |

Újtikos képviselőtestülete és a polgármester az 2023 őszén ültette el az önkormányzat parkjában Petőfi körtefáját. Mint írták, remélik, hogy „ezzel nem csak közelebb hozzuk Petőfi személyét, de talán kézzelfoghatóbbá is a kultúráját. És persze Petőfi Körtefájának őrzői közt, egy ekkora mozgalom részének lenni is megtisztelő."

Községünk kb 850 főt számlál, Hajdú-Bihar Vármegye északnyugati csücskében helyezkedik el, három megyeszékhelyhez (Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza) közel egyforma távolságra. Viszonylag új település, a XX. század első harmadában a területe még nem volt lakott. 1938-ban került sor a település megalapítására.

A terület ártéri szintű síkság, egyhangú felszínű. A terület talajtakarója kettős, fele-fele arányban szikes és réti talajok találhatók rajta. Környéke erősen vízhiányos. A talajszerkezetből kifolyólag nem olyan gazdag a gyümölcs- és vadon termő növények skálája. A leginkább jellemző gyümölcsfa-fajtáink a szilvafa és a cigánymeggy. Szeptemberben megrendezésre kerülő regionális szintű gasztro-fesztiválunkon erre is épül egyik versenyszámunk, a pálinkaverseny. 

Újtikoson így nagy szükség van új gyümölcsfákra, melyek még a mi talajunkon is otthonra tudnak lelni. Örömmel fogadjuk tehát Petőfi Körtefáját!