Tündérkert

Gyümölcsök és Praktikák a Tündérkertből - könyvbemutató!

15:18
Ambrus Lajos és Kovács Gyula vár sok szeretettel és egy érdekes beszélgetéssel minden érdeklődőt Budapesten a Petőfi Media Group gondozásában a Kortárs Kiadónál megjelent Gyümölcsök és Praktikák a Tündérkertből c. kötetük bemutatására!

Könyvbemutató az Őrségben!

11:39
Az Őrségben vár mindenkit szeretettel Ambrus Lajos és Kovács Gyula a Petőfi Media Group és a Kortárs Kiadó és közös kiadásában megjelent különleges kötetük bemutatójára! Az eseményen Hrutka Róbert is fellép!
április

27.
14:00-18:00

Tájházak napja a Vasi Skanzenben!

Szombathely | Árpád út 30.
Pásztorképző, előadások és az ÉLET Kertjei - Tündérkertek Vas vármegyében c. kötet könyvbemutatója!

Beszélő köntös, futóhomok, sárga cserebogár

13:38
A város, amely arculatát évszázadokon át a gyümölcstermesztés határozta meg. Hogy nyerte el Kecskemét az egykori laza, tanyás településszerkezetű mezővárosból ma ismert formáját? Hogy védte a török időkben a beszélő köntös - és mi köze Kecskemétnek a sárga cserebogárhoz Petőfi versében? És persze hol is terem a hírös kecskeméti barack?

Csemeték Pórszombatról a Kilincs Egyesület közreműködésével!

10:16
Mindenkinek, aki ősi gyümölcsfajtákat ültetne: segítség a szállításban a karancslapújtői Kilincs Egyesület jóvoltából!

Így írjuk a tojást

13:57
A tojás a tökéletesség, a teljesség jelképe, a népi kultúrában az egység, az összetartozás szimbóluma volt. Mester és inas videósorozatunk legújabb epizódjában a tojásírás mesterségét ismerhetjük meg!

Kovács Gyula a Petőfi Akadémia első epizódjában!

8:50
Hova vezetne, ha eltűnne a paraszti kultúra a Kárpát-medencéből?Egy különleges ember, az általa felépített Tündérkert, és árnyalt, kiérlelt gondolatai az új, Petőfi Akadémia című videósorozat első epizódjában. Ismerd meg a népi kultúrából eredő hasznos tudást öt percben a Petőfi Akadémia videóiból!

Kovács Gyula - Ambrus Lajos: Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből

17:05
Megjelent Kovács Gyula és Ambrus Lajos Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című könyve. A szerzőkkel március 24-én Demeter Szilárd, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélgetett a Nemzeti Színházban megrendezett Tündérkerti napon.

Gyümölcsoltó Boldogasszony

9:05
Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25-e évszázadok óta a gyümölcsfák oltásának, szemzésének napja a Kárpát-medencében. Hogy miért? Az időjárás már megbízhatóan tavaszi, nem várhatóak kemény fagyok - legalábbis a globális felmelegedés előtti évszázados megfigyelések értelmében. A keresztény hagyomány szerint Mária ezen a napon fogadta méhébe Jézust - a magyarság számára ez a nap áldott voltát és a termékenység vonzását jelentette.

Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből

7:22
„Nyitra és Háromszék, Zala és Szilágyság, Mezőség és Alföld, Délvidék és Csallóköz -és mindaz, ami közte és „benne” van. Apró táj és sokféle hűség, sokféle ember. Kovács Gyula és családja bő tízhektáros göcseji kertje ezekről a tájgéniuszokról, speciális termőhelyekről beszél – almák, körték és más gyümölcsök gazdagságról, a termőhelyek sokféleségről s egy szívós, több évtizedes munkával létrehozott gyűjteményeskertről. Egy páratlan és lenyűgöző génbankról, amely mind méretében, mind faj- és fajtaszámban, minőségének mélységében, tájvariációban Európa lejelesebb, leggazdagabb kertjei és gén-forrásai közé tartozik."
március

23.
14:00-21:00

Gyümölcsoltó és tavaszváró nap!

Oszkó | Molnár Antal utca 4.
Hogyan metsszünk, oltsunk és gondozzuk gyümölcsfáinkat? Oszkón meg lehet tanulni!

Tiszta forrásból - népdaltanítás a mezőségi Búzában

17:15
A Tündérkert mozgalom keretében Népművészet Mestere díjjal kitüntetett idős helyi asszonyok tanítják vissza a gyerekeknek a mezőségi népdalkincset a Kolozs megyei Búzában.  A Szamosújvártól 30 kilométerre fekvő mezőségi településen a két rangidő énekes, Takácsné Czéghér Anna és Takácsné Szász Piroska Kovács J. István református lelkipásztor adtak interjút a Krónika Online-nak.

