hasznos tudás

Befőzés — egyszerűen!

18:27
Karácsonykor csak esszük a lekvárokat — de hogyan készíthetjük el őket majdnem olyan gyorsan, mint ahogy elfogynak? Vajon hogyan lehet egyszerűsíteni és modern életünkbe beilleszteni a befőzést? Lehetséges egy munkafolyamattal befőttet, szörpöt, lekvárt és aszalványt is készíteni? Igen, lehet! Fassang Noémi a Fermentini alapítója bemutatja lépésről lépésre a Petőfi Akadémia új videójában!

Hány négyzetméter per tyúk?

20:36
Gyula bácsi a baromfitartás szakértője - és talán egy kicsit a szerelmese is. Mindent tud a tyúkokról, és vallja: az állatokért az ember felelősséggel tartozik. Nem tartja, hanem gondozza állatait - a szó klasszikus értelmében. A Petőfi Akadémia videójában öt percben foglalja össze tudásának lényegét és segít azoknak, akik fontolgatják: belevágnának a baromfitartásba.

Jól bekultúráztam, savanyodik is

14:59
Tegnap idetette megaludni, bekultúrázta, hogy savanyodjon. Ma elkezdi melegíteni és azonnal le is fölözi. Ki az? És mit csinál? Kiderül a  Petőfi Akadémia legújabb videójából!

Szivárog és kicsit büdös  — de mégis megéri!

11:16
Fermentálni nem ugyanaz, mint ecetben eltenni télire. A fermentált savanyúságok csak sóval és vízzel készülnek  — és rengeteg probiotikummal járulnak hozzá a téli időszakban az egészséges bélfóra megőrzéséhez. Fermentáljunk Fassang Noémivel!

Nemeztáska, szappan, kecskesajt?

15:10
A Petőfi Akadémia videói egész évben rengeteg hasznos tudást hoztak el hétről hétre. Karácsonyi ajándékot is készíthetsz a sorozat epizódjainak részletes útmutatásait követve!

A flow, mint drog

19:55
Flow az, amikor az ember elmerül a tevékenységben, amit végez. Örömét leli benne és annyira beszippantja a tevékenység, hogy megáll az idő. A fogalmat a pozitív pszichológia magyar származású Amerikában élő úttörője, Csíkszentmihályi Mihály vezette be a köztudatba. Gregor Balázs kosárfonó mester pedig elmeséli, hogy élhető mega flow-élmény — akár gyékényszakajtó készítése közben. Mindenki próbálja ki otthon! De vigyázat: függőséget okoz!

Amikor a szilva fütyül

21:43
Aki nem hallott szilvát fütyülni vagy nem tudja, mit jelent, mikor fütyül, most megtudhatja! Itt a Petőfi Akadémia új videója a gyümölcsaszalásról. Idézzük fel együtt a nyár ízét!

Egy autodidakta mester és egy ritka mesterség

18:26
Magoz, válogat, szegel, drótoz, illeszt, teker, vág, hajt és tör, vállasít, elfojt, kötöz, újfent szegel, megint teker aztán présel, varr és fésül. És mindent kézzel. Ki az? Szűcs Lóránd a Petőfi Akadémia új videójában!

DIY baba karácsonyra?

11:07
Mi köze Szent Jakab sajgó talpának a nemezkészítéshez? Hogy született a lencsibaba? És persze: hogyan készítsünk otthon nemeztárgyakat?

Raszta, puli, szövőmadár

14:15
Van otthon szappan és víz? Akkor már adott a nemezkészítéshez szükséges alapanyagok 70%-a! Már csak gyapjúra van szükség - és kezdődhet a munka! A Petőfi Akadémia legújabb filmjéből lépésről lépésre elsajátítható a nemezkészítés Németh Bea népi iparművész segítségével! És hogy mi köze ehhez a rasztának, a pulinak és a szövőmadárnak? A filmből ez is kiderül!

Mi köze Görgeynek a szappanunkhoz?

15:16
Kevesen tudják, de Görgey Artúr, a 49/49-es szabadságharc tábornoka kémikusi karriert cserélt katonazubbonyra - és még kémikusként sokat tett a szappangyártás fejlődéséért. Hogyan emelkedett a marhafaggyúból főzött barna és büdös háziszappan a hófehér vagy pasztellszínekben pompázó illatos piperecikk státuszba? Rövid szappantörténetünkből kiderül!

Házi szappant karácsonyra?

14:00
Kókuszzsír, botturmix, tepsi, kesztyű és maszk van otthon? Akkor az alapok adottak a szappanfőzéshez! Ajándékötlet és DIY videó a Petőfi Akadémiától! Főzzünk házi szappant Pottyondy Ákossal! Részletek , videó és pontos recept a cikkben! Figyelem: a csak védőfelszerelésben kezelhető lúg miatt gyerekekkel csak a recept elején és a végén dolgozhatunk együtt!

