kultúrtörténet

Ki mer velem ujjat húzni?

10:15
A címben feltett kérdés nem csak átvitt értelemben, de szó szerint is használatos volt. Versenyre kihívást jelentett. Mert az ujjhúzás valójában a szkander és a sumo elemeit kombináló vetélkedő játék — ma úgy hívnánk: kocsmasport.

A nyelv, amely nélkül nincs házasság

11:58
Baka és obsitos. Két német szó — magyarul. A nyelvészek a Wache — azaz őrszem szóból származtatják a bakát. Az Abschiled pedig kötelező sorkatonai szolgálat végén kiadott elbocsájtó levél - vagyis az obsit. Ennek tulajdonosa pedig az obsitos. Az a legény, aki már felelősségteljesen megkérheti egy leány kezét. Hogy miért?

A Sárga tengeralattjáró és a Magyar népmesék

9:20
Jankovics Marcell stílust teremtett itthon, mikor népi motívumokra alapozva alkotta meg előbb a János vitéz, majd a Fehérlófia és a Magyar népmesék-sorozat vizuális világát — a népművészetért igazán nem rajongó kádári kultúrpolitika regnálása ellenére. Korszerűt alkotott ezzel akkor, mikor az egész világban új utakat kerestek az animációs alkotók. Vajon hogyan hatott a Beatles-film, a Sárga tengeralattjáró a János vitézre? És persze hogy lehetett népi alapokon nyugvó animációra támogatást kapni a Kádár-korszakban?

A nyeregkészítő műhelytől az egyetemi szenátusig - 300 éve született Immanuel Kant

17:22
A csillagos ég felettem  - és az erkölcsi törvény bennem. Szép az, ami érdek nélkül tetszik. Két idézet, amelyet mindenki ismer. De vajon ismerjük a szerzőjét is? Immanuel Kant iparoscsaládból érkezett, és onnan hozta munkamorálját is. A világ egyik legnagyobb filozófusa egész életében megküzdött a bevételeiért és mindig szigorú, dolgos időbeosztást követett, mint egy gazda vagy iparos. Még befutott egyetemi tanárként, szenátusi tagként is - élete hetvenes éveiben - ötkor kelt hogy dolgozzon.

Beszélő köntös, futóhomok, sárga cserebogár

13:38
A város, amely arculatát évszázadokon át a gyümölcstermesztés határozta meg. Hogy nyerte el Kecskemét az egykori laza, tanyás településszerkezetű mezővárosból ma ismert formáját? Hogy védte a török időkben a beszélő köntös - és mi köze Kecskemétnek a sárga cserebogárhoz Petőfi versében? És persze hol is terem a hírös kecskeméti barack?

Vers mindenkinek! - Locsolás traktorral, SMS-sel, pacsuilval vagy hypóval

7:10
Mikor került a locsolóversekbe traktor, pacsuli, domestos és az SMS? Hányféle módon lehet locsolni? Kultúrtörténeti kalandozás először - és a legkülönösebb locsolóversek gyűjteménye a cikk második felében Húsvétra - csak a tunderpajta.kultura.hu olvasóinak!

Gyümölcsoltó Boldogasszony

9:05
Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25-e évszázadok óta a gyümölcsfák oltásának, szemzésének napja a Kárpát-medencében. Hogy miért? Az időjárás már megbízhatóan tavaszi, nem várhatóak kemény fagyok - legalábbis a globális felmelegedés előtti évszázados megfigyelések értelmében. A keresztény hagyomány szerint Mária ezen a napon fogadta méhébe Jézust - a magyarság számára ez a nap áldott voltát és a termékenység vonzását jelentette.

Kisdobosok, főtüzérek, kapitányok - gyerekek...

9:15
Hősök? Vagy gyerekáldozatok? Hányan voltak és hogy kerülhettek harctérre 48/49-ben a kiskamaszok? Hogy lettek tüzérek vagy kapitányok? És persze kik voltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc gyakran emlegetett kisdobosai - akik köré hős-kultusz épült az 1900-as évek elején és akik emlékre még a szocialista időkben is nemzeti jelleget kaphatott Magyarországon az erőszakolt szovjet úttörőmozgalom - a kék nyakkendős alsós kisdobosok képében? Kultúrtörténeti nyomozás a mítoszképzésről: egy ritka anekdotagyűjtemény, Jókai Mór meg a Diafilmgyártó Vállalat és egy valódi kisdobos története - a tunderpajta.kultura.hu cikkében!

