Románia | Kolozs | Válaszút | nr 7 Rascruci

Népzene, néptánc, kézművesség - Kallós Zoltán szellemi hagyatékának jegyében!

 

A Kallós Zoltán Alapítvány több lábon álló intézmény. Három fő tevékenysége. oktatás, közművelődés - és a névadó néprajzi gyűjteményének gondozása.

Missziónk a magyar népi kultúra továbbörökítése, a szórványmagyarság összefogása, erősítése, Kallós Zoltán hagyatékának gondozása, és az erdélyi népi hagyományok megőrzése, átadása a fiatal nemzedékeknek.

Az alapítványt 1992-ben hívta életre Kallós Zoltán néprajzkutató. Megalakulásával egy időben létrejött Válaszúton az első mezőségi művelődési központ -és elkezdődött a népzene-, és néptánc-táborok, kézműves alkotóműhelyek szervezése. Azóta ezek az események rendszeressé váltak - minden évben megszervezzük őket.

Az alapítvány több mint 30 éve a magyar népi kultúra, a népzene és kézművesség tudás-átadásának egyik legjelentősebb színtere, amelynek szerves része a helyet egyedivé változtató, a Kallós Zoltán tárgyi és szellemi hagyatékát gondozó, többezer tárgyat bemutató Néprajzi Gyűjtemény. Az eseményeknek helyet adó Kézműves-ház csűr része és a konferenciaterem befogadó képessége és felszereltsége alkalmas nagyobb létszámú csoportok számára szervezett koncertek, kézműves tevékenységek, táncházak, előadások lebonyolítására is. Az események alatt a résztvevők minőségi időt tölthetnek együtt megtapasztalva az alkotás, tánc és közös énektanulás építő hatását.

Szemléletformáló alkotóműhelyeink célkitűzése olyan tárgyak létrehozása hagyományos mintakinccsel, melyek mai háztartásunkba szépen beilleszthetők, a mindennapokban használhatók, a nagyközönség számára eladhatók. A képzéseink nem rejtett szándéka az, hogy néprajzi tájegységeink motívumkincsét örökségünkhöz méltó módon feldolgozzuk, utat keressünk a mai tárgykészítés, tárgyhasználat lehetőségeinek.

Népzene- és néptánc táboraink többszáz résztvevőnek adnak otthont a nyári időszakokban, céljuk pedig a mezőségi népzene és néptánc széles körű népszerűsítése.  Minden oktatónk szakavatott, a táncoktatás élőzenés kísérettel történik, többségükben olyan zenészekkel, akik ugyancsak táborainkban nőttek fel és tettek szert tudásukra. Az oktatási programokat előadásokkal, koncertekkel, múzeumlátogatással, tematikus bállal, filmvetítésekkel tesszük változatosabbá.

Mi, a Kallós Zoltán Alapítvány csapata igyekszünk minél szélesebb körben kiterjeszteni azt a hitvallást és szellemiséget, amelyet Kallós Zoltán hagyott ránk. Ennek fontos üzenete a magyar népművészet megismerése és másokkal való megismertetése. Nagy lendülettel szervezzük programjainkat és szeretnénk, ha a magyar kultúra által hordozott gazdagság nem veszne el, hanem minél több emberhez eljutna - és gyökereket verne.