A hétgyerekes család, akik zenekarként is kiválóan működnek együtt!

Különleges  nagycsaládot ismerhetünk meg a Csoóri-sorozat legújabb filmjéből. Nagy Rékáék hét gyereket nevelnek.  Németországból költöztek haza, mert attól féltek, hogy a gyerekek odakint elveszítenék a magyar nyelvet.

„Egyre korcsosabb, egyre silányabb szókinccsel beszélgettek — meséli az édesanya — és gyakran németül játszottak. "

Hazaköltözést követően pedig nem álltak meg félúton: a nyelvi közeg mellett a tradíciót is visszaadták a gyerekeknek. A család a Kaszaj Kulturális Egyesülethez fordult, és minden gyerek hangszeres népzenét kezdett tanulni Székelyudvarhelyen. 

„Az ő különleges családi közösségük egy még nagyobb családra, a táncházasok, a népzenészek családjára talált rá nálunk, amelybe így beépül" — mondja Orendi István, a Kaszaj Kulturális Egyesület alapítója.

A népzenét még bonyolultabb és költségesebb jól oktatni, mint a táncot - mert egy táncos akár 50 embert is taníthat egyszerre, a  népzene hatékonyan közvetlen átadással, mester és tanítvány kétszemélyes közegében tanulható. A Csoóri-sorozat új filmjéből kiderül, hogyan tudja pótolni a Csoóri program a romániai állami népzeneoktatás hiányát, és hogyan lehet új műhelyekre találni.

„Sokszor gondolkoztam azon, hogy ennek az 50 éves táncház-mozgalomnak vannak meghatározó mérföldkövei. Első mérföldkő, hogy elindult valami. Aztán a második: 1978 Székelyudvarhely, a világ legelső táncháztalálkozója. És ilyen volumenű most a Csoóri program is" — mondja Orendi.

A film szereplői arról is vallanak, mit jelent kisebbségi létben a hagyomány ápolása - és aza tény, hogy a népzene és néptánc szeretetét át lehet adnia  következő generációknak. 

A Csoóri Sándor Program 2017 óta folyamatosan segíti a magyar népművészeti örökséget élő hagyományként művelő hazai és határon túli közösségeket. Csoóri-sorozatot követve a Kultúra.hu Youtube-csatornáján különleges zenész- és táncos közösségeket ismerhetünk meg Kárpát-medence szerte. Aki feliratkozik a csatornára, minden szerdán elsők közt tekintheti meg a legújabb epizódot!