A kacorkéstől a hagymaásóig

14:30
Kacorkés, fejsze, balta, gyógynövényvágó kés vagy hagymaásó? Ha esetleg elsőre nem lenne világos, mi micsoda és mire való, a Petőfi Akadémia videójában Kovács Péter szerszámkovács mindent megmutat!

Vályogtégla, vályogvetés

14:13
A Petőfi Akadémia e heti videojában Turán Dávid vályogépítésztől tanulhattuk meg, hogyan lehet vályogot készíteni és ezzel vakolatot javítani. De hogyan készültek a vályogtéglák?

Építés élő anyaggal

20:36
Nem kell hozzá cement, építőanyag és sok pénz. De szaktudás igen! Hogyan készülnek házak — sárból? A Petőfi Akadémia videójából kiderül! Hallgassuk meg Turán Dávidot — és próbáljuk ki a tanultakat otthon!

Kékfestők

14:15
Indigó — azaz indiai kék. A kékfestés technikája és anyagai Indiából származnak, és a francia királyi udvaron át jutottak el egész Európába. Eleinte csak a "kékvérűek", az arisztokrácia engedhette meg magának a kékfestett ruhákat, de a hajózás élénkülésével az indigó egyre olcsóbb lett és a kék ruhák elérhetővé váltak még a parasztság számára is. De hogyan készült egy kékfestett vászon? A Petőfi Akadémia videójából kiderül!

Az alkimisták és az illóolaj

14:00
A kvintesszenciát, az ötödik elemet kereső alkimisták voltak azok, akiknek az illóolaj-készítés tudományát köszönhetjük itt Európában. Ha az ötödik elemet és az aranykészítés titkát nem is, de az illóolajokat azért megtalálták kísérletezés közben. Pottyondy Ákos füvesember segítségével a Petőfi Akadémia új filmjéből mi is megismerhetjük a titkokat!

Csodás lények Szűz Mária könnyéből

18:04
A méhészkedés és a méztermelés története a Kárpát-medencében szorosan összefonódik a népi kultúrával. A méhészek évszázadokon át a generációról generációra örökítették a természet tiszteletét és a méhek gondozásának tudományát. A méz különleges szerepet töltött be a népi gyógyászatban és persze az ünnepi menük elkészítésekor is.

Kaptártúra

8:36
Takarít, őriz, sűrít, vizet hord. Mindezt meg kell csinálnia egy fiatal méhnek, mielőtt eljuthat a nektárgyűjtés nemes munkájáig. A Petőfi Akadémia videójából megismerhetjük a méhek különleges életét és egy kaptárt is láthatunk belülről Nagy Balázs idegenvezetésével. És az is kiderül, mért kérik a méhészek, hogy napnyugta előtt egy órával permetezzenek csak a kerttulajdonosok.

Nyúlgyomor, sóska vagy keserűgomba

18:35
Porított szárított állati gyomor a tejbe - és készül a sajt! Furcsán hangzik, de a kis zacskóban kapható milliárd-egyedes bifidobaktérium-kultúrák előtti korokban csak a juhásztitok - vagy alapos növénytani ismeretek segítettek sajthoz jutni...

Zöldfűszerest, fokhagymást chilist vagy natúrt?

12:57
Bárki meg tudja otthon csinálni, nincs nagy eszközigénye és a lépések is könnyen követhetők. Hogyan készít kecskesajtot Zsámboki Zoltán kecskepásztor? És milyen lesz, ha otthon mi is megpróbálkozunk vele? Hát amilyet szeretnénk: natúr, sós vagy épp fokhagymás, zöldfűszeres vagy chilis. Csak rajtunk múlik! A know-how pontosan benne van a Petőfi Akadémia videójában!

Az alkotás kikapcsol, feltölt és békét ad

10:26
Az esős őszi délutánokat vagy hosszú téli estéket a régiek kézművességgel tették hasznossá. A Petőfi Akadémia új videójából megtanulhatunk hántolt, főzött vesszőből szappantartót készíteni Legeza Márta kosárfonó, népi iparművész segítségével — és kipróbálhatjuk, milyen, mikor az alkotás kikapcsol, feltölt, és békét ad - ahogyan Márta érzi.

Boldog szimbiózis

10:04
Zsámboki Zoltán kecskepásztor igazán boldog életet él. 2005-ben vett 30 kecskét, hozzájuk tanyát, és váltotta budapesti urbánus életmódját természetközelire. Ma már családjával együtt gazdálkodik.

