A hűvös őszi napokba egy kis nyarat csempész a Csoóri-sorozat e heti filmje: az Alba Regia Táncegyüttes gyerektáncosai gondoskodnak a fantasztikus hangulatról. A tánc mellett lesz Balaton és strand is — minden mennyiségben. A cikkben pedig linket is talál, aki szívesen csatlakozna!

„Az utánpótlásról nekem a saját gyerekkorom jut eszembe — kezdi  az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, Majoros Róbert  — én is az utánpótlás csoportban kezdtem el táncolni annak idején, aztán az Alba Regia Tánegyüttesnek lett egy művészeti iskolája. És ennek az iskolának a  táborában vagyunk most Balatonszemesen."

Az Alba Regia művészeti vezetője tudja, hogy a teljesítmény és a gyakorlás mellett nagyon fontos csapatot is építeni a gyerekek számára. Erre ad fantasztikus lehetőséget egy nyári tábor.  Ezek a  gyerekek év közben nem találkoznak annyit, de itt most 4 -5 korosztály is együtt tölti a hetet.

 „Jó látni, ahogyan próbateremben dolgozni tudnak, próba után meg játszani. És a legjobb mikor a tanultakat azonnal használják, mert este tudnak már a délelőtt tanult anyagból improvizálni" — mondja a művészeti vezető.

A filmből kiderül, hogy mit jelent egy néptáncos gyerek számára, mikor megkapja az első kemény szárú csizmáját, és az is, hogy mit jelent a táncos közösség nem csak a gyerekek, de a családok számára is. És hogy hogyan tartható fenn a folytonosság 

„Nem véletlen, hogy mi megmutatjuk azt a rengeteg gyereket különféle viseletben augusztusban a Királyi Napokon — mondja Róbert — mert a cél, hogy újabb táncosokat toborozzunk."

Az Alba Regia művészeti iskolájába jelenleg több, mint 200 gyerek jár. Céljuk, hogy tovább nőjön a létszám és  hamarosan 300-an legyenek — mint akkor, mikor a mostani művészeti vezető táncolt az utánpótlás csoportokban. Aki kedvet kapott a film láttán, az Alba Regia Táncegyesület Fb oldalát itt találja!

 

A Csoóri Sándor Program 2017 óta folyamatosan segíti a magyar népművészeti örökséget élő hagyományként művelő hazai és határon túli közösségeket. Csoóri-sorozatot követve a Kultúra.hu Youtube-csatornáján különleges zenész- és táncos közösségeket ismerhetünk meg Kárpát-medence szerte. Aki feliratkozik a csatornára, minden szerdán elsők közt tekintheti meg a legújabb epizódot!