Petőfi Akadémia

Kékfestők

14:15
Indigó — azaz indiai kék. A kékfestés technikája és anyagai Indiából származnak, és a francia királyi udvaron át jutottak el egész Európába. Eleinte csak a "kékvérűek", az arisztokrácia engedhette meg magának a kékfestett ruhákat, de a hajózás élénkülésével az indigó egyre olcsóbb lett és a kék ruhák elérhetővé váltak még a parasztság számára is. De hogyan készült egy kékfestett vászon? A Petőfi Akadémia videójából kiderül!

Szemfényvesztés, mágia, titkok és rejtélyek, vér és arany

9:00
Szeretők, csalások és megcsalások, szemfényvesztés és mágia. Mesés gazdagság helyett sárga por. Vér és arany. A valódi alkímia az emberben kezdődik, az anyagban folytatódik és az emberben fejeződik be — írta Jakob Böhme. De pontosan mit is kerestek — és végül mit találtak az alkimisták? És persze mit kerestek a magyar királyok udvarában? Miért hívták tevékenységüket művészetnek ÉS tudománynak — és miért tekintünk az alkímiára ma inkább filozófiai-történeti érdekességként, mint tudományként? Vidám (át)tudomány-történet következik — röviden.

Az alkimisták és az illóolaj

14:00
A kvintesszenciát, az ötödik elemet kereső alkimisták voltak azok, akiknek az illóolaj-készítés tudományát köszönhetjük itt Európában. Ha az ötödik elemet és az aranykészítés titkát nem is, de az illóolajokat azért megtalálták kísérletezés közben. Pottyondy Ákos füvesember segítségével a Petőfi Akadémia új filmjéből mi is megismerhetjük a titkokat!

Csodás lények Szűz Mária könnyéből

18:04
A méhészkedés és a méztermelés története a Kárpát-medencében szorosan összefonódik a népi kultúrával. A méhészek évszázadokon át a generációról generációra örökítették a természet tiszteletét és a méhek gondozásának tudományát. A méz különleges szerepet töltött be a népi gyógyászatban és persze az ünnepi menük elkészítésekor is.

Kaptártúra

8:36
Takarít, őriz, sűrít, vizet hord. Mindezt meg kell csinálnia egy fiatal méhnek, mielőtt eljuthat a nektárgyűjtés nemes munkájáig. A Petőfi Akadémia videójából megismerhetjük a méhek különleges életét és egy kaptárt is láthatunk belülről Nagy Balázs idegenvezetésével. És az is kiderül, mért kérik a méhészek, hogy napnyugta előtt egy órával permetezzenek csak a kerttulajdonosok.

Nyúlgyomor, sóska vagy keserűgomba

18:35
Porított szárított állati gyomor a tejbe - és készül a sajt! Furcsán hangzik, de a kis zacskóban kapható milliárd-egyedes bifidobaktérium-kultúrák előtti korokban csak a juhásztitok - vagy alapos növénytani ismeretek segítettek sajthoz jutni...

Az alkotás kikapcsol, feltölt és békét ad

10:26
Az esős őszi délutánokat vagy hosszú téli estéket a régiek kézművességgel tették hasznossá. A Petőfi Akadémia új videójából megtanulhatunk hántolt, főzött vesszőből szappantartót készíteni Legeza Márta kosárfonó, népi iparművész segítségével — és kipróbálhatjuk, milyen, mikor az alkotás kikapcsol, feltölt, és békét ad - ahogyan Márta érzi.

Boldog szimbiózis

10:04
Zsámboki Zoltán kecskepásztor igazán boldog életet él. 2005-ben vett 30 kecskét, hozzájuk tanyát, és váltotta budapesti urbánus életmódját természetközelire. Ma már családjával együtt gazdálkodik.

A pockok, a madarak és a szomszéd nyugalmáért

6:00
Egyre többen térnek vissza a gépi fűnyírás alternatívájára, a kaszálásra. A kaszálás környezetbarát, viszont kicsit bonyolultabb és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fűnyírózás. Mert nem mindegy, pl., hogy réti szénát, udvari füvet vagy domboldalon lucernát vágunk - hogy csak néhányat említsünk a Petőfi Akadémia videójában bemutatott példák sorából. Tanuljunk kaszálni Kovács Péter szerszámkovács szakavatott útmutatója alapján - és óvjuk így a minket körülvevő élővilág nyugalmát!

Komposztálás a balkonon

15:50
Nem kell virágföldre költeni, kevesebb lesz a háztartási szemét, erősítjük a természetes körforgást - csak néhány a házi komposztálás számtalan előnyéből. És nem mellesleg: a talajlakó életközösségek számára új élőhelyet is teremtünk. Sőt: a komposztot élőlényeivel együtt visszajuttatva a kertekbe és parkokba sokat tehetünk a biodiverzitásért is.

Petőfi Akadémia: A komposzt

12:19
Panelházak árnyékában bújik meg Zugló első közösségi kertje, a 10 éve működő Zsálya Kert. Városlakók is megtapasztalhatják itt a kertészkedés élményét - mi pedig megtanulhatunk komposztálni a Petőfi Akadémia videójából!

Komposztáljunk!

8:45
Zugló első közösségi kertjében, a Zsálya Kertben jártunk, és elhoztuk a komposztálás titkát!

Bátorság-elixír és szerelemteremtő csoda

12:40
Jean d'Arc csata előtt bátorság-elixírként birsalma lekvárt evett - Nostradamus szerint pedig legalább annyira jó vágyfokozó a lekvár, mint a smink - ha a szerelem varázslatát szeretnénk előidézni. De vajon ki és mikor főzte az első lekvárt Európában?

