Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket étkezéssel? A régiek pontosan tudták, mely élelmiszerekben van a legtöbb immunerősítő anyag és melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek ellenállóvá válni a fertőzésekkel szemben. Induljon egészségben a 2025-ös év a tradíció kincsestárából vett receptekkel! Sorozatunk első részében három fokhagyma recepttel segítünk!
A fokhagyma az egyik legerősebb természetes antibiotikum. Elpusztítja a baktériumokat és erősíti az immunrendszert úgy, hogy ösztönzi a T-limfociták és a makrofágok termelődését. Segíti a vírusfertőzések leküzdését és hatékony gyulladáscsökkentő is. Kiváló méregtelenítőként is ismert. Hatását leinkább akkor képes kifejteni, ha hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztjuk. Íme 3 recept nyers fokhagymával.
1. Fokhagymás méz – Immunerősítő és köhögéscsillapító
Hozzávalók:
5-6 gerezd fokhagyma
100 g méz
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket tisztítsd meg, majd zúzd össze vagy reszeld le. Helyezd a fokhagymát egy kis üvegbe, és öntsd rá a mézet. Jól keverd össze, majd zárd le az üveget, és hagyd állni legalább 24 órán keresztül.
Napi 1-2 teáskanállal fogyaszd megfázás vagy immunerősítés céljából.
2. Fokhagymás ecet – Méregtelenítő és vérnyomáscsökkentő
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
200 ml almaecet
200 ml víz
Elkészítés:
A fokhagymát tisztítsd meg, majd vágd vékony szeletekre. Helyezd egy üvegbe, és öntsd rá az almaecetet és a vizet. Zárd le, és hagyd állni hűvös, sötét helyen 7-10 napig. Naponta rázd fel az üveget.
Fogyassz belőle napi 1 evőkanállal étkezés előtt méregtelenítés vagy vérnyomáscsökkentés céljából.
3. Fokhagymás olaj – gyulladáscsökkentésre
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
100 ml olívaolaj
Elkészítés:
A fokhagymát tisztítsd meg, majd zúzd össze. Az olajat egy kis lábosban enyhén melegítsd fel. Add hozzá a fokhagymát, és hagyd a tűzhelyen, alacsony hőmérsékleten (60 fok alatt) 5-10 percig, hogy az olaj átvegye a fokhagyma hatóanyagait. Szűrd le az olajat, és hagyd kihűlni.
Használhatod bőrgyulladások, ízületi fájdalmak vagy kisebb sebek kezelésére külsőleg is.