A méhészkedés és a méztermelés története a Kárpát-medencében szorosan összefonódik a népi kultúrával. A méhészek évszázadokon át a generációról generációra örökítették a természet tiszteletét és a méhek gondozásának tudományát. A méz különleges szerepet töltött be a népi gyógyászatban és persze az ünnepi menük elkészítésekor is.

A magyarok már a honfoglalás előtti időkben is ismerték a mézet, amit ekkor még vadméhektől gyűjtöttek. A letelepedett magyarság a középkortól foglalkozott szervezett méhészkedéssel. A méhek tartása a földművelés mellett fontos mellékfoglalkozássá vált - Erdély és a Dunántúl erdei különösen kedvező körülményeket biztosítottak. A méhészek gyakran az erdők mélyén helyeztek el a méhkasokat. A kasok kezdetben szalmából vagy vesszőből font, agyaggal megerősített kosarak. Később alakult ki a ma is ismert kaptár-forma.

Fortepan / Glatz Ödön, 1913

A méhészek különleges helyet foglaltak el a paraszti közösségekben, mert tudásuk titokzatos és varázslatos erőt sugárzott. A méhekkel való bánásmódot sokszor szakrális tisztelettel övezték, és úgy hitték, hogy a méhek érzékenyek az emberi viselkedésre, így különféle babonák és hiedelmek kapcsolódtak a méhészkedéshez. Ha egy méhész meghalt, gyakori szokás volt, hogy "elmondták" a méheknek a halálesetet, hogy azok ne hagyják el a kaptárt.  A méhészet ezen kívül nem csak a méztermelésről szólt, hanem szimbolikus jelentőséggel is bírt. A méh szorgalma és rendkívüli szervezőkészsége a paraszti életben is követendő példaként szolgált.

A néphit szerint a méh különleges, szent eredetű teremtmény: egyesek úgy tartják, hogy Szűz Mária könnyéből vagy szívéből, mások szerint Krisztus véréből született. Az ormánsági mondák egyik változata szerint Szent Péter kiszedte a Krisztus fején lévő sebből a kukacokat, egy fazékba tette őket, és egy virágos kert közepébe helyezte, ahol a kukacok méhekké változtak. Hasonló legendák ismertek Kelet-Európa más népeinél is: az oroszoknál Krisztus köldökéből, a lengyeleknél pedig a verejtékéből ered a méh. A kárpáti ukrán néphit úgy tartja, hogy Krisztus sebéből Szent Péter kiszedte a kukacokat, odvas fába helyezte őket, ahol méhekké alakultak át. A Mátra hegység palócai szerint a méhet Isten teremtette, de amikor az ördög meglátta, csúfolódni kezdett, és úgy döntött, hogy ő is teremteni fog egy állatot, de végül csak legyet tudott alkotni...

A méhészkedés jelentőségét mutatja, hogy a 18. század közepétől a 19. század közepéig Magyarországon mintegy 50 méhészeti könyv és nagyobb tanulmány látott napvilágot. Emellett a 17–19. századból számos kéziratos méhészkönyvet is ismerünk. Legrégebbi méhészkönyvünk Horhi Miklós, Rákóczi György főméhészmesterének tollából született és 1645-ben jelent meg Nagyváradon.  Ez a könyv csak kéziratos másolatokban maradt fenn, és mindegyik másolat egy-egy sajátos variánst képvisel. Ezek a másolatok a másolók felfogása és tudása szerint változtak, így követhető nyomon a hiedelmek alakulása, redukálódása és táji változatai. Erdélyben népszerű, kéziratban terjedt méhészeti útmutató volt még Római Nagy Péter munkája, amelyet lengyelből fordítottak magyarra.

Különleges csemege Nagy János szanyi plébános 1786-ban megjelent Méhi gazdaság című munkája, melyben többek közt „Ovidius rendihez alkalmazott magyar versekben" foglalja össze a méhészet tudományát. Íme egy részlet:

Már, ha akármikor-is rósz, 's tolvaj Méhe kerülné
Kertedet, és kasidat, róla te tenni tanúlly.
Itt szükséges elébb Tolvajt ismerni, haraggal
Jőn ez kasra, 's igen nagy tsapatokba, s korán.
Színében feketés, mert a'melly Méhe tsupán tsak
Mézet eszik, barnább a derekába, 's hasán.
A kas élőt zinatol, 's nagy erővel megy be likánál.
Húzzák ott egymást, és nagy haraggal ölik.
Ezt látván fogj sárt, melly mindig marha ganéjbúl
És hamuval gyengén meg-keveritve legyen.
Vedd' kissebbre likát, tsak hogy egy Méhetske mehessen
Kasba, erőt evvel nyújtani fogsz te neki.

 

A méz rendkívül értékes élelmiszernek számított a paraszti étrendben. A cukor elterjedése előtt szinte kizárólagos édesítőszerként szolgált, de emellett gyógyhatást is tulajdonítottak neki.  Lencsés György 16. század végén íródott kéziratos orvosi könyve is sokféle betegség gyógyítására ajánlotta a mézet. Sebgyógyító hatása miatt  égési sérülések, sebek és bőrfertőzések gyógyítására használták, a mézes italokat pedig a torokfájás és a köhögés csillapítására fogyasztották már a középkorban is.