Romani Kris - a cigány törvény

7:36
A cigányság évszázadokon át jelen volt, mégis elkülönülve élt a Kárpát-medence - és egész Európa - területén. A zárt - és sok helyütt kizárt -közösségek kialakítottak egy saját bíráskodási rendszert, és vitáikat köztiszteletben álló választott bíráik színe előtt, nyílt tárgyalások útján rendezték. A Romani Kris kötött eljárásrendű jogi népszokás. Különösen érdekes, mert a kris döntései nem voltak kikényszeríthetőek - nem volt saját roma rendőrség, aki betartatta volna az ítéleteket - de a közösség tagjai mégis engedelmeskedtek. A szokás egyes közösségekben máig él.

Jégtörő Mátyás meg a többiek

7:40
15 fok a városokban és havazás a Bükkben. Különös időjárással lepett meg minket idén a február - de vajon mi jöhet még? Ősszegyűjtöttük a téli időszakra vonatkozó népi megfigyeléseket, hagyományokat, időjósló napokat. Vajon miből mit jósolnának dédszüleink januárban és februárban?

Bálint és Valentin

8:40
Mi közünk nekünk, magyaroknak a Valentin nap szerelmes hagyományaihoz? A válasz röviden: semmi. Hosszabban: elég sok. Részletesen: ld. a cikkben!

Nagyböjt - vagy méregtelenítés tél végén?

10:10
Böjt - ahogyan a régiek tartották az egyházi előírásoknak megfelelően - és ahogy a modern ember próbálkozik. Lehet-e böjtnek nevezni, és egészségesek-e a különféle tisztító/méregtelenítő kúrák, a léböjt vagy a divatos időablakos evés? Hogyan legyünk fittek, egészségesek és persze karcsúak tavaszra?

A busójárás régen - és ma

8:09
2024 február 10-én a busók elűzik a telet! Legalábbis mindent megtesznek azért, hogy mielőbb beköszöntsön a tavasz. De nem csak a farsang farkán, azaz annak utolsó három napján serénykednek - hanem már hetekkel előtte is zajlik a poklade - azaz karnevál. Honnan ered a busójárás szokása? És mit jelképeznek a jelmezek, maszkok, kellékek?

Az áldástól az immunizálásig - a torokgyík ártalmatlanná tétele

8:56
Mi volt volt tulajdonképpen a "gyerekek kaszása"-ként emlegetett torokgyík? Hogyan próbáltak védelmet adni a  betegség ellen mézes ganéval, ráolvasással, érvágással, keresztbe tett gyertyákkal adott Balázs-áldással - és hogy fedezték fel előbb a passzív immunizációt, majd a ma is használt aktív immunizációt ellene? Hétköznapi tudománytörténet Balázs napja közeledtével a tunderpajta.kultura.hu-n! Tudtad, hogy Magyarországon lett a világon elsőként kötelező a diftéria elleni injekció beadatása?

Sződemeter, Álmosd, Szatmárcseke

10:26
Szatmárcsekén írta és tisztázta le a Himnuszt Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én - ennek emlékére 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A költő itt gazdálkodott és itt vészelte át a kolera-karantént is az 1830-as években. De Sződemeteren született, és Álmosdon gyerekeskedett. Álmosd a Hálózat tagja - Kultúrpajta működik itt. Hol járta meg a forró kemencét, hol tanulta ki a gazdálkodást és hol írt 2 év alatt 20 költeményt? A Magyar Kultúra Napján ismerjük meg közelebbről együtt Kölcsey életének színtereit!

Bölcsészek és „praktikus emberek"

9:24
Mióta lehet reál-tárgyakat tanulni a gimnáziumokban - és élő nyelveket latin helyett? Mióta járhatnak gimibe és egyetemre a lányok? Trefort, Eötvös, Klebelsberg, Hóman - és a középiskolai oktatás átalakulásának története. Az oktatási reformról szóló cikksorozat második része a gimnáziumi oktatás megreformálásáról - a középiskolai felvételik hetében, csak a tunderpajta.kultura.hu olvasóinak!

Népművelés téglával és malterral

12:51
Mióta létezik általános tankötelezettség Magyarországon? És mióta vannak iskolák is? Hogyan költött az állam féléves költségvetésnek megfelelő összeget iskolaépítésre 4 év alatt a húszas években? Mióta van tanterv és kötelező tananyag? Kis oktatástörténeti kitekintés a téli szünet végén - a középiskolai felvételik küszöbén két részben! Az első részben az alapfokú iskolák története következik itt, a tunderpajta.kultura.hu-n!

