Zsámboki Zoltán kecskepásztor igazán boldog életet él. 2005-ben vett 30 kecskét, hozzájuk tanyát, és váltotta budapesti urbánus életmódját természetközelire. Ma már családjával együtt gazdálkodik.

„Kevés apuka van, aki a munkahelyre úgy cipelheti a gyerekét mint én - és ráadásul nagyon boldogok is ezzel a gyerekek, úgyhogy ez a családom szempontjából is jó választás volt. Így együtt tudjuk megélni ezt az életmódot" - meséli a a hajdan urbánus kecskepásztor a Petőfi Akadémia videójában.  És hogy igazat mond-e? Mindenki meggyőződhet róla saját szemével ha megnézi a a videót!

„Egy olyan helyre van szükség a kecsketartáshoz, ahol olyan dolog nincs, amire neked szükséged van" - összegzi a lényeget Zsámboki Zoltán. Mert a kecske mindenütt talál magának eleséget - még akkor is, ha a fű kiégett és már a szintén nem túl igényes birkák legeltetésére sem megfelelő.    

A Petőfi Akadémia videójából kiderül, hogyan és hol lehet legeltetni a kecskenyájat, hogyan kell etetni és fejni, és hogy mitől boldog egy állat. Mert biztosan nem attól, hogy a hús csomagolására vagy esetleg a tojás dobozára ráírják...

„Egy állat akkor boldog, ha természetes közegében van és szabad" - mondja Zsámboki. A Petőfi Akadémia videójával elkísérhetjük a kecskepásztort fejés után a legelőkre és a kinti karámhoz is. A nyájat Zoltán otthagyja bezárva egy hatalmas füves-cserjés területen, és csak estefelé kell értük visszamenni.  A pásztor másfél órát sétál a nyájjal reggel és este. A kecskék ezután nyugovóra térnek, és reggel kezdődik újra minden, a vályú melletti fejéssel.

„Kis létszámban a kecskéből házi kedvencet is lehet nevelni - olyan lesz, mint egy kutya. de egy dolgot sosem fog megérteni: hiába kéred hogy ami neked fontos, azt ne rágja le - jellemzi a fajt a pásztor. Zsámboki Zoltán elmeséli azt is, milyen télen a kecskepásztor élete és hogy hogyan lehet zsírosabb, gazdagabb a tej.

„Ez a hely ahol élünk, mindenki számára nyugtató lehet, és nagyon nagy öröm, hogy a munkánk egyben a szórakozásunk és a megélhetésünk is -de annyit azért tudni kell, hogy az állatok nem ismerik a hétvégét, nem ismerik az ünnepnapokat, sőt még azt sem tolerálják, hogy neked most rosszkedved van és nem szeretnéd ezt csinálni. De mivel ők ezt mindig szeretnék csinálni, egy idő után az emberben ez a rosszkedv nem is jelenik meg - olyan szimbiózisban élünk velük, hogy egy idő után tényleg érezzük mi is az állat érzéseit. 

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu Youtube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!