Föld Napja, Szent György-nap, Nyitott Tájházak napja. Körtefa-ültetés, hegypásztorkodás és QR-kódos kalandjáték, harc a sárkánnyal, tánc-találkozó vagy épp juhnyírés - igen, nyírÉS, ahogyan a régiek mondták a Bakonyban. Mindenkinek tudunk programot ajánlani!

Április 3. hetének hétvégéje igazán mozgalmas lesz! 22-én a Föld Napja és Nyitott Tájházak napja van, 24-én pedig Szent György nap  - ezért a hétvégi programok egy része ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódik.

Április 22-én, a  Föld Napján ültetik el Petőfi körtefájának oltványát Tordason, délben, mikor a harangok szólnak. A program  önkéntes szemétszedési akcióval veszi kezdetét 9 órától,  majd 11 órától megnyílik a Sajnovics-kastély kertje, ahol megismerkedhetünk Tordas legidősebb fáival és a kastély történetével. Ezután kerül sor Petőfi körtefájának elültetésére. 

Magyarországi Tájházak Szövetsége minden tavasszal, Szent György napjához kötődően alkalmat kíván teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, és izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt. Az Oszkói Kultúrpajta és a Hegypásztor Kör is csatlakozik a kezdeményezéshez, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a régmúlt csodáit. Lesz QR kódos kalandjáték, barangolás hegypásztorokkal és gyepű-építés. További részletek itt.

A közelgő Szent György napra készülve CSerkúton,a  MaCSek Malom és Műhelyházban l Szent György és a Sárkány viadala kel új életre francia színészek és a gyerekek részvételével - hogy kicsit a 10. Színházi Olimpia is beköltözzön a pajtába! És persze lesz koncert is a megfáradt harcosoknak! Részletek itt.

Gyimesben pedig a Borospataki Skanzent foglalják el 3 napra a táncosok: ezen a hétvégén rendezik meg a Székelyföldi Felnőtt Tánccsoportok Találkozóját! Gyimes az a Kárpát-medencei régió, ahol napjainkig a legjobban fellelhető még a hagyományos népzenei-, és néptánckincs. A  kétnapos rendezvény lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek ezzel a kultúrával. Az esti táncházak zenészei, táncoktatói mellett helyi adatközlő táncosok, énekesek, zenészek teszik színesé a rendezvényt.

Aki pedig kipróbálná magát a hagyományos birkanyírási technikákban, Veszprém vármegye felé veheti az irányt: részt vehet Hidegkúton egy igazi juhnyírésen! A Kovács Pajtában ugyanis a  Szent György napja környékén tartott régi pásztorünnepek és az erdélyi juhmérések mintájára tartják évek óta a cikta törzstenyészet nyírását (ez nyírés a bakonyi tájnyelvben), körmözését. Részletek itt. 

Várnak országszerte a Tündérkertek, Kultúrpajták és a Petőfi körtefájának új otthont adó települések! Kalandra fel!