Magyarország | Csongrád-Csanád vármegye | Makó- (Bogárzó Puszta) | Makó-Bogárzó Puszta

Kiállítások, előadások, kézműves bemutatók, táncházak - közösségépítő programok az alföldi szikesen!

SEE ENG BELOW

A VÁTÉSZ NFE (Viharsarki Árgyélus Tájépítész NépFőiskola Egyesület) a 2013. évi megalakulása óta őrzi/fejleszti több ezer éves forma- és anyanyelvi műveltségünket itthon és határainkon túl egyaránt. Ősi birtokos önazonosságtudatra épít és tanít. A nemzet szellemi és anyagi javainak gazdagítását célozza a terepen és a digitálisan akadálymentesített „minta- birtokokon”, mely céljaiban messzemenően egyezik a Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat szellemiségével. Előadóművészeket, kézműves mestereket, korhű harcművészetet megjelenítő lovas- és gyalogos csapatokat, íjászokat és természettudósokat hoz egy fedél alá.

Az egyik legnagyobb kihívást jelentő alföldi szikesek egyikén, a Csongrád-Csanád megyében lévő Makó-Bogárzó pusztán kutatja a lehetőségeket az elhagyott területek újra belakására, az itt kialakítható életforma vonzóvá tételére, pl. minta-tanyagazdaságok bemutatásával. Ennek a törekvésnek a mentén jött létre a Bogárzói Kultúrpajta is. A Tündérkert lényegét képező ősi gyümölcsfa fajták beszerzésére, tájba telepítésére is hangsúlyt fektet. A Pajta helyet ad kiállításoknak, előadásoknak, kézműves bemutatóknak, táncházaknak és általában mindenféle közösségépítő programnak. Fontosnak tartja az egyesület a Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat terjesztését ebben a régióban is, hogy a környéken élők minél szélesebb rétegéhez eljusson ez a hagyományörökítő szándék - és összekapcsolja az erre fogékonyakat.

ENG

Vátész (Viharsarki Árgyélus Landscape Architect Folk High School Association) researches the possibilities of reinhabiting abandoned areas and making the lifestyle that can be developed there attractive. The Bogárzó Cultural Barn was established along this line. Vátész also highlights the acquisition and planting of ancient fruit tree varieties that are the essence of the Fairy Garden Programme. In addition, the Barn hosts community building events.