Levendula, rózsa, hárs és pitypang

14:50
A Petőfi Akadémia e heti epizódjában megtanulhattuk a mentaszörp készítését. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a nyáron viszonylag hosszú időn át begyűjthető virágok, amelyek szörp formájában az asztalunkra kerülhetnek.

Virágból és füvekből - különleges szörpök

14:16
Mi van a bodzán kívül? Hát például menta, citromfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű. Ezekből mindből különleges, finom szörpöt készíthetünk! A Petőfi Akadémia legfrissebb epizódjából az is kiderül, hogyan.

Csak gyümölcs, cukor és citromsav

8:53
Főzzünk együtt lekvárt úgy, ahogyan a régiek csinálták! Nem kell bele adalékanyag - csak gyümölcs és cukor - meg egy pici citromsav, hogy megmaradjon a színe. Győri Józsefné Zsóka osztja meg családi receptjeit a Petőfi Akadémia kisfilmjében.

Varrógép és népművészet

6:00
Kevesen tudják, de a hagyományos népviseletek közül is van olyan, amelynek készítésekor még a díszítést is varrógéppel végzik.

Varrógéppel otthon!

15:47
Ha nem is mindent, de sok mindent megvarrhatunk házilag - kézzel, de varrógéppel is! A Petőfi Akadémia 13. epizódjából azt is megtudhatjuk, hogyan álljunk neki! Vass Ágnes a gépi varrás alapjait is mindenki számára érthetően és követhetően magyarázza el!

Felvarrás, tisztázás, foltozás

13:11
Hogyan javíthatjuk meg otthon ruháinkat? Nagymamáink még villanykörtét tettek a zokniba, hogy azon kifeszítve „stoppolják meg” – varrják be a lyukakat a nagylábujjnál vagy a sarkon. Zoknit ma már ritkán javítunk, de egy-egy leszakadt gomb, elengedett varrás házi kiigazítása hasznos tudás ma is. A Petőfi Akadémia 12. részében Vass Ágnes kézművestől tanulhatunk kézzel varrni, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb öltésfajtákat.

A mélymulcsos kertek titka

10:00
A Petőfi Akadémia 11. epizódjában Gyulai Iván ökológus mindenkit megtanít a mélymulcsos kertművelésre és arra, hogyan éleszthetjük újjá a humuszképződést a kertünkben. Cikkünkből pedig az is kiderül, milyen láthatatlan talajlakók segítenek a talaj termőképességének fokozásában.

Útilapu, fülfű, csontforrasztó fű

12:57
Gyógynövények, melyeket ősidők óta használnak a népi gyógyászatban - és amelyeket használunk ma is! A Petőfi Akadémia 10. epizódjában Lakatos Márk mesteroktató mutatja be a legfontosabbakat! Cikkünkben pedig összegyűjtöttük azt a hat gyógynövényt, amelyek könnyen termeszthetők akár balkonládában is!

Ki mer velem ujjat húzni?

10:15
A címben feltett kérdés nem csak átvitt értelemben, de szó szerint is használatos volt. Versenyre kihívást jelentett. Mert az ujjhúzás valójában a szkander és a sumo elemeit kombináló vetélkedő játék — ma úgy hívnánk: kocsmasport.

Metszés olló nélkül, sebkezelés sóskával!

10:38
Miért ne metsszünk? És ha mi nem, akkor ki metsz helyettünk? Miből áll a mikrobiom? És miért jó nekünk, hogy ebben vannak „jófiúk" és „rosszfiúk" is? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet filozófiája és rengeteg hasznos tudáselem  — Gyulai Iván ökológussal!

Hogyan készítsünk gyógyító cseppeket?

10:06
A tinktúrák és macerátumok különböző módszerrel készülő növényi kivonatok, amelyeket hagyományosan gyógyászati célokra vagy aromaterápiában használnak. Elkészítésük figyelmet igényel, de bárki számára könnyen megtanulható. A Petőfoi Akadémia 7. epizódjában Pottyondi Ákos az Ürmös Porta vezetője avat be minket készítésük rejtelmeibe!

Főzés, sütés, fűtés és tisztítószer készítés - egyben!

5:40
A fűtési mód, amit a takarékosságról neveztek el a régiek. Melegét olyan anyagok adták, amelyek máshol értéktelennek számítottak - és még a hamuját is felhasználták. Hogyan használhatjuk okosan ma is a sparheltet? És milyen az ideális cserépkályha?

Épületfát csak fogyó holdnál

17:20
Ahogy mindennek, a fakivágásnak is szabott rendje volt a régiek életében. Mikor vágták a tűzifát és az épületfának valót? És hogyan őrizték meg az erdő önfenntartó ökoszisztémáját őseink? A Petőfi Akadémia 5. epizódjából kiderül!

Petőfi Akadémia: A gyümölcsoltás

14:11
Pottyondi Ákos a Pannonhalmán működő Ürmös Porta tulajdonosa, gyümölcsész, agrárszakember. A Petőfi Akadémia 4. epizódjában tőle tanulhatunk gyümölcsfát oltani.

Petőfi Akadémia: Az ecet

14:17
Kovács Pétert édesapja tanította ecetet készíteni - és most a Petőfi Akadémia filmjében mindenkivel megosztja a titkokat!

Kovács Gyula a Petőfi Akadémia első epizódjában!

8:50
Hova vezetne, ha eltűnne a paraszti kultúra a Kárpát-medencéből?Egy különleges ember, az általa felépített Tündérkert, és árnyalt, kiérlelt gondolatai az új, Petőfi Akadémia című videósorozat első epizódjában. Ismerd meg a népi kultúrából eredő hasznos tudást öt percben a Petőfi Akadémia videóiból!