Tiszacsege

Tiszacsege | Rákóczi u 28.
Macskanadrág, szabógallér, angyalbögyörő, mákos ködmönujja, „háromemberes” bor  - íme Tiszacsege régi ételei a csegei Helytörténeti olvasókönyvből !Tiszacsege egyszerre háromféleképpen is kapcsolódik a Hálózathoz: Kultúrpajtája és Tündérkertje is van - és már Petőfi körtefája is szépen cseperedik itt!

Parázsolás - és varázslat fülfájás ellen!

11:40
Hogy segíthet a fülfájáson Karácsony Vigíliáján, azaz Karácsony Böjtjén azaz Bőved Estén elfogyasztott - vagyis el nem fogyasztott - vacsora? Népi hiedelmek, varázslatok, rítusok december 24-ére!
december

17.
14:00-17:00

Karácsonyi mézeskalács-díszítés!

Mónosbél | Kossuth Lajos út 3.
„Karácsonyi rege, ha valóra válna  Igaz boldogság, szállna a világra.”

Utazz a nyárba!

8:52
A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat kisfilmjei átköltöztek a kultúra.hu Youtube-csatornájára. Külön lejátszási listán találhatod a helyszíneket bemutató sorozatot. Lassan teljes lesz a kép...

Beythe-kert - a hazai múzeumfaluk első tündérkertje a Vasi Skanzenben!

Szombathely | Árpád út 30.
A Vasi Skanzent befogadó tündérkertet Beythe-kertnek hívják. Van benne Falu-erdő, Csemete-iskola, szőlőskert a Márton-hegyen és Menta-kert. Már 15 éve gyarapodik, szépül. Kis kert-történet Balogh Lajos botanikus-muzeológus-osztályvezető tollából!

Új filmek, új helyszínek - új csatornán!

10:04
A Hálózat Youtube-csatorjája beleolvad a Kultúra.hu Youtube-csatornájába! Új filmjeinket már itt találod - és a régiek is hamarosan átköltöznek. Érdemes feliratkozni - és minden újdonságról értesülhetsz!

Olaszfalu Villax Ferdinánd Általános Iskola

Olaszfalu | Váci M u 17.
Még a szünet előtt ültették el Petőfi körtefáját az iskolások Olaszfaluban! Az oltvány mellett más gyümölcs-csemeték is gyökeret verhetnek az iskola kertjében - az új Tündérkertben!

A Tündérkert, mint a megmaradás szimbóluma

11:30
Utazik, szervez, gyűjt, olt. Tündérkerteket avat. Csak ezen a nyáron több, mint tízet a Partiumban. Miért dolgozik ilyen fáradhatatlanul? Mi hajtja és mi a célja? Csókási-Budaházi Attilával, a kőszegremetei Első Partiumi Tündérkert alapítójával, közgazdászból lett gyümölcsésszel és közösség-építővel beszélgettünk.

Kultúrcsűrök, Kultúrpajták, Tündérkertek

13:45
Lovas hagyományőrzőként, fesztivál-csapatként vagy generációk óta helybéliként pajtát üzemeltetni? Igen, minderre van példa a Hálózatban! Nézd meg új filmjeinkben és idézd fel velünk a nyarat!

Mozizz velünk!

7:51
Hogy kerül egy kiállítás a tó közepére? Hogy lesz egy táncegyüttes elvonulós próbahelyéből néptáncos-központ? Többek közt ezeke a kérdésekre is választ kaphatsz, ha megnézed a legújabb filmeket a Hálózat Youtube-csatornáján! Íme egy kis ízelítő!

Óperencia, Tündérkertek, Petőfi körtefája

7:55
Aki tudja hogy merre van az Óperenciás tenger, és tudja, hogy tarthatta életben a végek védőit a gyümölcs. Hogyan fogant meg a pórszombati Tündérkert létrehozásának a gondolata, hogy szökkent szárba és növekedett az egész Kárpát-medencét átfonó mozgalommá? Mit jelent egy közösség számára Petőfi körtefájának elültetése? És miért lehet fontos megtanulni a gyümölcsoltást? Interjú Kovács Gyula pomológussal.

Gyümölcsészet, faültetés, világtalálkozó, filmklub

10:49
Ahogyan az idő hűvösebbre fordul, a Kultúrpajták és Tündérkertek is lassan téli álomba merülnek. De egészen november végéig találhatsz még programot a Hálózat tagjainál!

Rackák, diófák, Szalonna

8:54
Október közepén is várnak a Kultúrpajták és a Tündérkertek! Koncertekkel, táncházakkal és egésznapos fesztivállal készülnek!

