Miért ne metsszünk? És ha mi nem, akkor ki metsz helyettünk? Miből áll a mikrobiom? És miért jó nekünk, hogy ebben vannak „jófiúk" és „rosszfiúk" is? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet filozófiája és rengeteg hasznos tudáselem  — Gyulai Iván ökológussal!

„Egyetértek azzal, hogy a fának szüksége van fiatalításra, metszésre...csakhogy a természet metszi a fát — mondja Gyulai Iván ökológus — mert minden amit mi kártevőnek nevezünk, pl. a kertükbe belátogató vadak, nos, ők semmi mást nem csinálnak, mint metszik a gyümölcsöst. És ha még én is metszem a gyümölcsfát - akkor ketten már túl sokan vagyunk. " Hogy miért?  A Petőfi Akadémia 8. epizódjából kiderül!

„Mikor én metszek, leszedem a fotoszintetikus felület nagy részét, megbontva ezzel a lomb és a gyökér közötti egyensúlyt, ezért a gyökér vissza fog halni — folytatja Gyulai Iván — ráadásul a metszéssel vágásról vágásra, fáról fára visszük át a kórokozókat."

Vajon mire használható a sóska a gyümölcsösben? Miért hívja a gyümölcsészet mestere „jófiúk és a rosszfiúk egyensúlyban lévő gyülekezetének" a mikrobiomot? És mi lesz ezzel a kompániával, ha permetezünk? 

Kérdések és válaszok és egy egészen új megközelítés. Természetes gyümölcsészet az alapoktól a Petőfi Akadémia videójában! A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza a tradíció évszázados tudáskincsének ma is használatban lévő praktikus elemeit. Tanuljuk vissza együtt a régiek tudását! Petőfi Akadémia minden hétfőn új epizóddal a Kultúra.hu Youtube-csatornáján!