A Fürge Ujjak Kézimunkakör sikeresen jelentkezett a Magyar Kultúráért Alapítvány Petőfi Körtefája című felhívására, így a Piripara Alkotóház udvarán 25 őshonos gyümölcsfa oltványt ültethettek el.

A Fürge Ujjak Kézmunkakör tagjai ellátogattak a Zala vármegyei Pórszombatra, Kovács Gyula pomológus hatalmas, őshonos gyümölcsfákat tartalmazó Tündérkertjébe.  25 gyümölcsfa oltvánnyal tértek haza -többek között a híres Petőfi körtefával is.

Petőfi körtefáját sokan a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb gyümölcsfájaként emlegetik. De, hogy miért is lett ilyen híres ez a körtefa? Történt ugyanis, hogy Petőfi Sándor 1849. július 30-án este a fehéregyházi csata előtt a Székelykeresztúri Gyárfás Villában töltötte utolsó estéjét. Ennek a villának az udvarán állt a nevezetes körtefa. (Korábban részletesen írtunka  történetről itt. )Kovács Gyula begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termőmagját. Ebből az oltványból került most Akasztóra is egy.

Érkezett még egy oltvány Zrínyi kedvencáből,  a Zelenkai körtéből, Benedek Elek kedvenc kék almája, piros oláh alma és Kármán körte oltványok is gyökeret verhetnek az akasztói Piripara Alkotóház udvarán. Összesen 25 őshonos gyümölcsfaoltvány. 

Az eseményen megjelenteket Kisléghy Györgyné Ágnes köszöntötte és egy videót is levetített a pórszombati Tündérkertről és Kovács Gyuláról. Majd kint az udvaron  Suhajda Antal polgármester mondott köszöntőt, illetve Németh Zita szavalta el Petőfi: Anyám tyúkja című versét a frissen elültetett oltványok mellett.

Az eseményen megjelenteket egy körtetortával is megvendégelték a tagok.

 

forrás: vira.hu