hasznos tudás

Csodás lények Szűz Mária könnyéből

18:04
A méhészkedés és a méztermelés története a Kárpát-medencében szorosan összefonódik a népi kultúrával. A méhészek évszázadokon át a generációról generációra örökítették a természet tiszteletét és a méhek gondozásának tudományát. A méz különleges szerepet töltött be a népi gyógyászatban és persze az ünnepi menük elkészítésekor is.

Kaptártúra

8:36
Takarít, őriz, sűrít, vizet hord. Mindezt meg kell csinálnia egy fiatal méhnek, mielőtt eljuthat a nektárgyűjtés nemes munkájáig. A Petőfi Akadémia videójából megismerhetjük a méhek különleges életét és egy kaptárt is láthatunk belülről Nagy Balázs idegenvezetésével. És az is kiderül, mért kérik a méhészek, hogy napnyugta előtt egy órával permetezzenek csak a kerttulajdonosok.

Nyúlgyomor, sóska vagy keserűgomba

18:35
Porított szárított állati gyomor a tejbe - és készül a sajt! Furcsán hangzik, de a kis zacskóban kapható milliárd-egyedes bifidobaktérium-kultúrák előtti korokban csak a juhásztitok - vagy alapos növénytani ismeretek segítettek sajthoz jutni...

Zöldfűszerest, fokhagymást chilist vagy natúrt?

12:57
Bárki meg tudja otthon csinálni, nincs nagy eszközigénye és a lépések is könnyen követhetők. Hogyan készít kecskesajtot Zsámboki Zoltán kecskepásztor? És milyen lesz, ha otthon mi is megpróbálkozunk vele? Hát amilyet szeretnénk: natúr, sós vagy épp fokhagymás, zöldfűszeres vagy chilis. Csak rajtunk múlik! A know-how pontosan benne van a Petőfi Akadémia videójában!

Az alkotás kikapcsol, feltölt és békét ad

10:26
Az esős őszi délutánokat vagy hosszú téli estéket a régiek kézművességgel tették hasznossá. A Petőfi Akadémia új videójából megtanulhatunk hántolt, főzött vesszőből szappantartót készíteni Legeza Márta kosárfonó, népi iparművész segítségével — és kipróbálhatjuk, milyen, mikor az alkotás kikapcsol, feltölt, és békét ad - ahogyan Márta érzi.

Boldog szimbiózis

10:04
Zsámboki Zoltán kecskepásztor igazán boldog életet él. 2005-ben vett 30 kecskét, hozzájuk tanyát, és váltotta budapesti urbánus életmódját természetközelire. Ma már családjával együtt gazdálkodik.

A pockok, a madarak és a szomszéd nyugalmáért

6:00
Egyre többen térnek vissza a gépi fűnyírás alternatívájára, a kaszálásra. A kaszálás környezetbarát, viszont kicsit bonyolultabb és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fűnyírózás. Mert nem mindegy, pl., hogy réti szénát, udvari füvet vagy domboldalon lucernát vágunk - hogy csak néhányat említsünk a Petőfi Akadémia videójában bemutatott példák sorából. Tanuljunk kaszálni Kovács Péter szerszámkovács szakavatott útmutatója alapján - és óvjuk így a minket körülvevő élővilág nyugalmát!

Komposztálás a balkonon

15:50
Nem kell virágföldre költeni, kevesebb lesz a háztartási szemét, erősítjük a természetes körforgást - csak néhány a házi komposztálás számtalan előnyéből. És nem mellesleg: a talajlakó életközösségek számára új élőhelyet is teremtünk. Sőt: a komposztot élőlényeivel együtt visszajuttatva a kertekbe és parkokba sokat tehetünk a biodiverzitásért is.

Petőfi Akadémia: A komposzt

12:19
Panelházak árnyékában bújik meg Zugló első közösségi kertje, a 10 éve működő Zsálya Kert. Városlakók is megtapasztalhatják itt a kertészkedés élményét - mi pedig megtanulhatunk komposztálni a Petőfi Akadémia videójából!

Komposztáljunk!

8:45
Zugló első közösségi kertjében, a Zsálya Kertben jártunk, és elhoztuk a komposztálás titkát!

Bátorság-elixír és szerelemteremtő csoda

12:40
Jean d'Arc csata előtt bátorság-elixírként birsalma lekvárt evett - Nostradamus szerint pedig legalább annyira jó vágyfokozó a lekvár, mint a smink - ha a szerelem varázslatát szeretnénk előidézni. De vajon ki és mikor főzte az első lekvárt Európában?

Levendula, rózsa, hárs és pitypang

14:50
A Petőfi Akadémia e heti epizódjában megtanulhattuk a mentaszörp készítését. Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek azok a nyáron viszonylag hosszú időn át begyűjthető virágok, amelyek szörp formájában az asztalunkra kerülhetnek.

Virágból és füvekből - különleges szörpök

14:16
Mi van a bodzán kívül? Hát például menta, citromfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű. Ezekből mindből különleges, finom szörpöt készíthetünk! A Petőfi Akadémia legfrissebb epizódjából az is kiderül, hogyan.

Lekvár - cukor nélkül

10:00
Vannak betegségek, amelyek szigorú diétát kívánnak meg. A diabétesszel élők vagy az inzulinrezisztenciával küzdők cukor helyett cukorhelyettesítőket használnak a mindennapi diétában. Szerencsére ma már szinte minden édesség, így lekvár is készíthető répa- és nádcukor nélkül. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen alternatív édesítőkel főzhetünk finom lekvárokat - és azt is eláruljuk, mitől lesznek ezek sűrűek és tartósak is!

Csak gyümölcs, cukor és citromsav

8:53
Főzzünk együtt lekvárt úgy, ahogyan a régiek csinálták! Nem kell bele adalékanyag - csak gyümölcs és cukor - meg egy pici citromsav, hogy megmaradjon a színe. Győri Józsefné Zsóka osztja meg családi receptjeit a Petőfi Akadémia kisfilmjében.

Varrógép és népművészet

6:00
Kevesen tudják, de a hagyományos népviseletek közül is van olyan, amelynek készítésekor még a díszítést is varrógéppel végzik.

Felvarrás, tisztázás, foltozás

13:11
Hogyan javíthatjuk meg otthon ruháinkat? Nagymamáink még villanykörtét tettek a zokniba, hogy azon kifeszítve „stoppolják meg” – varrják be a lyukakat a nagylábujjnál vagy a sarkon. Zoknit ma már ritkán javítunk, de egy-egy leszakadt gomb, elengedett varrás házi kiigazítása hasznos tudás ma is. A Petőfi Akadémia 12. részében Vass Ágnes kézművestől tanulhatunk kézzel varrni, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a leghasznosabb öltésfajtákat.

Metszés olló nélkül, sebkezelés sóskával!

10:38
Miért ne metsszünk? És ha mi nem, akkor ki metsz helyettünk? Miből áll a mikrobiom? És miért jó nekünk, hogy ebben vannak „jófiúk" és „rosszfiúk" is? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet filozófiája és rengeteg hasznos tudáselem  — Gyulai Iván ökológussal!

Érés és utóérés: a fán - és a konyhában!

6:58
Az alma és a körte szeptembereben már megérett a szedésre. A paradicsom- és a barackszezon is tart még. A közös a négyben: utóérők - így lehetőségünk van a konyhában zamatossá varázsolni az éretlenül megvett példányokat. Tudtad, hogy az almaszüret időpontjától függ, meddig tárolható el a gyümölcs? És mitől lesz télálló egy körte? Részletek a a cikkben!