Kevesen tudják, de a hagyományos népviseletek közül is van olyan, amelynek készítésekor még a díszítést is varrógéppel végzik.

A bujka a kalotaszegi ünnepi férfi viselet díszes darabja: nyargalásos (azaz gépi) hímzéssel mintázott posztókabát. A Magyar Művészeti Akadémia felkérésére Nagy Mari és Vidák István készített filmet nemrégiben a mérai bujkák készítésének tudományáról Varga Erzsébet bujkakészítő közreműködésével.

 A varrógép meghonosodtával kialakított különleges rátétek, díszek másutt is megjelentek a népi ruházaton – például a szűrökön. A híres bihari cifraszűr is átalakult.

A bihari cifraszűr készítésének ősi fészke Nagyvárad volt. Az eredetileg tiszta derékszögű darabokból álló szűr szabásába az évszázadok alatt újabb elemek keveredtek. Az összes többi magyar szűrtől eltérően a válla rézsútosan szabott és összevarrott. Felül már rézsútosan szabott, négyszögű gallérja két alsó végén egy-egy csücskő van. E galléron kívül a bihari cifraszűrnek kisnyaknak nevezett állógallérja is van. A bihari cifraszűr elöl, a mellen összeér, toldott eleje trapezoid alakú, elöl fent csatos szíjjal vagy összeakasztóval csukódik, és hátravetőt is készítettek hozzá. Ujja alul és a hátulja néha felhasított, a felhasítást pedig gombkötő készítette gombokkal csukták össze.

A varrógép megjelenésével, nagyjából az 1870-es évektől a bihari cifraszűr hímzett mintáit fokozatosan felváltotta a rátétes minta – ezt posztóvirágosnak vagy posztó metszett virágosnak nevezik. A géppel levarrott rátéttel a régi hímzett ornamentikát dolgozták át posztóba. A varrógép hatására a szűr szegései is egyre szélesebbek lettek. A bihari cifraszűr díszítési módja még a cigula, a színes posztóval való csipkézés is.

A varrógép megjelenése jó példa arra, hogy elődeink hogyan voltak képesek integrálni életükbe a modernt anélkül, hogy elvesztették volna a tradicionálissal való kapcsolatot. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Petőfi Akadémia videósorozattal ebben segít a ma emberének is. A Petőfi Akadémia videói hétről hétre elhozzák a tradíció évszázados tudáskincsének ma is használatba vehető praktikus elemeit. Tanuljuk vissza együtt a régiek tudását! Petőfi Akadémia minden hétfőn új epizóddal a Kultúra.hu YouTube-csatornáján.