Nem csak a lencse meg a malac...

14:55
Hogyan segíthet a gyarapodásban, hanem kivisszük, hanem egy napra eltesszük a szemetet - vagy ha átdugjuk a tyúkokat a létra fokán? Boldog Újév - és régi szokások a tunderpajta.kultura.hu-n!

Parázsolás - és varázslat fülfájás ellen!

11:40
Hogy segíthet a fülfájáson Karácsony Vigíliáján, azaz Karácsony Böjtjén azaz Bőved Estén elfogyasztott - vagyis el nem fogyasztott - vacsora? Népi hiedelmek, varázslatok, rítusok december 24-ére!

Jánosbor

11:29
Miért és hogyan áldják/áldatják a bort? Mi köze ehhez Szent Jánosnak?

Megjósolnád 2024 időjárását?

8:49
Luca napja a sötét december egyik legsötétebb napja. Boszorkány-űzés, varázslatok és jóslatok kapcsolódnak hozzá a magyar néphagyományban is.

Szerelemi jóslás, boszorkánylátás, alakoskodás - Andrástól Lucáig

9:59
Advent időszakában aki nem volt rest, megtudhatta, ki lesz a férje/felesége - és azt is, kik a boszorkányok a faluban. Gyónhatott Miklósnak, kaphatott ajándékot vagy épp kitudhatta az egész következő évi időjárást. Az adventi ünnepkör négy jeles napja: András, Borbála, Miklós és Luca.

Tényleg elviszi a krampusz a rossz gyerekeket?

9:12
Mi köze Láncos Miklósnak Szent Miklóshoz? Hogy keveredhetett egy püspök annyira rossz társaságba, mint a krampuszoké? És tényleg: mi lesz a rossz gyerekekkel? Furcsaságok a MiIkulás körül - amire nem biztos, hogy rá mernél nála kérdezni...

Krisztus Király Ünnepe

8:59
Advent előtt, november utolsó vasárnapján ér véget az egyházi év. Krisztus Királyt ünneplik ekkor a hívek - ez a katolikus egyház legifiatalabb ünnepe. Íme a története - és egy rövid, őszi mese Krisztus Király cselekedeteiről   „abból az időből, mikor még a Földön járt"!

A ligur vasúttól a Fréjus-alagúton át Wekerle kormányáig

10:31
Kossuth Ferenc ott volt az akkori világ leghosszabb alagútja, a Fréjus-alagút építésénél , dolgozott a világ egyik legszebb panorámájával büszkélkedő liguriai vasútvonalon,  felügyelt bányákat Olaszországban, épített acélhidakat a Níluson - majd képviselte Cegléd polgárait a magyar Országgyűlésben és miniszter lett Wekerle kormányában.   Kossuth Lajos fiának különleges karriertörténete  az európai vasútépítés virágkorából, öt percben!

Gyógyítás gyümölccsel?

9:34
Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. És más lehetsz, ha mást eszel? Gyógyítók serege kínál különféle választ a kérdésre - az egyik legkülönösebb történeti figura közülük a korát jelentősen megelőző Arnold Ehret, aki a gyümölcs- és zöldségevést és a rendszeres testmozgás fontosságát hirdette - 150 évvel ezelőtt! És ő volt a böjt-próféta is, aki egy lepecsételt üvegkalickában 49 napig bírta étel nélkül - felállítva ezzel a világrekordot Kölnben, 1909-ben. Az ehretizmus a mai napig divatba jön időnként: a 60-as években a hippik kezdték újra hirdetni Ehret tanait - de pl. Steve Jobs is hitt a diéta élethosszító erejében - de már csak betegen kezdett hozzá. Íme Arnold Ehret története az őszi gyümölcs-szezon közepén - 5 percben! FONTOS: mielőtt bárki követi kezdené Ehret tanait, olvassa VÉGIG a cikket - hogy minden információ birtokában döntsön!

Az Őrangyalok ünnepe

8:11
Mindenkinek van őrangyala - tanítja a katolikus egyház. „Olyan nagy a lélek méltósága, hogy születése után mindegyik védelmére Isten egy angyalt rendel” - írja Szent Jeromos. A katolikus naptár egyik legkülönösebb ünnepe október elején az őrangyalok ünnepe. De pontosan kik is az őrangyalok?

