Petőfi körtefái hamarosan több, mint 100 helyszínen vernek gyökeret, hogy szimbólumként hirdessék: a reformkor szellemisége él, és a mai napig hű őrzői vannak szerte az egész Kárpát-medencében. Az egyik első oltványt Murakeresztúr iskolásai ültették el - és egy különleges Zrínyi körtefája -Zelenska körte is otthonra talált a faluban!

Murakeresztúr Tájházának kertjében apró Tündérkertet hozott létre a falu 2021-ben.  Az ültetést az iskolások vállalták magukra nagy örömmel - ahogyan most is ők ültették el Petőfi körtefájának oltványát a Tájház elé - és további csemetéket a kertbe.

De nem csak itt ültettek fát aznap az iskolások.

Kovács Gyula pomológus a Zrínyi-hagyományokat ápoló településnek ajándékozott egy másik körtét is:  Zrínyi körtefája- Zelenska körte is került Murakeresztúr földjébe - ezt az oltványt is kis ünnepség keretében ültették el, de már a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola udvarában. 

A Murakeresztúri hagyományőrzők szerint a Zrínyi-Zelenska körte tovább erősíti majd Zrínyi kultuszát a faluban. És persze virul majd a Tájház előtt Petőfi körtefája is. 

Az apró körtefa nem csak egy fácska, hanem szimbólum is. Hamarosan már több, mint 100 helyszínen hirdeti: a reformkor szellemiségének a 21. században is hű őrzői vannak, olyan kései örökösök, akik örömmel és lelkesen ápolják és gondozzák a  reformkori hagyományokat. 

Jelenkori kis örökösök, akik nem felejtik a bátor elődök forradalmi gondolkodását, újító szellemiségét és  maguk is hozzáteszik majd a mai valósághoz saját, világformáló nagy ötleteiket.

A Petőfi körtefája felhívás keretében több, mint 100 helyszín lehet majd  otthona egy-egy oltványnak, melyet arról a körtefáról oltott Kovács Gyula pomológus, amely alatt a  Petőfi utolsó estéjét töltötte, Székelykeresztúron.  Arról, hogyan mentették meg a fát, a petofi.hu írt izgalmas, helyszíni riportot, az eredeti felhívás szövege pedig itt olvasható. A bicentenáriumi évben körtefa-oltványoknak otthont adó települések Petőfi körtefájával és a körülötte szerveződő rendezvényekkel, eseményekkel pedig a reformkor szellemiségét is tovább éltetik. Böngéssz a Helyszínek rovatban és fedezd fel, milyen helyi történetek és legendák gyűjtésével vívták ki az oltvány elültetésének lehetőségét!