A Juhászok Civil Szervezet kilencedik alkalommal szervezi meg a FOLK MUSIC FEST népzenei fesztivált Palicson, a Vigadó teraszán, 2023. május 20-án és 21-én!

Szombaton 17 órától várjuk a közönséget kirakodóvásárral, Borutcával, Gasztro-sarokkal. A megnyitót 18 órától tartjuk, ahol dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke köszönti a közönséget. Ezután a házigazda Juhász zenekar lép színpadra a három gyereklemezük legjobb dalválogatásaival.

Utánuk következik a szabadkaiak egyik kedvenc együttese a Ravnica tamburazenekar . Ők horvát, szerb és bunyevác ismert dallamokat játszanak. Repertoárra kerülnek az általuk gyakran kísért Zvonko Bogdan legismertebb nótái is.

Szombaton este egy igazi kuriózum várja a Palicsra látogatókat, hiszen a Kárpát-medence egyik legautentikusabb magyar zenekara, Magos Együttes koncertezik majd a nagyteraszon.

Vasárnap délután 15 órától családi programokat szervezünk várjuk a Vigadó teraszán, kézműves kirakodóvásárral, foglalkozásokkal, népi gyerekjátékokkal a Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesülettel és a Duhaj zenekarral együttműködve. 16 órakor Magyarország legkeresettebb gyerekprogramjával, Paár Julcsi: Kerekerdő című mesekoncertjével kezdjük meg a koncertek sorát!

17 órától következik a délszláv és roma zenét is játszó Sükösdi Tamburazenekar, aminek a végén egy mohácsi farsangi hangulatot megidéző BuShow szórakoztatja a közönséget. 

18 órától a magyar nyelvterület legdélebbi népzenei együttese, a pancsovai Csörömpölő zenekar koncertezik a Folk Music Fest-en, majd a Kárpát-medencei összetartozás jegyében 19 órától a kárpátaljai Kokas Banda muzsikál a közönségnek. 20 órától pedig egy ismert magyarországi népzenei produkció a Bazseva zenekar koncertje zárja a koncertek sorát.

Az eddigi évekhez hasonlóan, a fesztivál helyszíne a Palicsi Vigadó. A terasz egyik felén színpadot állítunk és mintegy 150 fő számára biztosítanánk ülőhelyet padokon, de további nézők is követhetik a koncerteket a sétányról, ahol Borutcát alakítunk ki A másik oldalon népművészeti kirakodóvásárt szervezünk mintegy 6 standdal. A középső részen és a terasz előtti sétányon állítjuk fel a Gastro-sarkot, ahol jobbnál jobb ételekkel és italokkal várjuk a közönséget. A Folk Music Fest az évek során sikeresen beépült a szabadkai fesztiválok forgatagába. Úgy gondoljuk, hogy 2023-ban a gyermekbarát és családi programok és a Borutca beépítésével még nagyobb közönséget érünk majd el. Nem csak a városból és környékéről, de külföldről is várunk látogatókat a rendezvényre. 

 

A fesztivál helyszíne is igazi építészeti kuriózum. A Palicsi Vigadó magyaros szecessziós épületét 1912-ben nyitották meg. Többfunkciós épületnek szánták tervezői, Komor Marcell és Jakab Dezső. Fent, az emeleten báltermet, a földszinten éttermeket és cukrászdát álmodtak meg.  A tó felé nyitott hatalmas teraszok pihenésre csábítanak.  A Nagyterasz tervezésénél minden apró részletre figyeltek: érdemes megcsodálni még a kerítéslécek - amúgy Jakab Dezső figyelmét dicsérő - mesteri kimunkáltságát is!  De persze csak mikor pihen az ember két koncert közt - amiből  sokkal készülnek a szervezők! 

 

Részletes program: 

 

2023. május 20. (szombat)

 

17:00 Juhász zenekar

 

18:00 Ravnica tamburazenekar

 

20:00 Magos együttes                                          

 

 

2023. május 21. (vasárnap)

 

16:00 Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő mesekoncert

 

17:00 Sükösdi Danubia Tamburazenekar

 

18:00 Kokas Banda

 

19:00 Csörömpölő zenekar                                         

 

20:00 Bazseva zenekar

                                                  

 

Kísérőprogramok vasárnap:         

 

15 órától népművészeti kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, népi gyerekjátékok

 

17:40 – BuSHOW –  a Tiszavirág Néptáncegyesülettel

 

18:40 – Táncház a Talentum TME és a Duhaj zenekar közreműködésével 

 

19:40 – Cifraszűr bemutató a Kokas Bandával 

 

Borutca és Gasztro-sarok a fesztivál teljes ideje alatt!