Bál, tájoló, gazdanap

13:18
Gazdanap és sokadalom, Feketetói Bál vagy Hegyháti Tájoló? Tánc, zene, kézművesség, gombavadászat vagy kóstolók? Programajánlónk október első hétvégéjére!

Tamási Áron, Cimbaliband, kistraktor

9:57
Péntektől vasárnapig Gyergyótól Vas vármegyéig, a Cimbaliband-tól a fiatal tehetségekig - szeptember utolsó teljes hétvégéjén igazán kitesznek magukért a Kultúrpajták és a Tündérkertek! A rendkívül sokszínű programkínálatban még kistraktor-mustrát is találhat aki szemfüles...

Tündérkert Válaszúton!

7:12
Hamarosan őshonos gyümölcsfák oltványaival térhetnek haza szülőfaluikba a Kallós Zoltán Alapítványnál végzett mezőgazdasági szakmunkások. A fácskákat a most avatandó Tündérkertben maguk fogják ápolni - és az oltványokat is ők készítik el. Interjú itthon-maradásról, szórványról, gyümölcsészetről, oktatásról a Mezőségben - Tündérkert avatás előtt.

Ásotthalom

Ásotthalom | Béke u.
Petőfi körtefája Ásotthalmon is otthonra lelt!
szeptember

18.
12:00-14:00

Faültetés és Tündérkert avatás!

Válaszút | nr 7 Rascruci
A Kallós Zoltán Alapítvány válaszúti szórványkollégiuma és az Első Partiumi Tündérkert-Kőszegremete közös Tündérkert avatója - amely során Petőfi körtefáját is elültetik a Szórványkollégium új Tündérkertjében!
szeptember

23.
16:00-22:00

Szentgáli Tündérkert 2.

Szentgál | Fő utca 89.
Színház, zene, tánc- tanyavilág, kézművesek, pásztorok, betyárok!

Érés és utóérés: a fán - és a konyhában!

6:58
Az alma és a körte szeptembereben már megérett a szedésre. A paradicsom- és a barackszezon is tart még. A közös a négyben: utóérők - így lehetőségünk van a konyhában zamatossá varázsolni az éretlenül megvett példányokat. Tudtad, hogy az almaszüret időpontjától függ, meddig tárolható el a gyümölcs? És mitől lesz télálló egy körte? Részletek a a cikkben!
szeptember

9.
10:00-20:00

Batul Fesztivál!

Mónosbél | Kossuth Lajos út 3.
Mónosbél gyümölcs-ünnepe!

Lovasudvar szülinap - és alma, szilva meg gyapjú!

7:18
Szeptember első hétvégéje ragyogó időt ígér -a kultúrpajták és a tündérkertek pedig nem tétlenkednek! Programajánló!
szeptember

9.
09:00-23:50

XVII. Göcseji Szilvafesztivál

Szilvágy | Béke utca 18.
Ismét szilvafesztivál Szilvágyon! Bográcsolás, pinceszentelés, népzene, táncház, koncert - gyerekeknek körhinta, játszóház és persze csillámtetoválás!

Őszköszöntő a Kultúrpajtákban!

9:28
Már majdnem ősz - még majdnem nyár - de mindenképpen mozgalmas lesz! Szeptember első hétvégéjén iskolanyitogató, diógyűjtögető és gyerek-kényeztető programokkal várnak a Kultúrpajták!
augusztus

26-27.
16:00-03:00

Szentgáli Tündérkert 1.

Szentgál | Fő utca 89.
Manapság - főleg népzenész-néptáncos körökben - elterjedőben van az a vélemény, hogy Szentgál pásztor falu volt. Ezt a megítélést szeretnénk árnyalni.

Fesztivál, falunap, szülinap

7:24
Az Ördögkatlan Fesztivál a Narancsliget Pajta legmozgalmasabb hete az évben - és most lesz! Világzene vár Mérán, a Méra World Music fesztiválon, de lesznek falunapok és szülinapok is! Augusztus első hétvégéjén kalandozz a Kultúrpajtákban Kárpát-medence szerte!

Gyimes Veszprém vármegyében, jubileum Marosfelfaluban, festés és tánc Békésben!

7:29
Igazán izgalmas programkínálattal zárják a júliust a kultúrpajták és tündékertek!

Magyarpolány

Magyarpolány |
A Bakony legszebb falujaként is gyakran hivatkozott, tornácos parasztházairól és kálváriájáról ismert Magyarpolány önkormányzata a tavalyi esztendőben tündérkertet hozott létre Kovács Gyula génbankjából. Így most lelkesen csatlakoznak Petőfi körtefája programhoz is. A polgármester egy igazi magyarpolányi süteményrecept közkinccsé tételével gyarapította a Petőfi körtefája közösség tudásbázisát.