Gyógynövények, melyeket ősidők óta használnak a népi gyógyászatban - és amelyeket használunk ma is! A Petőfi Akadémia 10. epizódjában Lakatos Márk mesteroktató mutatja be a legfontosabbakat! Cikkünkben pedig összegyűjtöttük azt a hat gyógynövényt, amelyek könnyen termeszthetők akár balkonládában is!

A régi időkben a falvakban nem volt orvos. Helyette a javasasszony, a füvesember, a kenőasszony vagy a csontkovács segített  a betegeken. A gyógyítók maguk készítették gyógyító főzeteiket, tiknktúráikat, macerátumaikat - és a kenőcsöket. 

A Petőfi Akadémia egy korábbi epizódjában a magát füvesembernek valló Pottyondy Ákos, az Ürmös Porta alapítója avatott be alapfokon a tinktúrák és macerátumok készítésének titkaiba. 

Az e heti epizódban pedig arról lesz szó, melyik gyógynövényt mire használták a régiek - és mire használhatjuk ezeket ma is. Lakatos Márk mesteroktató mindent elmond például a fülfűről, a csontforrasztó fűről vagy épp az útilapuról. Aki megnézi az epizódot, már azt is tudni fogja, melyik melyik - és hogyan lehet használni.

Ezen túl pedig összegyűjtöttünk hat gyógynövényfajtát, amelyek minden háznál megteremnek - még akár városi erkélyen, balkonládában is kiválóan érzik magukat.

1. Kövirózsa

A kövirózsa napfénykedvelő, évelő pozsgás. Fülfájás kezelésére kiválóan használható. A levelet két ujjal összenyomva tudjuk kinyerni belőle legegyszerűbben a hatóanyagot, amely a hallójáratba cseppentve csökkenti vagy akár el is mulaszthatja a fülfájást.

2. Körömvirág

A kedves, sárga virág nagyon jól érzi magát napos erkélyen, cserélben - és amellett, hogy szép, sokoldalúan használható nyári sérülésekre: nyugtatja a bőrt, csípések, bőrpirulás kezelhető vele, gyorsítja a sebgyógyulást. Főzete pedig emésztési panaszokat, refluxot enyhít.

3. Kakukkfű

A fűszerként is gyakran használt kakukkfű egyenesen imádja a napos balkonládát. Amellett, hogy ételeinket ízesíti, főzete hatékony köhögéscsillapító, fertőtlenítő és enyhíti a légúti panaszokat. Virágos hajtásból készíthető a legkoncentráltabb tea, de ha csak a leveleket forrázzuk le, úgy is hatékony.

4. Levendula

Szép, illatos - és gyógyít! A dísznövényként is termesztett levendula olaja ősidők óta használt illatszer és gyógyszer. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatását bőrünkre kenve szinte azonnal érezhetjük, teáját fogyasztva pedig nyugtató és görcsoldó hatású.

5. Törpe sarkantyúka

Balkonunk dísze lesz apró, sárga virágaival - és nem bánja, ha néha nem a tűző napot kapja, hanem félárnyékban nyílhat. És salátáinkat is díszíthetjük virágaival. Vérképző hatásáról ismert, és a szemünk egészségét is védi, mert luteint is tartalmaz. Forrázata fertőtlenítő , köhögéscsillapító, légúti fertőzések leküzdésében segít.

6. Citromfű

A gyógynövény, amelynek illatát nem kedvelik a szúnyogok! Balkonládában vagy a terasz köré ültetve kellemesebbé teszi az alkonyi beszélgetéseket - teaként pedig csökkenti a puffadást és segíti a máj méregtelenítő munkáját is.

A Petőfi Akadémia 10. filmjéből még több hasznos tudást sajátíthatunk el a gyógynövénytermesztésről és - felhasználásról! A Kultúra.hu Youtube-csatornáján minden héten új epizódok várnak!