Főzzünk együtt lekvárt úgy, ahogyan a régiek csinálták! Nem kell bele adalékanyag - csak gyümölcs és cukor - meg egy pici citromsav, hogy megmaradjon a színe. Győri Józsefné Zsóka osztja meg családi receptjeit a Petőfi Akadémia kisfilmjében.

Csak érett, szép, hibátlan gyümölcsöket használok - kezdi a lekvárfőzés alapjainak magyarázatát Zsóka - megmossuk, megpucoljuk. Mikor feldaraboltam, lecukrozom - nagyon kevés cukrot teszek hozzá. 

Zsóka 1 kg eperhez 30 dkg cukrot használ és egy-másfél kiskanálnyi citromsavat. Azt mondja, hogy a citromsav a szín megtartásáért és az aromák kiemeléséért felelős, a cukor pedig ízfokozó és tartósító szerepe miatt szükséges.

A lecukrozott gyümölcsöt egy napig hagyja állni. Utána leszűri a levet, amit engedett - ez alkalmas szörp készítésére - és ekkor kezdi el főzni a lekvárt. Az ilyenkor megjelenő hab az, ami a lekvár megromlását okozhatja a későbbiekben - ez a kicsapódó gyümölcsfehérje. Zsóka figyelmeztet, hogy ezt mindenképpen le kell főzni a lekvárról. És addig kell kavargatni és főzni, míg eléri a kívánt sűrűséget.

Fontos, hogy az üvegbe töltés előtt sterilizálni kell az üvegeket - lehet sütőben hevíteni, de lehet kifőzni is. Ha erre időt szánunk, egészen biztos, hogy nem romlik meg a lekvárunk tartósítószer nélkül sem. Zsóka mindig teljesen új kupakokat használ és egészen teletölti az üvegeket, hogy ne maradjon levegő a tető és a lekvár közt. Fejjel lefelé fordítja az üvegeket - lehet teljes kihűlésig is így hagyni.

Zsóka bízik abban, hogy unokája révén a családi lekvármanufaktúra tradíciója folytatódik. De szívesen megosztja tudását, hogy a Petőfi Akadémia nézői is igazi, békebeli lekvárokat készíthessenek!