Ahogy mindennek, a fakivágásnak is szabott rendje volt a régiek életében. Mikor vágták a tűzifát és az épületfának valót? És hogyan őrizték meg az erdő önfenntartó ökoszisztémáját őseink? A Petőfi Akadémia 5. epizódjából kiderül!

„Korábban a gazdálkodásnak megvolt a maga rendszere, és az erdőkben is időhöz volt kötve minden egyes munkafolyamat. Általában télen történt a favágás. Akkor nem volt mezőgazdasági munka, akkor volt ideje az embereknek kimenni az erdőre, hogy a következő évi tűzifát és épületfát biztosítsák " - meséli Boros Attila erdész a Petőfi Akadémia videosorozatának 5. epizódjában, amelyből az is kiderül, miért kellett fogyó holdnál vágni az épületfának valót.

A régi idők emberei a fakitermeléskor nem hagytak hulladékot, mindent felhasználtak, volt ami a sparheltba került, volt, amit sövénykerítésnek használtak - és volt amit fizetségképp kaptak azok, akik elmentek segíteni fát vágni. Boros Attila részletesen beavat a régiek fagazdálkodásának titkaiba - amelyeket ma is alkalmazhatunk. Azt is megtudhatjuk, meddig kell szárítani a tűzifát és miért kell felhasogatva, nem pedig méterben tárolni a tűzifánkat.

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza a tradíció évszázados tudáskincsének ma is használatban lévő praktikus elemeit. Tanuljuk vissza együtt a régiek tudását! Petőfi Akadémia minden hétfőn új epizóddal a Kultúra.hu Youtube-csatornáján!