Aki nem hallott szilvát fütyülni vagy nem tudja, mit jelent, mikor fütyül, most megtudhatja! Itt a Petőfi Akadémia új videója a gyümölcsaszalásról. Idézzük fel együtt a nyár ízét!

Kocsis Zsuzsanna Becsvölgyben utánozhatatlanul finom aszalt gyümölcsöket készít! Méghozzá azzal a módszerrel, amit szüleitől tanult a tanyán, ahol nevelkedett 8 testvérével együtt.

„Amikor megvettem ezt a házat, már akkor eldöntöttem hogy aszalót csinálok ide - és aszalni fogok".

A hibátlan, szép és érett szilvát vízfürdőben mossák, majd egy rétegben szétterítik az aszalórácson. A szárakat leszedik  — Zsuzsanna azt mondja, ilyenkor könnyebb, mint az aszalás végén.

A gyümölcs egy speciális aszalókemencébe kerül - a kemence egy nagy, fából készült fiókos szekrényhez hasonlít, melynek fiókjai maguk az aszalótálcák. A kemencét 100 fokra fűtik fel. Pontosan úgy, ahogyan Zsuzsanna szülei annak idején. 

„A szüleimnek ötös aszalója volt, és mellé kis bálát csináltak, szalmából nekünk, gyerekeknek. Ők válogatták éjjel a szilvát, mi pedig ott aludtunk. Ezt nagyon szerettem."

Zsuzsanna is bevonja a gyerekeit a munkába. Továbbadja a családi tudást. A videóban nagylányával mutatja be, hogyan készül az aszalt szilva.

„Akkor jó a szilva, amikor fütyül. A száránál engedi ki a forró levegőt. Akkor félig kész. Kivesszük, kimagozzuk. Másfél-két nap alatt készül el az aszalvány."

Az alma ennél gyorsabban szárad, de a körte lassabban. Az almával dolgozni is könnyebb, a kisgyerekesek számára biztosan ismerős életet megkönnyítő kis kézi eszközt, az almagerezdelőt használják Zsuzsannáék is. A körtét viszont kézzel kell hat gerezdre vágni. 

Zsuzsanna elmondja a titkot is - hogy miért más ízűek az ipari aszalt gyümölcsök.

„Azokat cukorszirupba áztatják, utána pedig nem aszalják, hanem szárítják egy elektromos szárítóban. Nálunk a fa íze benne van a gyümölcs ízében. Mert fa az aszaló belseje. És a zamat beleivódik a gyümölcsbe. Ennek ez a titka."

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu Youtube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!