Egyes vidékeken a mézet megáldották a templomban, és különleges gyógyító erejűnek tartották. Az ünnepi lakomák során a mézzel megkent kenyér vagy sütemény a bőséget és a jólétet szimbolizálta. Az aratási szertartások során a mézet sok helyen az új kenyérrel együtt fogyasztották, így ünnepelve a természet adományait. A karácsonyi és húsvéti ünnepek során a mézes sütemények és kalácsok  az ünnepi menü elengedhetetlen részévé váltak, a mézeskalács készítés pedig külön iparággá vált. 

Magyarországon már a 14. század közepén virágzott a mézeskalácsipar, de a kolostorokban még korábban is dolgoztak mézeskalácssütők. Az Erdély városaiban készített mézeskalács a 16–17. században nemcsak az erdélyi fejedelmek, hanem a törökök körében is közkedvelt csemege volt.  A 19. sz. végén már 1600 mézeskalácsos dolgozott az országban, jelentős mézeskalácsipara volt több erdélyi, felvidéki városnak (Brassó, Torda, Kézdivásárhely, Kassa, Rozsnyó, Rimaszombat, Nyitra, Pozsony). Brassóból és Kézdivásárhelyről nagy mennyiségű mézeskalácsot szállítottak Moldvába és Havasalföldre. A 17-19. században Kassa mézeskalácsosainak készítményeit szekérszámra vitték Lengyelországba.

A kasos méhészkedés mellett a méhészek idővel áttértek a "bokros" méhészkedésre - már nem maguk fonták, hanem farönkökből vagy fatörzsekből készítették a mlhcsalád életének megfelelő beosztású kaptárakat. De nem csak kaptárra volt szükség a mézkészítéshez.  

Az eszközök között külön említést érdemelnek a mézpergetők, a füstölők és a méhseprők. A füstölő, amellyel a méheket "megnyugtatták", hogy hozzáférjenek a mézhez, a legfontosabb munkaeszközök közé tartozott. A füstölő használata az egyik legkorábbi méhészeti találmány. A méhészek folyamatosan fejlesztették a technikát és az eszközt, hogy minél hatékonyabban tudjanak mézet gyűjteni anélkül, hogy csípésveszélynek lennének kitéve.

Millenniumi kiállítás: Méhészkedéssel kapcsolatos eszközök (1896)  Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A méhek és a méz szimbolikus jelentősége nem korlátozódott csak a mindennapi életre, hanem mélyen beágyazódott a vallási és szakrális hagyományokba is. A méz sok népi hiedelemben az isteni eredetű édes íz, amely a természet bőségét és az Isten ajándékát jelképezi, a méhviaszból pedig gyertyákat készítettek a templomok számára.

A méheket használták a 14-17. századi haditechnikában is. Mondáinkban szerepel, hogy várostromoknál a védők az ostromlók közé méhekkel telt kasokat dobáltak. De nem csak várostrom esetén használták a méhkasokat fegyverként: az udvarhelyi hagyomány az erőszakosan térítő jezsuitákra dobált méhkasokról emlékezik meg...

Mária Terézia uralkodása alatt (1740–1780) és a 19. század elején a méhészet fejlesztésére hatósági intézkedésekkel és szakszerű útbaigazításokkal került sor. 1770-ben Bécsben méhészeti szakiskolát hoztak létre, ahová magyarországi tanulókat is toboroztak. 1771-ben az erdélyi gubernium értekezletet hívott össze a méhészek számára, és az 1770-es években már méhészeti felügyelő is működött Magyarországon, aki körutakon tartott előadásokat a méhek kezeléséről és a korszerű méhészkedésről. Szarvason 1771-ben alapítottak ingyenesen látogatható méhészeti iskolát - itt még 1805-ben is tanították a méhészetet.  Keszthelyen a gazdasági tanintézetben 1797-től, míg az erdészeti szakiskolákban a 19. század elejétől lett a méhészkedés a tantárgyak része.

Méhészkedéssel kapcsolatos termékek (1896) 
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A méhészkedés, amelyet gyakran a mezőgazdaság költészetének neveznek, a 19. század második felében hanyatlásnak indult, mivel a mézet egyre inkább kiszorította a cukor, amely Európában 1493-ban, nádméz formájában jelent meg. A viasz szerepe a gyertyakészítésben szintén háttérbe szorult és a mézeskalács-készítés is fokozatosan veszített jelentőségéből, ahogy az iparosodás és a cukor egyre nagyobb teret nyert a mindennapi életben.

Bár a modern időkben a méhészkedés technológiai újításokon ment keresztül, a népi hagyományok tovább élnek a vidéki közösségekben. Az ősi módszerek és eszközök emlékei, valamint a méhek iránti tisztelet a mai napig fellelhetők a magyar falvakban. Egyre több fiatal méhész is visszanyúl a régi technikákhoz, hogy fenntartható módon termeljen mézet, tiszteletben tartva a természetet és a méhek fontosságát a környezet megőrzésében. Hogy pontosan hogyan? A Petőfi Akadémia e heti videójában Nagy Balázs méhész mutatta be.

 

cover: Fortepan / Rothman család, 1934

forrás: Gunda Béla tanulmánya