Nagyanyáink korában még nem járt szemeteskocsi - mégsem lepte el őket a szemét. Hogy csinálták? A paraszti kultúra újrahasznosítási technikáiról Benedek Csaba néprajzkutató tart előadást Tusványoson a Magyar Kultúra Magazin szervezésében a Magyar Kultúra sátorban!
Benedek Csaba néprajzkutató, a szolnoki Damjanich János Múzeum főmuzeológusa könyvet írt a paraszti kultúra újrahasznosítási technikáiról. Ebben szerepel a következő adoma:
„ Környezetvédők látogatnak Gyimesbe, ahol látják, hogy nincs szemét. Megkérdezik a mezőről hazafelé tartó öreg csángót:
– Maguk itt hová teszik a szemetet?
– Nálunk olyan nincs. Amit nem eszünk meg, azt megeszi az állat. Amit se ember, se állat nem eszik meg, a’ jó lesz a fődbe. Ami a fődbe nem jó, jó lesz a tűzre. S ami a tűzre se jó, azt elrakom, me’ a’ még jó lesz valamire."
Benedek Csaba kutatásait a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében, Cserépfalun kezdte. Ott találkozott először bizonyos tárgyak szokatlan újrafelhasználásával. Látott például olyat, hogy a kézimalom régi kövének alját kútkiömlő alá tették, hogy a víz ne fröcsögjön közvetlenül a földre, de kőkerítésbe épített sírkődarabokat is fotózott ugyanitt.
„ – Tapasztaltam olyat is, hogy fölöslegessé vált a vashordó, és üstházat csináltak belőle. Láthattuk családi háznál disznóvágáson, főzéskor, falunapokon is. Ha tönkremennek a hordók, szétvágják őket és valamilyen szükségmegoldásként alkalmazzák: Besenyszögön szétvágva és kiterítve vaslemezként egy juhhodály oldalára rakták, a székelyföldi Atyhán utcai itatót hegesztettek két vashordóból, Cserépfalun pedig kutyaól tetejére fabrikálták rá. Cserépfalun a kiselejtezett zuhanytálcát a tyúkok kapták meg itatónak. "
A több helyszínen végzett alapos kutatómunka gyümölcse a könyv, ennek kivonata lesz az előadás. Mindennapi életvitelünkhöz használható hasznos tudást, praktikákat kaphatunk. Addig is kedvcsinálónak érdemes elolvasni a kultura.hu által szemlézett, Magyar Kultúra magazinban megjelent interjút Benedek Csabával - itt .
A cikk a Magyar Kultúra magazin 2023/9. számában jelent meg. Fizessen elő a lapra, hogy havonta, első kézből olvashassa! A magazin további tartalmai itt érhetőek el.