Honnan ered a vita a paradicsom besorolásáról? Lehet-e más a válasz, ha a botanika és ha a kulinária oldaláról nézzük? És hogy múlthatnak a válaszon dollár-százezrek? Agrár- és jogtörténet 5 percben!
A paradicsom mára a világ egyik legkedveltebb zöldsége. Több, mint 160 országban termesztik - pedig sokáig az sem volt biztos: zöldség vagy gyümölcs. Gyakran felmerül ma is a kérdés a paradicsommal kapcsolatban - és jó beszédtémát ad reggeli vagy ebéd közben a társaságnak - de ma már nincs komoly tétje a válasznak. Az első alkalommal viszont a válasz súlyos dollár-százereket jelentett. Hogy miért?
Az 1800-as évek végén az USA vámokat vetett ki a zöldségekre - de a gyümölcsökre nem. Az élelmes kereskedők egy része így a paradicsom-importot gyümölcsimportként próbálta leadminisztrálni - hogy elkerüljék a vámfizetési kötelezettséget.
A vitát végül bíróság döntötte el: a 1893-as Nix v. Hedden legfelsőbb bírósági döntés szerint a paradicsomot "szokásosan zöldségnek tartott növények" kategóriájába sorolták - vagyis John Nix zöldségkereskedőnek és társainak fizetnie kellett - az Amerikai Egyesült Államok vámosa, Edward L. Hedden pedig bevonult a jogtörténetbe.
A paradicsom ennek ellenére botanikailag gyümölcsnek minősül - mivel a termés húsos része a magok körül képződik, és a növény termését szüreteljük le - ami a gyümölcsök sajátja. Ugyanakkor a paradicsomot a mindennapi használatban és kulináris összefüggésekben valóban zöldségként kezeljük és fogyasztjuk.
képek: shutterstock és Fortepan / Bauer Sándor