Pottyondi Ákos a Pannonhalmán működő Ürmös Porta tulajdonosa, gyümölcsész, agrárszakember. A Petőfi Akadémia 4. epizódjában tőle tanulhatunk gyümölcsfát oltani.

Alapvető különbség van gyümölcstermesztés és gyümölcsészet között - kezdi Pottyondi Ákos - mert a gyümölcstermesztés olyan gazdálkodási folyamat amelynek alanya a gyümölcs a termelő közege  a föld, a gyümölcsészet viszont a gyümölcs apropóján szól magáról a gyümölcsről, szól a  kultúráról, a történelemről és arról az emberről, aki ezt a gyümölcsöt tartja és gondozza. A gyümölcsészetben azokat a fákat keressük, azokat érdemes leoltani, amelyek valamilyen különleges értéket képviselnek.

Pottyondi Ákostól megtudhatjuk, hogy a gyümölcsfákat nem olthatjuk akármire körtét vadkörte alanyra, almát vadalmát lehet oltani - vagyis azonos fajtára kell oltanunk. Az erősebb gyökérzettel bíró alanyok tudják majd kinevelni a ráoltott nemes oltóvesszőt.

A videóból kiderül, mikor kell begyűjteni az oltóvesszőket és honnan vágjuk le, hogyan tároljuk, mennyire locsoljuk. Milyen magasra  kell oltani, hány rügyre van szükségünk az oltóvesszőn - és mekkora különbség legyen/lehet az oltóvessző és a vadalany közt. Ék-oltásra van szükség, ha a vadalany sokkal nagyobb, ha pedig közel egyforma az alany és az oltóvessző mérete, akkor lapolásos technikával kell oltani. 

A Petőfi Akadémia negyedik epizódjából lépésről lépésre megtanulható a gyümölcsfaoltás művészete. Oltsunk gyümölcsfát együtt a Petőfi Akadémia és Pottyondi Ákos segítségével! 

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza a tradíció évszázados tudáskincsének ma is használatban lévő praktikus elemeit. Tanuljuk vissza együtt a régiek tudását! Petőfi Akadémia minden hétfőn új epizóddal a Kultúra.hu Youtube-csatornáján!