Gyermekprogramok, néptáncosok, népzenészek, fúvósok, világzene, kerékpártúra, szatmári ételek és különleges hangulat várja augusztus első hétvégéjén Panyolán a fesztiválozókat.

 Az 500 fős kis faluban, a keleti határhoz közel nem kis teljesítmény, ha egy rendezvény tíznél is több évet megél.

„Minden esztendőben szerettünk volna olyan kulturális csemegét kínálni, ahol mindenki jól érzi magát. A kezdetekben megjelent babakocsis gyerekek fiatal felnőttekké váltak, ma már ezek az ifjak önállóan jönnek hozzánk szórakozni. Nagykorúak lettek a fesztiválunkkal egy időben. Nekem is felnőttek a gyermekeim az évek alatt. Panyola ebben is segített - mondja Muhari Zoltán, Panyola polgármestere.

A település első embere szerint a fesztivál megtanította a panyolaiakat értéket teremteni,  meglévő szatmári kincseiket megőrizni. A szervezők évről évre beépítik a vidék értékes látnivalóit. Idén ráadásul itteni bicikliút, a Beregi Kör lett az év kerékpártúrája - amire külön büszkék a panyolaiak. 

A fesztivál programja:

A nulladik napon,  csütörtökön az Uránia Filmszínház jóvoltából szabadtéri mozi:  A tölgy című film nézhető meg. A gyerekekre idén is gondol a  fesztivál:  a diófás ligetben szinte egész nap aktív programot kapnak a népi játszótérrel, a Kuckó Művésztanyával, a nádudvari kézművesek foglalkozásaival, a Meseszó Egyesület programjaival. És lesz kicsiknek szóló Autós mozi, ahol a papírdobozokból készített kisautókból nézhetik végig a meséket. Lovasbemutató és íjászkodás várja az érdeklődőket a Szamos-parton és Palaj-Party a Tiszán -  a Kelet Brass Band ad fergeteges koncertet az érintetlen Tisza-parton a fürdőzőknek, napozóknak.

A Panyolafeszt különleges helyszíne lesz a Levendula porta, ahol az ifj. Balázs Elemér–Lugosi Ali duó és Fabók Mancsi Bábszínháza is remek előadást ígér. Külön programot biztosít a Helyipiac.hu Egyesület a NEA támogatásával a Gömbjuhar Kisszínpadon, itt találkozhatnak a látogatók többek között a Kucu Bandával, a Kacaj zenekarral, a Kelet Brass Banddal és Heit Lóri zenekarával.

A fesztivál másik fő támogatója Nemzeti Kulturális Alap, nekik köszönhetően a nagyszínpadon látható produkció a Kaláka, a Fitos Dezső Társulat, a Fanfara Complexa, a Zűrös Banda, itt adnak néptáncelőadást a nagyecsedi és szatmári néptáncegyüttesek.  A legendás Kaláka együttes „Kaláka 55” című koncertje elrepít mindenkit egy csodás időutazásra, Fitos Dezsőék pedig a Taven Baxtale! című műsort hozza el a fesztivál színpadára.

A református templom is kitárja ajtaját, komolyzenei hangversenyre és egyéb programokra várják az ide betérőket.

Részletes programok az esemény honlapján olvashatók.