Magyarország | Zala vármegye | Rezi | Kossuth Lajos utca 35.

Egy pajta, egy udvar, egy múzeum - és egy közösségi tér. Az élő múlt Reziben!

Reziben már az 1628-as feljegyzések beszámoltak arról, hogy földje megtermi a gabonát és a szőlőt. A lakosság megélhetési forrásait hosszú időkön keresztül az őstermelés képezte, a szőlő, a gyümölcs és a zöldségfélék feldolgozása. Mára sajnos ebből kevesen tudnak megélni, de a föld- és szőlőművelés, a borkészítés, a hozzá kapcsolódó gasztronómia a hagyományőrzésben ma is fontos helyet tölt be.

A települési  értékek bemutatására Rezi Község Önkormányzata  Pajta Múzeumot hozott  létre a Laky Demeter Turistaház udvarán.  A bemutató- és rendezvénytér a falu szívében, a turisztikailag is frekventált Rezi várhoz vezető kék-túra útvonalán található. A Pajta Múzeum mellett szabadtéri konyha, kemence is működik - hagyományőrző, gasztronómiai rendezvények megvalósítása szempontjából a Pajta Múzeum ideális helyszín.

 

 

 

 

A Pajta Múzeum létrehozásával Reziben megvalósult már egy régóta vágyott olyan bemutatótér kialakítása,  ahol nemcsak a hagyományőrzéssel, de őseink mindennapi életét segítő eszközökkel, szerszámokkal és azok használatával ismerkedhetnek meg gyermekeink és az érdeklődők. A gyűjtemény létrehozásának célja a hagyományőrzés mellett az információk átadása, tárgyi kultúránk megörökítése, az identitástudat erősítése. A  Laky Demeter Turistaház kertjében ma is aktív kertgazdálkodás folyik és a baromfiólban kisállatokat is tartanak, a hagyományos falusi porta bemutatása, visszatanítása céljából.  

A gyűjtemény létrehozásának további célja a hagyományőrzés mellett az információk átadása, tárgyi kultúránk megörökítése, az identitástudat erősítése.