A magyar borászat évezredes hagyománya a Kárpát-medence gazdag talajában és az itt honos szőlőfajtákban gyökerezik. Az autentikus magyar borszőlők – mint a Furmint, a Hárslevelű vagy a Kéknyelű – nem csupán borokat adnak, hanem kulturális örökséget is, amely a táj, a történelem és az emberi munka lenyomata.

Magyarország területét 6 bor-régióra és 22 borvidékre osztjuk. A borvidékek: Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-csopaki borvidék, Bükki borvidék, Csongrádi borvidék, Egri borvidék, Etyek-budai borvidék, Hajós-bajai borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Móriborvidék, Nagy-Somlói borvidék, Neszmélyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Tokaji borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék és Zalai borvidék. Mind-mind sajátos klíma- és talajadottságokkal bírnak, ezért különböző az itt termelt szőlő és az abból készült bor íze akkor is, ha ugyanazon szőlőfajtákből készült. A régiók a római kortól kezdve formálódtak, a középkorban királyok és egyházak támogatásával virágoztak.

Fortepan / Vincent Till Baumgartner

Őshonos szőlőfajtáink

Az őshonos fajtáink  nem csupán borokat adnak, hanem a magyar identitás részét képezik. A furmint sokoldalúsága, a hárslevelű eleganciája vagy a kéknyelű ritkasága mind olyan érték, amely a termőhely egyediségét tükrözi. A fajtajelleges zamatok és a helyi adottságok együtt adják a borok lelkét. Ezek a szőlők alkalmazkodtak a tájhoz és talajhoz - Tokaj-hegyaljától Szekszárd lankáin át a Badacsony bazaltjáig.  A modern borászat pedig új technológiákkal – reduktív és oxidatív eljárásokkal – emeli ki értékeiket.

Furmint: Tokaj ikonikus fehér szőlője, a 16. századból ismert, aszúborok alapja. Élénk savú, citrusos és ásványos jegyekkel.

Hárslevelű: Tokaji fehér, a 14. századból, hársvirágos, mézes illattal, elegáns borokkal.

Kéknyelű: Badacsony ritka fehér szőlője, kékes levélnyeléről kapta nevét. Bora testes, citrusos és csonthéjas jegyekkel.

Kékfrankos: Dél-dunántúli vörös, középkori eredetű szőlőfajta. Fűszeres, étcsokoládés, tanninos borokkal, Szekszárd és Villány sztárja.

Kadarka: Ősi vörös, balkáni gyökerekkel, a 16. században magyarosítva. Bora gyömbéres, savas; kiváló bikavér-alapanyag.

Ezerjó: Móri fehér, hungarikum. Középkori eredetű, zamatos, almás borokkal, a Bakonyban honos.

Juhfark: Somlói fehér, a 16. századból. Bora ásványos, legendás savval. Viszonylag ritka fajta.

Sárfehér: Neszmélyi fehér, középkor óta természetett, ritka szőlőfajtánk, édes levű, friss, gyümölcsös borokkal.

Csomorika: Régi, Kárpát-medencei fehér, virágos jegyekkel, kevésbé ismert, nagyon autentikus.

Arany Sárfehér: Ősi fehér, sárgás bogyós, mézes, a Kunság homokján terem és jellemzően magas savtartalmú pezsgőalapbor.

Bakator: Ősi fehér (ritkábban vörös változat), a Kárpát-medencében a középkortól termesztett, Tokajban, Erdélyben és a Balaton-felvidéken találunk belőle. Illatában fűszeres, gyümölcsös bora magas savtartalmú, alma, körte és zöldfűszeres jegyekkel, testes és hosszú érlelési potenciállal. A filoxéra-vész majdnem kipusztította, de ma újjáéled.

Fortepan / Dobóczi Zsolt

Történeti gyökerek: A magyar szőlő múltja

A magyar szőlőfajták története a római korig nyúlik vissza, de a középkorban, a szerzetesrendek munkája révén terjedtek el igazán. A filoxéra-vész a 19. század végén megtizedelte az ültetvényeket, ám a Kárpát-medencei fajták közül néhány, mint a Furmint vagy a Kéknyelű, túléltek. Megmaradtak őshonos szőleink a Kunsági borvidék homokos talaján nevelt szőlőkben (mert a filoxéra a homokon képtelen túlélni), másokat pedig amerikai vadalanyra oltva mentettek át élelmes borászaink. És vannak, amelyek napjainkban élednek újjá. Merthogy a Kádár-korszak tömegtermelése háttérbe szorította az egyedi karaktereket, de a rendszerváltás óta a magyar borászat reneszánsza a hagyományos fajták újrafelfedezését hozta. Tokaj világörökségi státusza és Villány, Szekszárd vagy Badacsony minőségi borai nemzetközi elismerést szereztek. Az Egri borvidék borai legendásak, a Móri Ezerjó hungarikum.

A borvidékek gazdasági szerepe óriási: a szőlőtermesztés és borászat az agrárgazdaság pillére, turizmust vonzva. Borkóstolók, pincetúrák és fesztiválok – mint a Tokaji Szüreti Napok – évi milliókat vonzanak. A szabályozás szigorú: hegybírói engedély kell a telepítéshez, az ePincekönyv digitális nyilvántartás segíti a termelőket.

Jövő és hagyomány

A magyar borszőlőfajták megőrzése nemcsak gazdasági, hanem kulturális kérdés is. A klímaváltozás és a globális piac kihívásai miatt fontos, hogy a borászok a fenntarthatóságot priorizálják: biotanúsítványok, körkörös gazdaság, vízgazdálkodás és energiahatékonyság jellemzi a modern gyakorlatokat. A klímaváltozás miatt a borászok innoválnak, új eljárásokkal védve a fajtákat. A borvidékek összefogása, a tudatos termesztés és a fogyasztói érdeklődés új aranykort hozhat a magyar bor számára.

Fortepan / A R

források: NÉBIH, borbazis.hu