A pockok, a madarak és a szomszéd nyugalmáért

6:00
Egyre többen térnek vissza a gépi fűnyírás alternatívájára, a kaszálásra. A kaszálás környezetbarát, viszont kicsit bonyolultabb és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fűnyírózás. Mert nem mindegy, pl., hogy réti szénát, udvari füvet vagy domboldalon lucernát vágunk - hogy csak néhányat említsünk a Petőfi Akadémia videójában bemutatott példák sorából. Tanuljunk kaszálni Kovács Péter szerszámkovács szakavatott útmutatója alapján - és óvjuk így a minket körülvevő élővilág nyugalmát!

Komposztálás a balkonon

15:50
Nem kell virágföldre költeni, kevesebb lesz a háztartási szemét, erősítjük a természetes körforgást - csak néhány a házi komposztálás számtalan előnyéből. És nem mellesleg: a talajlakó életközösségek számára új élőhelyet is teremtünk. Sőt: a komposztot élőlényeivel együtt visszajuttatva a kertekbe és parkokba sokat tehetünk a biodiverzitásért is.

Petőfi Akadémia: A komposzt

12:19
Panelházak árnyékában bújik meg Zugló első közösségi kertje, a 10 éve működő Zsálya Kert. Városlakók is megtapasztalhatják itt a kertészkedés élményét - mi pedig megtanulhatunk komposztálni a Petőfi Akadémia videójából!

Komposztáljunk!

8:45
Zugló első közösségi kertjében, a Zsálya Kertben jártunk, és elhoztuk a komposztálás titkát!

Bátorság-elixír és szerelemteremtő csoda

12:40
Jean d'Arc csata előtt bátorság-elixírként birsalma lekvárt evett - Nostradamus szerint pedig legalább annyira jó vágyfokozó a lekvár, mint a smink - ha a szerelem varázslatát szeretnénk előidézni. De vajon ki és mikor főzte az első lekvárt Európában?

Levendula, rózsa, hárs és pitypang

14:50
A Petőfi Akadémia e heti epizódjában megtanulhattuk a mentaszörp készítését. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a nyáron viszonylag hosszú időn át begyűjthető virágok, amelyek szörp formájában az asztalunkra kerülhetnek.

Virágból és füvekből - különleges szörpök

14:16
Mi van a bodzán kívül? Hát például menta, citromfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű. Ezekből mindből különleges, finom szörpöt készíthetünk! A Petőfi Akadémia legfrissebb epizódjából az is kiderül, hogyan.

Lekvár - cukor nélkül

10:00
Vannak betegségek, amelyek szigorú diétát kívánnak meg. A diabétesszel élők vagy az inzulinrezisztenciával küzdők cukor helyett cukorhelyettesítőket használnak a mindennapi diétában. Szerencsére ma már szinte minden édesség, így lekvár is készíthető répa- és nádcukor nélkül. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen alternatív édesítőkel főzhetünk finom lekvárokat - és azt is eláruljuk, mitől lesznek ezek sűrűek és tartósak is!

Csak gyümölcs, cukor és citromsav

8:53
Főzzünk együtt lekvárt úgy, ahogyan a régiek csinálták! Nem kell bele adalékanyag - csak gyümölcs és cukor - meg egy pici citromsav, hogy megmaradjon a színe. Győri Józsefné Zsóka osztja meg családi receptjeit a Petőfi Akadémia kisfilmjében.

Varrógép és népművészet

6:00
Kevesen tudják, de a hagyományos népviseletek közül is van olyan, amelynek készítésekor még a díszítést is varrógéppel végzik.

Felvarrás, tisztázás, foltozás

13:11
Hogyan javíthatjuk meg otthon ruháinkat? Nagymamáink még villanykörtét tettek a zokniba, hogy azon kifeszítve „stoppolják meg” – varrják be a lyukakat a nagylábujjnál vagy a sarkon. Zoknit ma már ritkán javítunk, de egy-egy leszakadt gomb, elengedett varrás házi kiigazítása hasznos tudás ma is. A Petőfi Akadémia 12. részében Vass Ágnes kézművestől tanulhatunk kézzel varrni, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb öltésfajtákat.

Metszés olló nélkül, sebkezelés sóskával!

10:38
Miért ne metsszünk? És ha mi nem, akkor ki metsz helyettünk? Miből áll a mikrobiom? És miért jó nekünk, hogy ebben vannak „jófiúk" és „rosszfiúk" is? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet filozófiája és rengeteg hasznos tudáselem  — Gyulai Iván ökológussal!

Érés és utóérés: a fán - és a konyhában!

6:58
Az alma és a körte szeptembereben már megérett a szedésre. A paradicsom- és a barackszezon is tart még. A közös a négyben: utóérők - így lehetőségünk van a konyhában zamatossá varázsolni az éretlenül megvett példányokat. Tudtad, hogy az almaszüret időpontjától függ, meddig tárolható el a gyümölcs? És mitől lesz télálló egy körte? Részletek a a cikkben!