Szent Mihály, juhok, fecskék, kecskék

10:13
Kisfarsang, egész évi égzengés-átok vagy deres lóval hozott kemény tél. Szent Mihály napja a néphagyományban ellentmondásos nap volt. Körülvették olyan szokások és hihedelmek is, amelyeket ma már kicsit másképp látunk...

Turmixszal, fixszel - lekvárt???

7:27
Mennyire csóválnák fejüket dédanyáink, ha tudnák, hogy készítünk a munka-család-háztartás időelnyelő háromszögében lekvárokat manapság? A hagyományos szilvalekvár receptje jön részletesen, - és három gyorsító tipp, amelyekkel megpróbálhatjuk lerövidíteni a folyamatot - vagy akár egészen új lekvártípust állíthatunk elő. Mit szólna a Dédi, ha megkóstolhatná mindet?

A paradicsom és a sokszázezer dolláros kérdés

7:33
Honnan ered a vita a paradicsom besorolásáról? Lehet-e más a válasz, ha a botanika és ha a kulinária oldaláról nézzük? És hogy múlthatnak a válaszon dollár-százezrek? Agrár- és jogtörténet 5 percben!

Nagyboldogasszony

13:24
A katolikus egyház augusztus 15-én ünnepli Szűz Mária mennybevételét, testi-lelki feltámadását. Az ünnep a magyar történelem során a keresztény hagyomány mellett a pogány kultúrával is összefonódott - a Boldogasszony-figura kapcsán...

Hány brácsás vicc van?

16:15
Miért épp a brácsások a zenészviccek céltáblái? Mi a különbség a brácsa és a hegedű közt? (Na, nem az, hogy a brácsa tovább ég...) Kis hangszerismertető - és sok vicc!

Bolgárkertészek

7:46
A magyarban a bolgárkertész: fogalom. Nem bolgár kertészt, hanem az öntözéses zöldségtermesztés és a melegágyas palántanevelés mestereit jelöli. Honnan ered az elnevezés?

Kolombusz hajóorvosa, Szent-Györgyi Albert és a paprikahasítók

6:16
A paprikahasítóknak tilos volt a szemüket, arcukat megérinteni munka közben. Gyakran kellett kezet mosni, és vigyázni kellett a bőrre: ha megsérült a kéz, a hasítónak azonnal abba kellett hagynia a munkát - ami nélkül viszont nem volt csípősségmentes fűszerpaprika-őrlemény....De hogy jutottunk el idáig? Hogy került a paprika Szeged környékére - és egyáltalán: Európába?

Dunsztoljunk!

7:39
Haben Sie keinen blassen Dunst? Halvány dunsztja sincs? A lekvárfőző-szezon közepén érdemes felidéznünk - és újra tanulnunk - a módszert, ahogy nagyanyáink készítették a télen át elálló lekvárokat - az élelmiszervegyészet csodamolekulái nélkül, csak természetesen!

Nemzeti Összetartozás Napja

21:00
Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította Nemzeti Emléknappá június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját.

Vachott, Vahot, Petőfi és Gyöngyös

7:37
„ Én neveltem fel Petőfi Sándort. Azért éltem én. Az az én dicsőségem. A sors engem választott ki eszközül arra. Petőfi sohasem lett volna az nélkülem, amivé lett.”  - Mikszáth szerint ezt szokta mondogatni Vahot Imre. Az a közismert és elismert szerkesztő, aki felfedezte Petőfi tehetségét és állást is adott neki a Pesti Divatlapnál. Vahot Gyöngyösről származik - ahol hamarosan elütetik Petőfi körtefájának egyik oltványát!

István öcsém - Petőfi István élete

9:13
István öcsém maga is írt, Petőfi Zoltán gyámja volt, sikeres üzletember lett, hogy elnyerhesse szerelme kezét, vadászott és bankot is alapított.

Boszorkányok, kígyónyelv és rontás elleni varázs!

6:26
Április 24-e Szent György nap az állatok első kihajtásának napja, tisztító és rontás-elhárító nap a néphagyományban. De mi köze ennek Szent Györgyhöz és a sárkányhoz?

Hogyan lett Magyarország selyem-nagyhatalom?

15:09
Hogyan lett Magyarország selyemtermelő nagyhatalom? Mikor ültették az első eperfákat? Mit csinált a selyeminspektor ? Mit látott a selyemiparban Széchenyi? És válaszoltak-e a minisztériumok Csontváry selyem-ügyben tett beadványára, amelyben az agyából "kipattanó szikrát" osztotta meg velük?