Szlovákia | Kassai kerület | Gombaszög |

Képzések, közösségi összejövetelek, fesztiválok - és ami belefér!

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia  a 2018-as év folyamán vette át a Gombaszögi Nyári Tábor  Folkszöglet programjainak szervezését -  ekkor még bérelt rendezvénysátrak alatt. A rendezvényt követően elhatároztuk, hogy ideális lenne valamilyen időtálló építmény a Folkszöglet megszervezésére. A 2019-es évben, mikor lebontásra került egy szádalmási csűr, léptünk - és annak jó állapotban lévő faanyagát felhasználva nekikezdtünk a FolkSzöglet Pajta megépítésének.

A FolkSzöglet Pajta egy betonoszlopokon álló, padlózott, nyitott oldalfalú, korláttal ellátott, fedett építmény, melynek alapterülete 10X20 m (200 m2), amely egy tánctanítás alkalmával körülbelül 150-200 személy, koncert és táncos előadás esetében akár 400-500 személy befogadására alkalmas.

A gombaszögi cseppkő barlangon átfolyó Fekete-patak partján megépült pajta a gömöri faépítmények díszítőművészetének elemeit hordozza magán enyhén stilizált formában. Az építő Baffy Lajos, helyi ács és fafaragó csapatával két hét leforgása alatt kivitelezte a munka jelentős részét, így a július elején elindított építkezés július 14-re be is fejeződött, és 2019. július 16-án Kelemen László és Németh Zsolt átadta a FolkSzöglet Pajtát a Gombaszögi Nyári Tábor keretén belül.

Szervezetünk értékként tekint a regionális és lokális hagyományokra, ezért tartottuk fontosnak, hogy megmentsünk egy helyi pajtát a pusztulástól, és annak alkotóelemei újra méltó módon legyenek hasznosítva, ezzel biztosítva a népi kultúra szimbolikus átörökítését.

Az építményt nemcsak a gombaszögi Nyári Tábor egyhetes időtartama alatt használjuk, hanem egész évben. Hálózatunk kiemelt figyelmet fordít a népzene oktatásra és pedagógusképzésre, a néptáncoktatás módszertanának széles körű terjesztésére. A Pajtában tartjuk képzéseinket, népművészeti táborainkat és mesterkurzusainkat, valamint további, általunk szakmailag támogatott rendezvényeket.

A FolkSzöglet máig szervezetünk legjelentősebb saját szervezésű rendezvénye, az ötnapos fesztivál folyamán 12 népzenei és világzenei koncert, tánctanítás és táncházak, előadások, mesekocsma, fotókiállítás, folkkocsma és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. A program összeállítása során fontos szempont volt a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek hagyományos zenei kultúrájának bemutatása.