A Csíkdelnei Csűr kivételesen érzékeny és szép felújításon esett át. Tulajdonosai azóta is szívügyüknek érzik a csűrök renoválását az egész Kárpát-medencében. Évente konferencia rendezésével segítik a tapasztalatcserét — és elkészítettek egy kiadványt is, amely honlapjukon elérhető mindenki számára, aki csűrfelújításba kezdene. Cikkünkben ebből a kiadványból közlünk részleteket - és aki kedvet kap a teljes anyag elolvasásához, a linket is megtalálja a cikk végén.

Ahhoz, hogy egy csűrt korhűen, de mégis korszerűvé varázsolva újítsunk fel, elengedhetetlen, hogy ismerjük az eredeti épületet - írja a tanácsadó szakanyag. A hagyományos csűr kialakítása: a csűrkapun belépve a csűrközbe érkezünk. Itt állt a  szekér, itt pakolták fel a  szénát a csűrhíjába (a padlástérbe) ami tulajdonképpen az istálló teteje volt. A beálló mellett sok csűrben leválasztottak egy teret, ez volt az odor, itt lehetett a takarmányt tárolni. A csűr eresze alatt alakították ki a sarjúszárítót, így alakult ki a külső fedett tér. 

Az átalakításoknál és felújításoknál ezeket az eredeti tereket lehet új funkciókkal felruházni. A csíkdelnei szakanyag szerint a padlástér nagy, egybefüggő tere a legalkalmasabb kiállítótéri vagy rendezvénytéri felhasználásra, de ha közfalakat kap, akkor hálóhelyként is funkcionálhat. A csűrköz és az odor pedig ideális kávézó, vetítőterem vagy tánctér lehet - nagy belmagasságával érdemes megtartani mindegyiket eredeti formájában. A kis füzet megoldási javaslatokat ad a terek újrahasznosítására éppúgy, mint a modern funkciók által megkívánt új terek kialakítására vagy épp új ablakok elhelyezésére. Megtudhatjuk akár azt is, hogyan nyithatunk új ablakot a csűrünkön úgy, hogy az új nyílás azt a benyomást keltse, mintha mindig is ott lett volna.

A felújítókat kalauzoló kiadvány külön felhívja a figyelmet az eredeti csűr anyagaira. Más szakembert kell hívnunk és más anyagokra lesz szükségünk egy teljesen fából épült boronacsűr esetében, mint egy fából és terméskőből vagy téglából készített épület esetében. Mindenképpen érdemes az eredeti anyagokkal dolgozni, hogy megőrizzük a régi és az új szerves egységét, és nem szabad műanyagot vagy lemezeket alkalmazni. A cementes vakolat és a diszperziós festékek vagy a lakkozás használata sem javasolt.  Ezekkel önmagunk ellen is dolgozunk, mert ha az épület nem képes lélegezni, nem képes a fal átereszteni a párát, pár év után mély, szerkezeti romlással és újabb felújítás szükségességével nézhetünk szembe...

A régi csűrök legnagyobb ellensége egyébként a pára és a nedvesség. A csíkdelnei tapasztalatok szerint a vízmentesítés és a víz elvezetése ezért prioritás kell legyen minden felújításnál.  A tető felújítása mellett alkalmazható megoldás még a védőjárda építése is. Különös, de csatornát általában nem építettek a csűrökre - ha mi mégis szeretnénk, ehhez is lehet ötleteket meríteni a füzetből. Előrebocsájtjuk: nem bádogereszről lesz szó...

Alapvető szerkezeti romlás, amit a nedvesség okoz, a süllyedés. Ezzel együtt jár a  falak repedezése is. Megállítására a szakaszos aláfalazással és újra alapozással érdemes próbálkozni a rutinos felújítók szerint. Ehhez általában szakértő, statikus bevonása is szükséges. A padló alatt is érdemes kavicságyat létrehozni, amely szintén a szárazon tartásról gondoskodik. 

Ilyen és ehhez hasonló tanácsokat kaphat mindenki, aki elolvassa a Csíkdelnei Kultúrcsűr kiadványát. Ha sikerült kedvet csinálnunk az elmélyültebb olvasáshoz, a teljes anyagot honlapjukról  innen lehet letölteni - rövidebb és hosszabb változatban is. Sőt: hamarosan várható a beszámoló az idei konferenciáról is, amelyet 2024. június 21-22-én rendeznek Csíkdelnén. 

Jó tanulást és sikeres felújítást kívánunk!

képek forrása: Csíkdelnei Kultúrcsűr és Vendégház fb-oldala, shutterstock